Συνεντεύξεις

ΗΡΩ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗ

By  | 

Δημιουργός, συνθέτης, στιχουργός, μουσικός, ερμηνεύτρια. Πολυτάλαντη, καταξιωμένη, ευαίσθητη- φαίνεται άλλωστε απόλυτα μέσα από τα τραγούδια της- προσγειωμένη και πάντα δημιουργική. Είναι η κ. Ηρώ Λεχουρίτη.

1.»Έτσι είμαι εγώ» τιτλοφορείται ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια σας. Πώς είναι η κ. Ηρώ Λεχουρίτη;

Αλλάζω, μεγαλώνω μαθαίνω, αγωνίζομαι, έχω όνειρα αλλά είμαι πιο προσγειωμένη. Βλέπετε η ζωή δεν σε αφήνει ανέγγιχτο. Αλλά ποια θα ήταν η ομορφιά της, εάν όλα έμεναν στάσιμα. Το «Έτσι είμαι εγώ» είναι μια παράλληλη σύνδεση με το τώρα και το τώρα δεν είναι ποτέ ίδιο με το πριν, για κανέναν μας. Νομίζω εκεί έγκειται και η διαχρονικότητα του τραγουδιού.

2. Τόσο καταξιωμένη δημιουργός, που σίγουρα προτιμάει να μιλάει μέσα από τη δουλειά της, και όμως τόσο χαμηλών τόνων. Πώς συνδυάζεται αυτό;

Δεν αισθάνομαι καταξιωμένη. Θα έλεγα πως αυτό που προέχει στην ψυχή μου είναι η αγάπη του κόσμου και το μοίρασμα της δημιουργικότητας μου. Η στιγμή που καταφέραμε να επικοινωνήσουμε και να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα. Αυτό είναι το δικό μου ζητούμενο.

3. Γράφετε μόνη σας τα τραγούδια σας αλλά  και τα ερμηνεύετε.  Δημιουργός ή τραγουδίστρια;

Αυτό το μόνη μου, είναι ξέρετε κάπως αναξιόπιστο. Κανείς δεν καταφέρνει εντελώς μόνος του κάτι. Θα υπάρχει πάντα ένα έναυσμα και πιθανά μια βοήθεια που εκείνη την στιγμή μπορεί να μην φαίνεται, αλλά παίζει σπουδαίο ρόλο τελικά.  Η δουλειά μας από τη φύση της είναι εξαρτημένη από πολλούς ανθρώπους. Από τον μουσικό που είχε εκείνη την στιγμή μια έμπνευση, από τον ενορχηστρωτή, από τον συνεργάτη που θα επικοινωνήσει το έργο μας, από τον παραγωγό του ραδιοφώνου που θα το υποστηρίξει, από τους ανθρώπους τέλος που θα το αγαπήσουν ή όχι. Ναι, μπορεί να γράφω μόνη μου κάποια τραγούδια αλλά δεν είμαι μόνη μου σε κανένα κομμάτι της δουλειάς μου. Ακόμα και η παρατήρηση του κόσμου για να φτάσει κανείς στην δημιουργία αποτελεί συμμετοχή.Θέλω να είμαι τραγουδίστρια, αλλά αγαπώ πολύ το κομμάτι της δημιουργίας οπότε μάλλον θα με έλεγα τραγουδοποιό.

4. Όταν γράφετε πρώτα  σας βγαίνει ο στίχος ή η μουσική;

Κοιτάξτε πρώτα από όλα έρχεται η σκέψη. Η σκέψη είναι η αιτία. Η σκέψη είναι λόγος νοητός, λόγος μαζί με συναίσθημα, παρατήρηση και ψυχική δοκιμασία πολλές φορές. Η ερώτηση λοιπόν θα ήταν εάν το συναίσθημα είναι τόσο δυνατό ώστε να καταφέρει να γίνει μουσική ή λόγος. Στο τραγούδι το ένα χωρίς το άλλο, θα ήταν ανούσια προσπάθεια. Και κυρίως χωρίς το τρίτο που είναι η ερμηνεία…

5. Τα περισσότερα τραγούδια σας τα ερμηνεύετε η ίδια, εκτός από κάποια που τα είπε η κ. Κανελλίδου. Πώς και δεν αποφασίζετε να δώσετε εύκολα κομμάτια σας σε άλλους; (Μεταξύ μας βέβαια έχοντας ακούσει τα κομμάτια σας με τη φωνή σας, δεν μπορώ να φανταστώ άλλον να τα ερμηνεύει).

Συνέβη κάποιες φορές να μου ζητηθούν τραγούδια.  Προσωπικά είμαι πάντοτε ανοιχτή σε προτάσεις. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να γνωρίζω κάποιον καλά καλλιτεχνικά για να μπορέσω να κατανοήσω τον τρόπο που σκέφτεται όταν τραγουδάει. Αλλιώς το να γράφεις απλά τραγούδια είναι μανιέρα, συνήθεια ανεπαρκής με χαμηλή χρονική διάρκεια.

6. Ποιο από τα τραγούδια σας είναι αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία για εσάς;

Μη με βάζετε σε τέτοια διαδικασία γιατί απλά δεν γίνεται. Τα τραγούδια είναι συνδεδεμένα με στιγμές. Είναι σαν να μου ζητάτε να αφαιρέσω στιγμές από την ζωή μου. Δεν γίνεται.

7. Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

Τα πάντα. Η παρατήρηση είναι το παν. Η ενασχόληση η ενσυναίσθηση, η τριβή με την καθημερινότητα, η κατανόηση, η συμπόνοια με την ευρεία έννοια, είναι όλα λόγος έμπνευσης.

8. Πόση καλλιτεχνική ελευθερία και αληθινή ελευθερία έκφρασης πιστεύετε ότι υπάρχει στις μέρες μας;

Νομίζω πως κοιτώντας την ζωή κατανοεί πολύ εύκολα κανείς τι μπορεί να περιμένει από την τέχνη κάθε είδους. Η τέχνη είναι η μορφή έκφρασης αυτού που ζούμε. Συνεπώς μπορείτε να διαγνώσετε εύκολα τι συμβαίνει σήμερα. Και όσα έρχονται καλά ή άσχημα είναι κι αυτά μέσα σε μια νομοτέλεια όπου η αλλαγή είναι αναπόφευκτη.  Πιστεύω πως βγαίνοντας από την εποχή που ζούμε, η τέχνη θα βρει ένα νέο λόγο ύπαρξης. Γιατί κάτι θα έχουμε μάθει από όλα αυτά, κάτι θα μείνει. Και δεν έχει καμία σημασία εάν θα είναι καλό ή κακό.

9. Περάσαμε όλοι μια περίοδο πρόσφατα, αναγκαστικού εγκλεισμού. Πώς την βιώσατε εσείς;

Έδωσα στον εαυτό μου όλο τον χρόνο που μου ζητούσε πολύ καιρό τώρα. Έδωσα στον εαυτό μου την ευκαιρία να δει, πως η ζωή έχει πολλές πλευρές και πως όλες μπορούν να είναι δημιουργικές. Εντάξει κουράστηκα πια, δεν θέλω άλλο. Και κατανοώ τους ανθρώπους που είναι σε κακή ψυχικά κατάσταση. Όλοι είμαστε. Οι καλλιτέχνες έχουν πληγεί πάρα πολύ από αυτήν την αναγκαστική παύση εργασίας, 10 μήνες σχεδόν. Είναι πάρα πολύ, όταν ζεις από την δουλειά σου. Ελπίζω να περάσει και εύχομαι να ζούσα σε μια χώρα όπου τους καλλιτέχνες να τους αγαπάνε και να τους φροντίζουν, αντιλαμβανόμενοι το σπουδαίο έργο που παράγουν, χωρίς στεγανά και κατηγορίες, χωρίς «ρατσισμό». Όλα τα είδη της τέχνης έχουν λόγο ύπαρξης και κανείς δεν είναι σε θέση να γίνεται κριτής της αναγκαιότητας ή μη, κάποιου είδους. Όμως αυτό χρειάζεται ευαισθησία, γνώση βαθιά της καλλιτεχνικής υπόστασης και αγάπη. Νομίζω πως αυτά λείπουν παντελώς, τουλάχιστον από το συντριπτικό ποσοστό των κυβερνώντων.

10. Πώς σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο;

Όπως είπα παραπάνω. Καρτερικά υπομένω και περιμένω να τελειώσει όλο αυτό. Και επί τη ευκαιρία δίνω χρόνο και ησυχία σε μένα και στο περιβάλλον μου.

11. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Να βγάλω κάποια καινούρια τραγούδια με την ελπίδα πάντα ότι θα επικοινωνήσω με τους ανθρώπους σε εκείνο το μήκος κύματος όπου δεν χωράνε ούτε πρέπει ούτε όχι, ούτε γιατί, ούτε τίποτα που να οριοθετεί το συναίσθημα. Μόνο ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds