Άρθρα

Δυνατές συμμαχίες για έναν νέο σκύλο οδηγό

By  | 
Δυνατές συμμαχίες για έναν σκύλο οδηγό Από την αγορά, την ανατροφή, μέχρι την εκπαίδευση ενός λαμπραντόρ που προορίζεται για σκύλος οδηγός, οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, γιατί το κόστος είναι μεγάλο. ¨Ετσι λοιπόν, γιορτάζουμε την αποφοίτηση της Ράβα και την παράδοσή της σε μια τυφλή χειρίστρια. 
Ένας νέος σκύλος οδηγός για την Εύη Τον Φεβρουάριο δώσαμε στην Ευγενία (Εύη) Σταμάτη τον σκύλο οδηγό Ράβα που εκπαιδευόταν αρκετούς μήνες από τον Πάρι Διαμαντίδη. Μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια περίπου που μεσολάβησαν μέχρι η Ράβα να είναι έτοιμος σκύλος οδηγός προς παράδοση, αρκετοί υποστήριξαν την εκπαίδευση και την ανατροφή της. Ευχαριστούμε:
🦮 Την εταιρεία Ravago για τη δωρεά του κουταβιού.
🦮 Το efood για τη χορηγία της εκπαίδευσης.
🦮 Την Εθνική Ασφαλιστική για τη στήριξη του puppy walking.
🦮Το Emma’s Pet Store για τα παιχνίδια και τις λιχουδιές.
🦮 Την Κατερίνα Καπασούρη, πτυχιούχο Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής, MSc, για την αναδοχή του σκύλου και το OAKA Athens Olympic Complex για τη φιλοξενία.
🦮 Το Hill’s Pet Nutrition για τη διατροφή της.
🦮 Το CareforPet, την κλινική Alphavet και την Animal Dermatology για τις εξετάσεις και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
🦮 Τον ΟΑΣΑ για την ελεύθερη πρόσβαση του εκπαιδευτή στα δημόσια ΜΜΜ.
🦮 Την Coral Shell για την προσφορά σε βενζίνη για τις μετακινήσεις του εκπαιδευτή με αυτοκίνητο.
🦮 Τον όμιλο Saracakis Group of Companies για το εταιρικό αυτοκίνητο.
🦮 Την Altavet για τα προϊόντα περιποίησης της Ράβα.
🦮 Τον Αλέξανδρο Παπαγγέλου (Alex your dog groomer) για το grooming.
Σας ευχαριστούμε όλους θερμά! 
Κάντε κλικ στη φωτό και μάθετε περισσότερα για την Εύη και τη Ράβα. Κάντε μια δωρεά για το νέο μας κουτάβι
Μαθαίνουμε για τους σκύλους οδηγούς Μέσα από τις επισκέψεις σε νηπιαγωγεία και σχολεία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά για θέματα τυφλότητας, διαφορετικότητας και να μιλήσουμε με απλά λόγια και με βιωματικές δράσεις για συμπερίληψη και ενσυναίσθηση. Για να το καταφέρουμε συνήθως ένας τυφλός χειριστής σκύλου οδηγού συνοδεύεται από άνθρωπο της Σχολής Λάρα και μιλά στα παιδιά για τη ζωή του, τις δεξιότητες που έπρεπε να μάθει για να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις υποχρεώσεις του, την οπτική βλάβη που τον συνοδεύει στην καθημερινότητά του, ενώ γίνεται ειδική μνεία στην αυτονομία που του προσφέρει ο σκύλος οδηγός. Από την αρχή της χρονιάς επισκεφτήκαμε αρκετά σχολεία της Αττικής, ενώ είχαμε και τη χαρά να παραβρεθούμε και στη Δημητσάνα και τη Βυτίνα, με την ευγενική χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.  Βιώσιμη κοινωνία:
AEGEAN: Χορηγός αερομεταφορών
Ευχαριστούμε πολύ την AEGEAN για την ευγενική χορηγία εισιτηρίων που έκανε στη Σχολή μας, στο πλαίσιο ενός επαγγελματικού ταξιδιού που πραγματοποίησαν εκπαιδευτές της Σχολής Λάρα πριν λίγους μήνες. Σκοπός ήταν η επιλογή ενός κουταβιού.  
           Αντί επιλόγου: Εργαλειοποίηση των ζώων & άλλες ιστορίες «Αυτές τις μέρες διάβασα με ανακούφιση την είδηση για την παρέμβαση της Save a Greek Stray στα δύο δημοτικά κυνοκομεία Σπάρτης, την απαγγελία κατηγοριών σε υπεύθυνους και τη διάσωση κάποιων ζώων που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Ασφαλώς αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση κατάφωρης κακοποίησης σκύλων και οφείλουμε να καταγγέλλουμε τέτοια περιστατικά. Με αφορμή αυτό το γεγονός θα αναφερθώ σε έναν όρο που μπορεί να γίνει κακοποιητικός: την εργαλειοποίηση. Αναφέρεται δηκτικά στην χρήση ζώων θεραπείας και σκύλων βοηθών (π.χ. σκύλους οδηγούς τυφλών) προς όφελος του ανθρώπου.
Τα ζώα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία μας. Διαφωνώ με αυτό τον όρο. Κάποια ζώα, όμως, δρουν επουλωτικά και υποστηρικτικά χάρη στα χαρακτηριστικά της φυλής τους. Και εκπαιδεύονται να το κάνουν σωστά. Κακοποιούνται αυτά τα ζώα; Τους στερούμε την ελευθερία; όσον αφορά τους σκύλους οδηγούς τυφλών, δεν κακοποιούνται αν ακολουθούν θετική εκπαίδευση από τους εκπαιδευτές τους και δίνονται σε χειριστές που φροντίζουν την ευζωία τους (τροφή, αγάπη, χρόνο για χάδια και παιχνίδι κ.ά.). Αυτό ισχύει και για τα κατοικίδια. Ως Σχολή Λάρα αναφέρουμε ρητά στο συμβόλαιο που υπογράφει κάθε χειριστής σκύλου οδηγού ότι τυχόν κακοποίηση ή έλλειψη φροντίδας του είναι λόγος αφαίρεσής του από τον ίδιο. 
Το συμπέρασμα, φίλοι μου, είναι ότι η αποφυγή κακοποίησης απαιτεί δικλείδες ασφαλείας γιατί είναι πολλών μορφών. Αλλά η άποψη ότι οι σκύλοι βοηθοί εργαλειοποιούνται και υφίστανται κακοποίηση a priori είναι αυθαίρετη. Για τους σκύλους οδηγούς τυφλών ισχύει ό,τι για όλα τα κατοικίδια: τι εκπαίδευση και τι φροντίδα λαμβάνουν. Αν διαπιστώσουμε ότι πραγματικά κακοποιούνται, οφείλουμε να καταγγέλλουμε τέτοια περιστατικά».    


Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου,
πρόεδρος της Σχολής Σκύλων Οδηγών Τυφλών Λάρα

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds