Δήμος Κηφισιάς

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

By  | 

Η Αμαλία ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Δρ Ιστορίας Τέχνης, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ», στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, μας παρουσιάζει:« Το Γαλακτοκομείο (Laiterie) της Βασίλισσας στο Rambouillet »Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα:« Το 1783 ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αγοράζει από τον δούκα του Penthièvre το κάστρο του Rambouillet στα νοτιοδυτικά του Παρισιού. Με σκοπό να προκαλέσει το ενδιαφέρον της βασίλισσας, η οποία προτιμά το αγρόκτημα που είχαν σχεδιάσει γι’αυτήν στο Trianon των Βερσαλλιών ο αρχιτέκτονας Richard Mique και ο ζωγράφος Hubert Robert, ο Λουδοβίκος παραγγέλνει το 1786-1787 τη δημιουργία ενός γαλακτοκομείου (laiterie). Το έργο ανατίθεται στον Hubert Robert και τον αρχιτέκτονα Jean-Jacques Thévenin και περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός γραφικού κήπου και τη δημιουργία μίας σειράς κτηρίων λειτουργικών (εκτροφείο ζώων, παραγωγικό γαλακτοκομείο) αλλά και προβολής (γαλακτοκομείο κατανάλωσης).

Στη διακόσμηση της laiterie στο Rambouillet συμμετέχουν ο γλύπτης Pierre Julien και ο ζωγράφος Piat-Joseph Sauvage. Ο Georges Jacob δημιουργεί μία σειρά πρωτότυπων επίπλων εμπνευσμένων από την Αρχαιότητα, οι δε Jean-Jacques Lagrenée ο νεώτερος και Jean-Pierre Fumez σχεδιάζουν στη Βιοτεχνία των Σεβρών ένα «ετρουσκικό» σερβίτσιο από πορσελάνη. Το γαλακτοκομείο της Μαρίας Αντουανέτας στο Rambouillet συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το ενδιαφέρον της εποχής του Διαφωτισμού αφ’ενός για τη φυσική ζωή (όπως εκφράζεται κυρίως μέσα από το θεωρητικό έργο του Jean-Jacques Rousseau) αφ’ετέρου για την Αρχαιότητα ως πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης (όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από την τέχνη του νεοκλασικισμού)»Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου ΚηφισιάςΥπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds