ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣ

By  | 

Πρόκειται για μια ιδέα που ήρθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από  τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

Η αγκαλιά έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως βελτιώνει τις συνθήκες ζωής, κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται ευτυχία και ασφάλεια και γενικά λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο.

Ή και αντικαταθλιπτικό θα έλεγα εγώ.

Οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς, είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας. Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς αυξάνεται η παραγωγή της ορμόνης “ωκυτοκίνη”. Μέσω αυτής της ορμόνης τα ζωτικά μας όργανα, ο εγκέφαλος, το δέρμα και οι αισθήσεις μας ενώνονται και δημιουργείται το αίσθημα της ευεξίας. Όσα παιδιά ή ακόμα και ζώα δεν είχαν φυσική επαφή με τους γονείς τους,  παρουσίασαν  στο μέλλον επιθετικές στάσεις. Προφανώς και ανασφάλεια.

Η ωκυτοκίνη παράγεται φυσικά στον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται. Το ζευγάρι μέσω της αγκαλιάς του, νιώθει αγάπη, στοργή, ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Και έτσι δένονται.

Η ημέρα αγκαλιάς λοιπόν, μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε την ωκυτοκίνη μας

«Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας.

Σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην αγκαλιά – κάτι σαν φυσική βιταμίνη.

Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες και καταπολεμά το στρες.

Αγκαλιάστε τους ανθρώπους που αγαπάτε, όσους μπορείτε τουλάχιστον και κρατήστε τις υπόλοιπες αγκαλιές για όταν λήξει η καραντίνα! Είναι δωρεάν, είναι χαλαρωτική και ευεργετική για τον άνθρωπο!

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds