Φιλοζωικά Θέματα

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες νεκρές γάτες τις τελευταίες μέρες – Ποιους ενοχλούν τα αδέσποτα.

By  | 

Δυστυχώς όλο και περισσότερα κρούσματα νεκρών ζώων τον τελευταίο καιρό επιβάλουν αλλαγή στρατηγικής – Μπαλάκι οι ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έξαρση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις δολοφονίες αδέσποτων ζώων με φόλες σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, με καταγγελίες να φτάνουν συχνά στην Parallaxi από αναγνώστες, αλλά και στις υπηρεσίες του δήμου. Το σοβαρό ζήτημα των θανάτων των ζώων στις γειτονιές της πόλης, μπορεί να έχει ως υπεύθυνο βέβαια, εκείνον που θα ρίξει τη φόλα ή θα αφήσει κάπου ένα μαγειρεμένο φαγητό που μπορεί κάποιο αδέσποτο να βρει μετά από μέρες κι αφού έχει χαλάσει, ωστόσο τις ρίζες των ευθυνών θα μπορούσαμε να τις αναζητήσουμε στον πολλαπλασιασμό αυτών των ζώων στους δρόμους και, βέβαια, σε όλους εκείνους που κάπως κάποτε άφησαν κάποιο ζώο στον δρόμο.

Χαρακτηριστική η έκφραση που λέει πως «κανένα ζώο δεν γεννιέται αδέσποτο, αλλά γίνεται» με την ανευθυνότητα ανθρώπων που από τη μία δεν στειρώνουν τα κατοικίδια τους και από την άλλη που παίρνουν ζώα στα σπίτια, που για κάποιον λόγο μετά δεν επιθυμούν να έχουν, με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις, τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων ζώων, είτε αυτά είναι σκυλιά, είτε είναι γάτες.
Τις τελευταίες μέρες, αρκετές είναι οι καταγγελίες – κυρίως στην ανατολική Θεσσαλονίκη – που μιλάνε για νεκρές γάτες που, μάλιστα, αργούν οι υπηρεσίες να περισυλλέξουν με αποτέλεσμα την ανυπόφορη μυρωδιά και την δημιουργία εστίας μόλυνσης και μικροβίων. Μάλιστα, μία πρόσφατη μαρτυρία, μας είπε πως υπήρχε για μέρες μία νεκρή γάτα στην αυλή ενός σχολείου στην Οδό Κατσιμίδη χωρίς κανείς να πηγαίνει να την μαζέψει. Η καταγγελία που ήρθε σε εμάς, μιλούσε για «μπαλάκι ευθυνών» από τον δήμο στην αστυνομία και από εκεί στους δημότες. Οι πληροφορίες, μιλάνε τις τελευταίες μέρες για τουλάχιστον δέκα νεκρές γάτες στην περιοχή του Πάρκου του Καλού και πολλές ακόμα σε διάφορα σημεία της Αναξιμάνδρου που υπάρχουν γατοαποικίες. Κατάσταση ωστόσο που δεν παρατηρείται μόνο στην Χαριλάου αλλά και σε άλλες περιοχές, ακόμα και στο κέντρο. «Συχνά στο πάρκο του Καλού αλλά και στα γύρω πάρκα έχουμε δει νεκρές γάτες. Δε ξέρω τι συμβαίνει κι αν είναι όντως χέρι ανθρώπου που το προκαλεί, αλλά η εικόνα είναι δύσκολη για εμάς ειδικά, που έχουμε ζώα και τα αγαπάμε» αναφέρει η Ελένη, κηδεμόνας δύο σκυλιών και τριών γατών που κάνει συχνά βόλτα στα πάρκα της Χαριλάου, «Δεν πάει καιρός που μάλωσα με έναν τύπο ένα βράδυ που έβγαλα βόλτα τον σκύλο μου και τον είδα να καταστρέφει το σπιτάκι που έχουν φτιάξει κάποιοι για μερικές γάτες που ζουν εκεί. Μάλιστα όταν του μίλησα, έτρεξε να φύγει. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα θέλουν τα αδέσποτα. Τους ενοχλούν για κάποιον λόγο. Όμως δεν είναι λύση ούτε η δολοφονία τους, ούτε η καταστροφή της μοναδικής στέγης που έχουν. Ξέρω κι ανθρώπους με σκυλιά που βρισκόμαστε κατά καιρούς στο πάρκο που τα ζώα τους έφαγαν κάτι από κάτω και έτρεχαν στους γιατρούς. Μερικά μάλιστα, γνωρίζω πως δεν τα θέλουν τα αδέσποτα. Τους ενοχλούν για κάποιον λόγο. Είναι ντροπή» αναφέρει η νεαρή γυναίκα, ενώ από την άλλη, ο Φίλιππος, κάτοικος κι αυτός της περιοχής που έτυχε να βρούμε στο πάρκο, αναφέρει «Ξέρω πολλούς που δε θέλουν τις γάτες κάτω από το σπίτι τους. Μάλιστα κατά καιρούς μυστηριωδώς χάνονται γατιά. Και αυτό, δεν είναι κάτι που συνέβη μόνο στην Χαριλάου, ακόμα και στο κέντρο, ας πούμε μέσα στην Άθωνος που έχει πολλές γάτες, πολλές μέρες βρίσκονται νεκρά γατάκια στα στενά. Δε ξέρω ποιους ενοχλούν, ίσως να μην τα θέλουν τα καταστήματα. Ελπίζω βέβαια να αλλάξει όλο αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναζητώντας μία απάντηση, απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης. Εκεί βρήκαμε τον Μάξιμο Πετρακάκη, Κτηνίατρο – προϊστάμενο στο Γραφείο Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων Θεσσαλονικη που μας διαβεβαίωσε πως η γάτα στην Κατσιμίδη περισυλλέχθηκε αλλά και όλα τα ζώα που αναφέρθηκαν τις προηγούμενες μέρες. «Μας παίρνουν συχνά οι κατά τόπους εποπτείες καθαριότητας αλλά και δημότες αν δουν το ζώο κι εμείς ενημερώνουμε και στέλνουμε το συνεργείο αποτέφρωσης. Αν κάποιος βρει νεκρό ζώο και είναι μέσα στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης μπορεί να πάρει στα τηλέφωνα 2313318719 και 2313318717 για το δικό μας γραφείο φροντίδας αδέσποτων ζώων που είναι κομμάτι από το Τμήμα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας & Ζωολογικού Κήπου». Σχετικά με τις αιτίες που οδηγούν στον θάνατο των αδέσποτων, ο κ. Πετρακάκης εξηγεί: «Επειδή δεν προλαβαίνουμε να στειρώσουμε όλες τις γάτες, στα προγράμματα του δήμου για ομαδικές στειρώσεις, που φέρνουν  οι άνθρωποι που φροντίζουν τις γάτες στις γειτονιές, δυστυχώς αυξάνονται. Το θέμα της φόλας από την άλλη, είναι θολό ως ζήτημα γιατί κανείς δε γνωρίζει αν ο θάνατος ενός αδέσποτου ήρθε από φόλα, αλλά σίγουρα όλοι γνωρίζουμε πως ό, τι έγινε συνέβη επειδή το ζώο αυτό εγκαταλείφτηκε. Είτε επειδή κάποιος άφησε το ζώο του στον δρόμο, είτε επειδή μια γατομάνα μπορεί να εγκατέλειψε τα μωρά της κι αυτά δεν πρόλαβαν να πιουν το γάλα της και είναι εύκολα εκτεθειμένα σε κάθε μόλυνση.  Δυστυχώς η κατάληξη τους είναι αυτή. Αν είναι φόλες ή δεν είναι, αυτό δε μπορούμε να το γνωρίζουμε. Μπορεί να είναι ένα χαλασμένο φαγητό ή να είναι πεταμένα σκουπίδια. Όλες οι γάτες σκαρφαλώνουν στους κάδους και τρώνε ό, τι βρουν. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Για την κατάσταση των νεκρών ζώων όμως, μίλησε στην Parallaxi και η Ιζαμπέλα Μποτονάκη από το Φιλοζωικό Σωματείο Προστασία Αδέσποτων Ζώων «Η Αγάπη», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δε σταματάει αυτό. Μακάρι ο καινούριος δήμαρχος κάτι να κάνει στη Θεσσαλονίκη για τα αδέσποτα. Πρέπει να κάνουμε εμείς καταγγελίες στην αστυνομία κι εκείνη να αναλαμβάνει δράση, όμως δεν το κάνει. Επειδή οι γάτες αυξάνονται ανεξέλεγκτα, είναι κάποιοι στις γειτονιές που δεν τις θέλουν, τους ενοχλούν και βρίσκουν την εύκολη λύση με αυτόν τον τρόπο τον τραγικό να τα εξαφανίσουν. Αν όμως επενέβαινε η πολιτεία έγκαιρα και έκανε στειρώσεις κι από δέκα οι γάτες σε μία γειτονιά δεν γινόταν εκατό, δεν θα γινόταν αυτά. Ξέρετε και τα αδέσποτα τα καημένα, ζητούν μια βοήθεια και δεν έρχεται από πουθενά. Δε φταίνε τα ζώα, φταίμε εμείς οι άνθρωποι που αντί να βρούμε σωστές λύσεις καταφεύγουμε στις φόλες. Πεθαίνουν ζώα που δεν φταίνε σε τίποτα, αυτά ζητάμε απλά λίγο φαγητό».

Τέλος, ο προϊστάμενος στο Γραφείο Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων Θεσσαλονικη ενημερώνει πως όλο τον χρόνο υπάρχει πρόγραμμα στειρώσεων με συμβεβλημένο γιατρό για όποιον θέλει να στειρώσει ζώα, είτε γάτες είτε σκύλους. «Αν δεν αναπτύξουμε όλοι μαζί, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εσωτερικών, την παιδεία από τα νήπια μέχρι και το γυμνάσιο, ώστε όλοι να καταλάβουν ότι κανένα ζώο δεν γεννιέται αδέσποτο, ούτε επιλέγει να είναι αδέσποτο. Δεν είναι μόνο ο κάθε δήμος υπεύθυνος για τα αδέσποτα. Ας σκεφτούμε πώς γίνονται αδέσποτα αυτά τα ζώα πρώτα. Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Να πούμε βέβαια, επειδή πολλοί παίρνουν τηλέφωνο να ρωτήσουν, ότι στειρώνουμε γάτες και σκύλους και θηλυκά και αρσενικά. Μάλιστα η στείρωση μας είναι ολοκληρωτική και γίνεται σε συμβεβλημένο κτηνίατρο. Τώρα, είναι ο κ Χρυσόπουλος στην Χαριλάου. Να πούμε πως υπάρχει πρόγραμμα στειρώσεων για όλο τον χρόνο πλέον» Τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσμα ενδεχομένως δηλητηρίασης, παραμένουν ωστόσο μία πραγματικότητα που, πέρα από την όποια διεργασία μπορεί να γίνει για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως σοβαρό πρόβλημα, άμεσα από όλους τους αρμόδιους φορείς χωρίς πλέον να γίνονται μπαλάκι οι ευθύνες. Πρώτος από όλους ο δήμος Θεσσαλονίκης εκτός από τις υπηρεσίες που ήδη παρέχει, σύμφωνα με τον κ. Πετρακάκη όπως είπε παραπάνω, θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ώστε να μπορέσουν να συμβιώσουν τα αδέσποτα ζώα με όλους στις γειτονιές. Κι αυτό, μπορεί για κάποιους να μην είναι ευχάριστο, ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως πάνω από όλα υπάρχει ο σεβασμός στη ζωή. Είτε έχει δύο, είτε έχει τέσσερα πόδια.

πηγη:paralaximag.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds