Συνεντεύξεις

ΝΤΑΝΙΛΟ ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ: ΕΝΑΣ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ

By  | 

γράφει η Αγγελική Μεταξά και η Χριστίνα Άννα Φωτιάδη

Γεννήθηκε στη Νάπολη στην Ιταλία. Σπούδασε στο Ωδείο Conservatorio di San Pietro a Majella Νάπολης, το αρχαιότερο ωδείο του κόσμου. Σε ηλικία 10 χρονών περνά τις εισαγωγικές εξετάσεις και χάρη στο ταλέντο του γίνεται δεκτός κατευθείαν στο 4ο έτος σπουδών. Το 1997 έλαβε το Μaster 2 φλάουτου και πρώτο βραβείο. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους μουσικούς της χρονιάς και η συναυλία της βράβευσής του βρήκε απόηχο σε έγκυρα μουσικά περιοδικά.
Έκτοτε συμμετέχει σε σύνολα δωματίου και συμφωνικές ορχήστρες. Παράλληλα διδάσκει φλάουτο, αρχικά ως βοηθός καθηγητής στι Ωδείο Νάπολης, αργότερα σε άλλα ωδεία σε εθνικό επίπεδο. Επίσης προσφέρει τις γνώσεις του σε παιδιά με ειδικά προβλήματα, όπως αυτισμό και το σύνδρομο Down. Έχοντας πετύχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα διδάσκοντας σε όλα τα επίπεδα μουσικής παιδείας, είναι πεπεισμένος ότι η μουσική έχει τη δύναμη να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων επικοινωνίας. Έτσι συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή μουσικής θεραπείας στην Πεσκάρα και το 2006 έλαβε το δεύτερο Master 2 στη Μουσική Θεραπεία και Θεραπεία μέσω Τέχνης.
Ταυτόχρονα εμφανίζεται ως σολίστ φλάουτου στην Ιταλία και στο εξωτερικό.
Το 2014 φεύγει για τη Γαλλία για να τελειοποιηθεί στο φλάουτο πίκολο με τον διάσημο καθηγητή Jean-Louis Beaumadier που διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο Μασσαλίας. Το 2016 έλαβε το πτυχίο του, με άριστα και διάκριση, και η επιτροπή με πρόεδρο τον Maxence Larrieu, του απένειμε το Πρώτο Μεγάλο Βραβείο της πόλεως Μασσαλίας για το 2016. Τον Ιανουάριο του 2018 έλαβε το Κρατικό Δίπλωμα καθηγητή φλάουτου στο Ανώτατο Ινστιτούτο Τεχνών της Τουλούζ. 
Μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ διδασκαλίας (που ασκεί εδώ και 20 χρόνια) και τις συναυλιακές εμφανίσεις, ουσιώδεις για την καλλιτεχνική εξέλιξή του.
Είναι τακτικός προσκεκλημένος του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Ευμέλεια στην Αγριά, έχει παίξει στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη στην Αθήνα. Συνεργάζεται ως σολίστ με πολλές ορχήστρες στην Ιταλία, όπως η «Orchestra dei Laghi» και η OGI “Ιταλική Ορχήστρα Νέων”. Με το πίκολο έπαιξε με τη Συμφωνική Ορχήστρας της Πεσκάρα, ως σόλο φλάουτο εμφανίζεται με την ορχήστρα της Ακαδημίας San Giovanni, το Collegium Philarmonicum, “I Solisti di Napoli”, την “Multicultural Mediterranean Orchestra” ως multi-instrumentalist, την ορχήστρα όπερας του περίφημου ιστορικού θεάτρου Νάπολης «San Carlo», την ορχήστρα Καννών στη Γαλλία και προετοιμάζει μεγάλη συναυλία ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Τυνησίας. 
Στo τεύχος 2 σελ. 457 της Νέας Εγκυκλοπαίδειας Μουσικής των εκδόσεων MAGMATA Νάπολης του Pietro Gargano, εκδότη της εφημερίδας «Il Mattino», αναφέρεται ως ένας από τους καλύτερους δεξιοτέχνες ερμηνευτές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

1. Από ποια ηλικία ασχοληθήκατε με την μουσική;

Ασχολήθηκα μικρός γύρω στα 10 αλλά την αγαπούσα πολύ. Δεν ήξερα εξ αρχής ότι αυτό θα κάνω στο μέλλον αλλά μου άρεσε πολύ.

2. Πόσες ώρες την ημέρα μελετούσατε; Ως παιδί αισθάνεστε ότι «στερηθήκατε» το παιχνίδι για χάρη της πρακτικής εξάσκησης που κάνατε;

Όχι! Καθόλου δεν το στερήθηκα! Μελετούσα μια ώρα την ημέρα και τις υπόλοιπες έκανα τα καθήκοντα μου δηλαδή διάβασμα, σχολείο, παιχνίδι, δραστηριότητες.

3. Σε ηλικία 10 χρονών περάσατε κατευθείαν στο 4ο έτος σπουδών. Δεν νιώσατε πίεση;

Φοίτησα  στο Ωδείο Conservatorio di San Pietro a Majella Νάπολης, το αρχαιότερο ωδείο του κόσμου. Σε ηλικία 10 χρονών πέρασα τις εισαγωγικές εξετάσεις και έγινα δεκτός κατευθείαν στο 4ο έτος σπουδών. Σε αυτή την ηλικία δεν είχα πλήρη αντίληψη τι κατάφερα. Ήμουν μικρός. Αργότερα, όσο περνούσε ο καιρός το συνειδητοποιούσα. Δεν ένιωσα πίεση γιατί ήταν αυτό που αγαπούσα, και όσο περνάει ο καιρός νιώθω χαρά και ικανοποίηση που τα κατάφερα.

4.Εκτός από την μουσική, ασχολείστε με τον εθελοντισμό. Προσφέρετε τις γνώσεις σας και τον χρόνο σας σε παιδιά με ειδικά προβλήματα, όπως αυτισμό και το σύνδρομο Down. Πως αποφασίσατε να το κάνετε;

Θα σας απαντήσω με μια φράση του Πλάτωνα «Η μουσική είναι για την ψυχή ότι η γυμναστική για το σώμα». Η μουσική δεν έχει σύνορα, όρια, γλώσσα, εξήγηση ο καθένας μπορεί να την μεταφράσει όπως θέλει. Για άλλους είναι χαρά, εκτόνωση, τρόπος έκφρασης! Τα παιδιά εκφράζονται μέσα από την μουσική και δείχνουν τα συναισθήματά τους. Γελάνε, χορεύουν, κλαίνε. Η μουσική είναι θεραπευτική για την ψυχή.

«Η μουσική είναι για την ψυχή ποια είναι η γυμναστική για το σώμα.»
(
Πλάτων)

5. Συνεχίσατε  τις σπουδές σας στη Σχολή μουσικής θεραπείας στην Πεσκάρα και το 2006 πήρατε το δεύτερο Master 2 στη Μουσική Θεραπεία και Θεραπεία μέσω Τέχνης.

Ναι, γιατί είναι κάτι που ασχολούμαι, μου αρέσει και πρέπει να το κάνω σωστά. Πριν ήμουν επικουρικός, τώρα μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Έχω τις γνώσεις και τον τρόπο για αυτό πια.

6. Παρόλα αυτά δεν σταματάτε ποτέ. Γιατί;

Είναι ωραίο να εξελίσσεσαι ειδικά σε κάτι που αγαπάς.

Έτσι λοιπόν το2014 πάω στην Γαλλία για να τελειοποιηθώ στο φλάουτο πίκολο με τον διεθνούς φήμης  καθηγητή Jean-Louis Beaumadier που διδάσκει   εκεί και έχω την τιμή η επιτροπή με πρόεδρο τον Maxence Larrieu, να μου απονείμει το Πρώτο Μεγάλο Βραβείο της πόλεως Μασσαλίας για το 2016.

7. Οι διακρίσεις όμως συνεχίζονται, σωστά;

Ναι. Τον Ιανουάριο του 2018 λαμβάνω  το Κρατικό Δίπλωμα καθηγητή φλάουτου στο Ανώτατο Ινστιτούτο Τεχνών της Τουλούζ

8. Πως είναι η ζωή σας σήμερα;

Είμαι ανάμεσα σε  Γαλλία και Ιταλία αλλά επισκέπτομαι συχνά και άλλες χώρες  που συμμετέχω κατά διαστήματα σε συναυλίες.

9. Στην Ελλάδα έρχεστε συχνά για συναυλίες. Έχετε ήδη αρκετές συμμετοχές σε διάφορες πόλεις. Πως νιώθετε για την χώρα μας;

Την αγαπώ πολύ, τόσο την χώρα όσο και τους ανθρώπους. Μοιάζουμε πολύ σαν λαοί, οι Ιταλοί και οι Έλληνες. Θα ήθελα να ζήσω για πάντα στην Ελλάδα κάποια στιγμή.

10. Πως βλέπετε τον εαυτό σας στο  μέλλον;

Ελπίζω να έχω την ευκαιρία μετά τον περιορισμό με τον κορωνοϊό να έρθω πάλι στην Ελλάδα, να ταξιδεύω, να παίζω φλάουτο και να επικοινωνώ με την μουσική.

Ο Ντανίλο το καλοκαίρι είχε πάρει μέρος στην επιτυχημένη συναυλία στην Εκάλη που έγινε στον εξωτερικό προαύλιο χώρο του ΙΝ Αγ. Γεωργίου και μας είχε συνεπάρει με τις μελωδίες του.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds