Άρθρα

Ο Σκύλος-Οδηγός Τυφλών

By  | 

από την Σχολή «Λάρα»

Οι σκύλοι–οδηγοί τυφλών είναι άριστα εκπαιδευμένοι προκειμένου να καθοδηγούν άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, παντού και με ασφάλεια. Οι σκύλοι-οδηγοί επιλέγονται από προγράμματα επιλεκτικής εκτροφής. Κοινωνικοποιούνται κι εκπαιδεύονται με θετικό τρόπο για περίπου ενάμιση έτος. Έπειτα, συνεκπαιδεύονται με έναν χειριστή που έχει αξιολογηθεί από τη Σχολή «Λάρα» κι έχει κριθεί κατάλληλος για να συνεργαστεί με έναν σκύλο-οδηγό.

Οι σκύλοι-οδηγοί εργάζονται για περίπου 10 έτη κι έπειτα «συνταξιοδοτούνται» και περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους ως κατοικίδια. Η πρόσβασή τους επιτρέπεται παντού και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανονισμούς. Το κύριο γνώρισμα των σκύλων-οδηγών είναι το ειδικό σαμάρι με τα διακριτικά της Σχολής που φορούν στη πλάτη τους.

Ποιο κουτάβι θα γίνει οδηγός

Τα κουτάβια που προορίζονται γι’ αυτή τη δουλειά ελέγχονται αυστηρά! Πρέπει να έχουν υψηλή νοημοσύνη, συναισθηματική νοημοσύνη, αντιληπτικότητα και ιδιοσυγκρασία. Να είναι ήρεμα και να θέλουν να προσφέρουν στον άνθρωπο, δίχως να είναι πολύ εκδηλωτικά. Δεν πρέπει να γρυλίζουν, να φοβούνται τους θορύβους, τα ύψη, τους κρότους και τα άλλα ζώα. Σε ηλικία 1,5 ετών, ελέγχονται επίσης για οφθαλμικές παθήσεις και για δυσπλασία στα ίσχυα.

Οι σκύλοι – οδηγοί της Σχολής ‘Λάρα’ είναι Labrador – Retriever

Κλασσική, ανθεκτική φυλή εργασίας και η τυπική φυλή που επιλέγεται για το καθήκον του σκύλου-οδηγού, είναι τα Labrador – Retriever. Πρόκειται για ιδιαίτερα χαρισματικά ζώα. Ήρεμα, έξυπνα, κοινωνικά κι ευρηματικά, τα Labrador – Retriever έχουν υψηλότατα ποσοστά συναισθηματικής νοημοσύνης και μηδαμινό συντελεστή επικινδυνότητας. Το δεύτερο προσωνύμιο της φυλής τους, η λέξη «Retriever», προέρχεται από το αγγλικό ρήμα «to retrieve». Κυριολεκτικά σημαίνει «ανάνηψη, επαναφορά» αφού αναφέρεται στο ένστικτό τους να ανασύρουν αντικείμενα από το νερό. Μεταφορικά, αναφέρεται στη μεγάλη τους καρδιά και την ιδιότητά τους να επαναφέρουν τους ανθρώπους στη φυσιολογική τους κατάσταση. Η εμφάνιση της φυλής χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα στον καναδικό κόλπο του Labrador. Εκεί, βουτούσαν στα παγωμένα νερά και μάζευαν τα δίκτυα των ψαράδων, χωρίς να τα καταστρέφουν. Επίσης, υπηρετούσαν ως αγγελιοφόροι των βαρκάρηδων μέσα στη χιονοθύελλα και ως ναυαγοσώστες. Τα Labrador αγαπούν το νερό και είναι δεινοί κολυμβητές. Η ικανότητά τους να κολυμπούν, τραβώντας αντικείμενα κι ανθρώπους με απίστευτη λεπτομέρεια, συνέβαλε στην εξέλιξή τους σε σκύλους-οδηγούς τυφλών.

Ποιος μπορεί να αιτηθεί έναν σκύλο-οδηγό τυφλών στη Σχολή ‘Λάρα’;

Η βασική προϋπόθεση, προκειμένου να αιτηθεί κάποιος έναν σκύλο-οδηγό στη Σχολή ‘Λάρα’, είναι να έχει χαρακτηριστεί νομικά τυφλός και να αδυνατεί να κινηθεί αυτόνομα. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ενήλικοι, να έχουν διδαχθεί κινητικότητα με το λευκό μπαστούνι και να προσανατολίζονται άριστα. Πρέπει επίσης να έχουν ορθή στάση σώματος και καλή ακουστική αντίληψη. Να διατηρούν καλή ισορροπία, να διαβιούν αυτόνομα, να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να θέλουν να μοιραστούν τη ζωή τους με έναν σκύλο. Τέλος, πρέπει να έχουν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, αυτοκυριαρχία, ικανότητα χειρισμού απρόβλεπτων περιπτώσεων και πολύ θέληση για δουλειά.

Ποιά τα καθήκοντα ενός χειριστή σκύλου-οδηγού τυφλών;

Οι σκύλοι-οδηγοί χρειάζονται προσοχή και φροντίδα. Οι χειριστές σκύλων–οδηγών καθίστανται υπεύθυνοι για τη σωστή διαβίωση, ψυχαγωγία κι εργασία τους. Οι σκύλοι-οδηγοί ζούνε μέσα στο σπίτι. Χρειάζονται καθημερινό καλλωπισμό για να είναι ευπρόσδεκτοι στα δημόσια μέρη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σωστή διατροφή για να διατηρούνται υγιείς. Οι χειριστές οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Σχολής «Λάρα» και τις οδηγίες των εκπαιδευτών. Να σέβονται την εκπαιδευτική ρουτίνα των σκύλων-οδηγών και να συνεργάζονται μαζί τους. Απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε μορφής σωματικής ή / και ψυχολογικής βίας στους σκύλους-οδηγούς και η παραμέλησή τους. Οι ομάδες σκύλων-οδηγών της Σχολής «Λάρα» κυκλοφορούν καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους κι αποτελούν τους πρεσβευτές του έργου της.

Ποιά τα πλεονεκτήματα ενός σκύλου-οδηγού τυφλών;

Οι σκύλοι-οδηγοί είναι προσεκτικοί στη δουλειά τους κι αφοσιωμένοι. Εντοπίζουν στοιχεία όπως διαβάσεις, πόρτες, σκάλες, ταμεία και μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ., την είσοδο στο λεωφορείο). Διασχίζουν δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κι αποφεύγουν πάσης φύσεως εμπόδια όπως εμπόδια ύψους (π.χ., ταμπέλες, σκαλωσιές, μπαλκόνια, τέντες, δέντρα, κ.α.), χαμηλά εμπόδια (π.χ., λακκούβες, κακοτεχνίες, κ.α.), παράνομα παρκαρισμένα οχήματα και κινούμενα εμπόδια (π.χ., ανθρώπους). Οι χειριστές τους κινούνται με ταχύτητα κι ασφάλεια, δίχως να κινδυνεύουν να ξεφύγουν από την πορεία τους, να χτυπήσουν επάνω σε κάποιο εμπόδιο, να τραυματιστούν από τα αυτοκίνητα, να πέσουν επάνω σε έναν άνθρωπο, στο έδαφος ή από τις σκάλες. Οι σκύλοι-οδηγοί γίνονται εύκολα διακριτοί από το πλήθος που παραμερίζει, προκειμένου να διευκολύνει τη διέλευση της ομάδας. Οι χειριστές κινούνται πλέον ελεύθερα κι αποκτούν αυτοπεποίθηση. Γίνονται πιο λειτουργικοί και υπεύθυνοι.

Τι πρέπει να σκεφτώ πριν αιτηθώ έναν σκύλο-οδηγό;

Η εκπαίδευση και η χορήγηση ενός σκύλου-οδηγού τυφλών απαιτεί χρόνο, κόπο και οικονομικούς πόρους. Επομένως δεν πρόκειται για μία αστεία υπόθεση! Οι σκύλοι-οδηγοί δεν άψυχα κι αντικαταστάσιμα εργαλεία όπως είναι το λευκό μπαστούνι. Απαιτούν φροντίδα, υπευθυνότητα, αφοσίωση και αυταπάρνηση. Οι χειριστές δεν εγκαταλείπουν σχεδόν ποτέ τους σκύλους-οδηγούς τους. Η ποιότητα εργασίας των σκύλου-οδηγών εξαρτάται εξ΄ ολοκλήρου από τους χειριστές, ο οποίοι είναι οι αρχηγοί της ομάδας και οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις αποφάσεις που θα πάρουν και την πορεία που θα χαράξουν. Οι σκύλοι-οδηγοί αλλάζουν εντελώς τη ζωή των ανθρώπων με απώλεια όρασης, τον τρόπο που κινούνται κι αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Επομένως, οι υποψήφιοι χειριστές της Σχολής «Λάρα» πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλες αλλαγές και πολύ δουλειά. Οι χειριστές οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τις οδηγίες που δίνονται από τη Σχολή Σκύλων-Οδηγών «Λάρα», τόσο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και της εκπαίδευσής τους, όσο και κατά τη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας τους με έναν σκύλο-οδηγό.

Μάθετε περισσότερα για:

Επίσης μπορείτε να διαβάστε τα νέα της Σχολής, και να περιηγηθείτε στον προσβάσιμο ιστοχώρο!

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds