Συνεντεύξεις

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΑΘΑΣ :»Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ…»

By  | 

Ο πολύ αξιόλογος ηθοποιός Στέλιος Καλαθάς σε μία συνέντευξη με αφορμή το νέο του σεμινάριο »Συναισθηματική Διαλεκτική» που ξεκινάει στις 6 Δεκεμβρίου, μιλάει για όλα, για το θέατρο, για τα οφέλη που θα αποκομίσει όποιος παρακολουθήσει το σεμινάριο και για πολλά άλλα…

1. Ας ξεκινήσουμε από το σεμινάριο. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα για το σεμινάριο Συναισθηματικής Διαλεκτικής;

Πριν πάρα πολλά χρόνια είχα παρακολουθήσει ένα  σεμινάριο στο Κέντρο Μελέτης Αρχαίο Δράματος. Εκεί κατάλαβα τη δύναμη των συναισθημάτων, άνοιξαν οι πόρτες και τα παράθυρα στο μυαλό και στην ψυχή μου, κατάλαβα τη σημαντικότητα που έχει η διαχείριση των συναισθημάτων στο θέατρο αλλά και στη ζωή μας. Έτσι με συνεχή μελέτη, με αρκετά σεμινάρια που παρακολούθησα,, έφερα από την Αμερική κάποιες εξαιρετικές ασκήσεις, οι οποίες ανανεώνονται ανά δύο χρόνια και δειλά- δειλά ξεκίνησα με μία ομάδα. Σήμερα έχω αρκετές ομάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο. Τώρα βέβαια όλες οι ομάδες συναντιούνται από το διαδίκτυο και για τον λόγο αυτό έχω προσαρμόσει την ύλη ώστε να είναι ζωντανή και επίκαιρη και να μπορέσει να βοηθήσει να διαχειριστούμε τον φόβο, το άγχος, την αβεβαιότητα που βιώνουμε αυτή την εποχή.

2. Σε ποιους απευθύνεται αυτό το σεμινάριο;

Σε οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί με την προσωπική του ανάπτυξη, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται, όποια δουλειά και αν κάνει. Με αφορμή την τέχνη δουλεύουμε τους ρόλους της ζωής μας που συνήθως μας τους έχουν φορέσει άλλοι. Απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Η τέχνη είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα που είναι εντός μας.

3. Με τι ακριβώς ασχολείται αυτό το σεμινάριο;

Τα άτομα που συμμετέχουν στην εφαρμογή της μεθόδου αυτής, ανακαλύπτουν τη θερμή και ουσιαστική επικοινωνία μέσα από λόγο-διάλογο, από μουσική και κίνηση, αλλά και μέσα από την επαφή τους με σημαντικούς συγγραφείς και κείμενα του παγκοσμίου θεάτρου. Η μέθοδος αποτελείται από ξεχωριστές ενότητες και περιλαμβάνει ασκήσεις: Διαφραγματικής αναπνοής και υποκριτικής – στοιχεία αυτοσχεδιασμού – γλώσσα σώματος – ικανότητες επικοινωνίας – σκηνική  παρουσία – ορθοφωνία – θεατρικό παιχνίδι – διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων – ενίσχυση αυτοπεποίθησης και διαμόρφωση προσωπικής εικόνας. Ο Α΄ κύκλος περιλαμβάνει ασκήσεις δυναμικής λόγου, δημιουργικής φαντασίας, ανάδυσης και έκφρασης συναισθημάτων, ενίσχυσης αυτοπεποίθησης και διαμόρφωσης προσωπικής εικόνας. Οι ασκήσεις εξελίσσονται βιωματικά, μέσα από εικόνες, ήχο, λόγο, αφή και όσφρηση. Στο Β΄κύκλο αναδεικνύονται τα συναισθήματα στο θεατρικό κείμενο με νέες εφαρμογές και γίνονται θεατρική πράξη, ενώ παράλληλα γίνεται εξάσκηση των εκφραστικών μέσων και του σώματος, ώστε να υπηρετείται σωστά ο εκάστοτε ρόλος. Η μέθοδος της «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ» βασίζεται τόσο στη δυναμική της ομάδας, όσο και στις προσωπικές εμπειρίες του καθενός, με στόχο την εσωτερική αναζήτηση και την προσωπική εξέλιξη μέσα από μονοπάτια της τέχνης.

4. Τελειώνοντας το σεμινάριο, τι θα έχει αποκομίσει ο καθένας που συμμετέχει;

Ο καθένας έρχεται για διαφορετικό λόγο, συνεπώς διαφορετικά πράγματα θα αποκομίσει στο τέλος. Άλλος έρχεται γιατί θέλει να γίνει πιο επικοινωνιακός στο επάγγελμά του, για να μάθει να κάνει σωστή χρήση στα επικοινωνιακά εργαλεία, στην αναπνοή, στη γλώσσα του σώματος, στις διαφραγματικές ασκήσεις. Άλλος γιατί τον μαγεύει ο κόσμος του θεάτρου, που είναι θεραπευτικό έτσι κι αλλιώς. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα αποκομίσουμε είναι να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι ένας τρόπος αποφόρτισης και αποσυμπίεσης συναισθημάτων για να μάθουμε να εκφράζουμε με σωστό τρόπο όλα αυτά που νιώθουμε. Όλοι θα φύγουν με γεμάτες αποσκευές για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη και λιγότερο πολύπλοκη. Τέλος, αν κάποιος έχει όνειρο να ανέβει στη σκηνή τότε θα έχει την ευκαιρία μέσα από μια θεατρική παράσταση που ανεβάζουμε στο τέλος του σεμιναρίου, όχι για να κάνει καριέρα ηθοποιού αλλά για να πάρει και τα μπράβο που του αξίζουν.

5.  Έχετε διαπιστώσει κατά τη διάρκεια υλοποίησης αυτού του σεμιναρίου αλλαγές, προς το καλύτερο εννοείται, και στον εαυτό σας;

Είναι το μόνο σίγουρο. Με έχει κάνει όχι μόνο καλύτερο ηθοποιό αλλά και καλύτερο άνθρωπο, με καλύτερες σκέψεις. Σε κάθε μελέτη που κάνω για ασκήσεις για το επόμενο μάθημα έρχομαι ένα σκαλί πιο κοντά στο φως, στην αγάπη, στη δοτικότητα, σε εξαιρετικές ποιότητες με τις οποίες πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι αλλά δυστυχώς  τις ξεχνάμε.  Είναι εντυπωσιακό πως λειτουργεί η μέθοδος στους μαθητές, από τα πρώτα μαθήματα και πως γλυκαίνουν τα πρόσωπά τους μέσα από τη δημιουργία που τους προσφέρει η συναισθηματική διαλεκτική.

6. Έχετε φτιάξει έναν εξαιρετικό πολυχώρο. Υπό κανονικές συνθήκες, ποιες δραστηριότητες συναντά κανείς στον πολυχώρο αυτό; 

Ο χώρος λέγεται » +αίσθημα». Έχω τη χαρά και την τιμή να είναι ένας πολύ σημαντικός πυρήνας έκφρασης. Τη φετινή χρονιά έχουμε ετοιμάσει πολύ σημαντικά προγράμματα με τον εξαιρετικό Στρατή Πασχάλη που κάνει μαθήματα δημιουργικής γραφής και με άλλους εξαιρετικούς συνεργάτες όπως η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο Άρης Γρεκούσης, η Ειρήνη Μπαλτά που κάνει μαθήματα αυτογνωσίας μέσα από θεατρικό μονόλογο,  ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαριάς, ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, ο ποιητής και εικαστικός Γιάννης Ευθυμιάδης.  Όταν μας επιτραπεί θα ξαναλειτουργήσει ο χώρος και θα βρεθούμε όλοι μαζί στη ζεστή αγκαλιά του.  

7. Πότε ξεκινάει το σεμινάριο Συναισθηματικής Διαλεκτικής;

Ξεκινάει στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά θα γίνει μόνο διαδικτυακά και έτσι θα μπορούν και φίλοι ακόμα και από πολύ μακριά να είναι μαζί μας σε αυτό το ταξίδι συναισθημάτων και τέχνης.

8.  Μπορεί ένας ρόλος να γίνει όπλο στην καθημερινότητα ενός ηθοποιού;

Σαφώς είναι μια άλλη προσωπικότητα και ένας άλλος τρόπος σκέψης. Κάθε ρόλος προσθέτει στην προίκα μας και κάνει πιο πλούσιο τον ψυχισμό του ηθοποιού. Σιγά- σιγά αρχίζει να λειτουργεί αθροιστικά στη μετέπειτα ζωή του. Ένας ρόλος δεν είναι τα λόγια που μαθαίνεις, είναι η προσωπικότητα που πρέπει να γνωρίσεις, να αγαπήσεις και να εκφράσεις  μέσα από το δικό σου σώμα. Θεωρώ ευλογημένο τον εαυτό μου που ασχολείται με το θέατρο. Πλουτίζει το συναίσθημά μου και αποκτά μεγαλύτερη διαύγεια το πνεύμα μου. Όσοι ασχολούνται με το θέατρο καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ.

9. Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό να αποβάλει έναν ρόλο επιστρέφοντας στην καθημερινότητά του;

Υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας σε αυτό. Υπάρχουν ρόλοι που πραγματικά στοιχειώνουν μέσα σου. Σου εμφανίζονται σε στιγμές που ούτε εσύ περιμένεις, θυμάσαι ατάκες που είπες μετά από χρόνια αλλά και αυτό ακόμα έχει τη γοητεία του.

10. Οι σπουδές σας στην Διοίκηση και στην Οικονομία, σας έχει βοηθήσει στο θέατρο αλλά και στο σεμινάριο;

Δεν είμαι σίγουρος. Πήρα το πτυχίο και το έχω σε κορνίζα. Είναι κάτι που ποτέ δεν αγάπησα. Από μικρό παιδί ήταν μεγάλη η αγάπη μου για το θέατρο και έτσι ήξερα από μικρός τι έπρεπε να κάνω. Η ανασφάλειά μου ωστόσο, μου επέβαλε να σπουδάσω αλλά θα ήμουν δυστυχισμένος αν το ακολουθούσα σαν επάγγελμα. Είναι μεγάλη ευλογία να κάνεις μια δουλειά που αγαπάς. Η δουλειά μας, μας καθορίζει σε πολλούς τομείς της ζωής μας πέραν του οικονομικού.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ

Το σεμινάριο ξεκινάει στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά θα γίνει διαδικτυακά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ :

Υπεύθυνη Συναισθηματικής Διαλεκτικής και Θεατρικών Ομάδων

Σοφία Ρίζου Τηλ :  6946 105 520

Ώρες επικοινωνίας 10:00 – 15:00 / 17:30 – 20:00 Δευτέρα έως Παρασκευή

email : synaisthimatikhdialektikh@hotmail.gr

Πολυχώρος Τέχνης +αίσθημα, στην οδό Αθηνάς 30

(έναντι μετρό Μοναστηράκι)

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds