Γέφυρα πολιτισμού

ΡΙΝΕΤ ΙΩΣΑΦΑΤ

By  | 

1.Ασχολείστε με την ζωγραφική και έχετε διαγράψει μια πολύ αξιόλογη πορεία. Υπήρχε πάντα το ‘’μικρόβιο»;

Το «μικρόβιο»όπως πολύ εύστοχα το θέσατε, το απέκτησα κατά τα εφηβικά μου χρόνια στο Κολλέγιο Anatolia στη Θεσσαλονίκη. Ήμουν πολύ τυχερή που από εκείνη την εποχή, στο σχολείο μου τα καλλιτεχνικά διδάσκονταν με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, από αξιόλογους καθηγητές, εικαστικούς. Από τότε γοητεύτηκα και πάντα προσπαθούσα να βρω τον τρόπο και χρόνο ώστε να μάθω περισσότερα και να ασχοληθώ με τη ζωγραφική, όσο μου το επέτρεπαν κάθε φάση οι συνθήκες της ζωής μου.

2. Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος να εκφράσει κανείς όσα δεν μπορεί να πει με λόγια;

Ακριβώς! Μέσα απ΄τη ζωγραφική, μπορείς να εκφράσεις τις σκέψεις & τις ιδέες σου. Ή ακόμη, να αποτυπώσεις ασυνείδητα αυτά που έχεις στο μυαλό σου.  Κάθεσαι μπροστά σ’ ένα λευκό χαρτί ή καμβά χωρίς να έχεις ιδέα τι θέλεις να κάνεις και μετά λίγες ώρες αποκαλύπτεται αυτό που είχες μέσα σου. Πολλές φορές έχει τύχει να με πάρουν τηλέφωνο φίλοι μου μετά από κάποια ανάρτηση έργου στην σελίδα μου στο fb και να με ρωτήσουν αν είμαι καλά (γιατί πχ το έργο μου ήταν σκοτεινό ή είχε περίεργο θέμα)! Τα έργα σου αντανακλούν τον ψυχικό σου κόσμο.

3. Έχετε λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Βλέπετε διαφορές στην κουλτούρα των Ελλήνων και στους ανθρώπους άλλων χωρών;

Ναι, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κουλτούρα μας. Βέβαια στο εξωτερικό έχω πάρει μέρος μόνο σε μία ομαδική έκθεση αλλά το έχω διαπιστώσει από επισκέψεις μου σε γκαλερί και μουσεία. Στην Ελλάδα ακόμη οι τέχνες (και δεν αναφέρομαι μόνο στα εικαστικά αλλά και στη μουσική και τον χορό κλπ), δεν έχουν ακόμη την θέση που έχουν στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει η ανάλογη καλλιέργεια ούτε στο σχολείο αλλά ούτε στην οικογένεια, δυστυχώς…. Το είδαμε πρόσφατα και με την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα λύκεια. Στο εξωτερικό πολύ ευκολότερα θα αγοράσει κάποιος ένα έργο τέχνης από μη διάσημους καλλιτέχνες, γιατί απλά του αρέσει και έχει μάθει να το εκτιμάει!  Εδώ, ο περισσότερος κόσμος θα βάλει στο σπίτι του κάποιο έργο μόνο και μόνο γιατί είναι έργο κάποιου γνωστού ζωγράφου, χωρίς να είναι βέβαιο πως του αρέσει περισσότερο από κάποιο άλλο ενός άγνωστου καλλιτέχνη. Οι ευκαιρίες στην Ελλάδα για τους καλλιτέχνες είναι πολύ λιγότερες, αυτό είναι γνωστό. Και όμως, υπάρχουν τόσα νέα παιδιά, με αξιόλογες σπουδές και μεγάλο ταλέντο που θα πρέπει να τους δοθούν οι ευκαιρίες να αναδειχθούν.

4. »We’ll meet again». Έργο σας που συμμετείχε στο open call της MOMUS, στο οποίο είστε και μέλος μέσα από την ομάδα Adult Art,  και έγινε και εξώφυλλο περιοδικού. Μιλήστε μας γι ‘αυτό.

Το έργο αυτό, ξεκίνησε σαν κάτι τυχαίο και κατέληξε σε αυτό που είδατε, μια αφηρημένη σύνθεση που απεικονίζει πολλούς ανθρώπους, ακριβώς μέσα στην περίοδο που η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους ήταν αυτό που μας έλειπε! Μέσα απ΄αυτό, βγήκε ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους ανθρώπους που εκείνη την στιγμή ήταν αναγκαστικά αποκομμένοι από τους αγαπημένους τους, πως θα ξανασυναντηθούν! Ο τίτλος είναι στα αγγλικά, μου φάνηκε πιο “ποιητικός”! Συνηθίζω να δίνω στα έργα μου τίτλο από τραγούδια που ακούω όταν τα δημιουργώ. Όταν είδα λοιπόν στο διαδίκτυο αυτό το open call, σκέφτηκα να στείλω αυτό το έργο και στη συνέχεια το ξέχασα εντελώς! Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη αλλά και η χαρά μου επίσης, όταν διαπίστωσα ότι το επέλεξαν για εξώφυλλο του περιοδικού “Θεσσαλονικέων Πόλις” , το οποίο σημειωτέον, είναι από τα πιό αξιόλογα περιοδικά πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του έργου μου με τιμά ιδιαίτερα!

5. Τελικά, οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσεων, όπως είναι η καραντίνα, γίνονται πιο δημιουργικοί;

Σίγουρα ναι! Οι κρίσεις πυροδοτούν έντονα συναισθήματα, τα οποία πιέζουν να βγουν προς έξω, να εκφραστούν. Εγώ προσωπικά το βίωσα έντονα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπως και οι περισσότεροι νομίζω. Μέσα σε λίγες μέρες  ήρθαν τα πάνω κάτω. Ότι ίσχυε σαν κανονικό μέχρι τότε, ξαφνικά έπαψε να ισχύει. Αναθεωρήσαμε όλοι μας τις προτεραιότητες και τις αξίες μας.  Τα συναισθήματά μου ήταν όπως προανέφερα πολύ έντονα και συχνά αντιφατικά. Η απογοήτευση ακολουθούσε την αισιοδοξία και αντίστροφα! Η διέξοδός μου λοιπόν ήταν η ζωγραφική. Σχεδόν κάθε μέρα δημιουργούσα και ένα καινούριο έργο. Ξαναβλέποντάς τα στο τέλος, διαπίστωσα κι εγώ η ίδια αυτή την αποτύπωση της εναλλαγής των συναισθημάτων μου. Τις πρώτες μέρες τα έργα μου ήταν πιο σκοτεινά, μελαγχολικά, έδειχναν την μοναξιά, την αβεβαιότητα ίσως και φόβο. Σιγά σιγά, συνηθίζοντας την κατάσταση, φάνηκαν περισσότερα χρώματα, φως, θετικά συναισθήματα, πιό αισιόδοξα θέματα.

6. Οι σπουδές σας στα οικονομικά βοήθησαν καθόλου στη ζωγραφική και αν ναι, πώς;

Δυστυχώς δεν το πάλεψα αρκετά ώστε να καταφέρω να πάω στην Σχολή Καλών Τεχνών, όπως θα επιθυμούσα. Εκείνη την εποχή δεν ήταν πολύ εύκολο κι εγώ όχι αρκετά τολμηρή και αποφασιστική. Έτσι, βρέθηκα να σπουδάζω οικονομικά, που μου ήταν αδιάφορα. Οι σπουδές μου μου έδωσαν κάποιες γενικές γνώσεις, με βοήθησαν στην εξέλιξή μου σαν άτομο και μου έδωσαν προσόντα και ευκαιρίες να βγω έξω και να εργαστώ. Όχι, δεν νομίζω πως με βοήθησαν στην ζωγραφική και σε καμιά περίπτωση η δουλειά μου δεν ήταν δημιουργική, μου έδωσε όμως την ευκαιρία να είμαι ανεξάρτητη, να συναναστραφώ με κόσμο, να νιώθω χρήσιμη, να είμαι δραστήρια, να δημιουργήσω φιλίες. Όλα αυτά, δεν τα συναντάς εύκολα όταν ασχολείσαι με την ζωγραφική. Είναι μοναχική απασχόληση. Χαίρομαι όμως που είμαι πλέον στην φάση της ζωής μου που μπορώ πλέον να αφοσιωθώ σ΄αυτήν!

7. Προτιμάτε τη ζωγραφική ή τη δημιουργία κολάζ;

Αγαπώ κάθε είδους εικαστικής δημιουργίας. Ενθουσιάζομαι με κάθε καινούρια τεχνική, κάθε είδος που ανακαλύπτω. Θα με δείτε την ίδια χρονική περίοδο να ασχολούμαι με διαφορετικά πράγματα. Μου αρέσει η ζωγραφική, ασχολούμαι με ακρυλικά σε καμβά αλλά γοητεύομαι και από την ακουαρέλα. Και μόνο ο τρόπος που απλώνονται τα χρώματα στο χαρτί, είναι αγχολυτικός. Για μένα είναι είδος ψυχοθεραπείας.

Μου αρέσει επίσης πολύ να κάνω κολάζ και έργα μικτής τεχνικής, εξαρτάται από τα υλικά που θα βρω εκείνη την στιγμή ή την έμπνευση που θα έχω.

8. Ισχύει ότι το κολάζ είναι πιο δύσκολο, ή ότι τουλάχιστον περιορίζει τον καλλιτέχνη περισσότερο ως προς την ελευθερία έκφρασης δεδομένου ότι καλείται να συνδυάσει και να ενώσει κάποιες φορές έτοιμες εικόνες ή σχέδια;

Δεν μπορώ να πω πως κάποιο είδος είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο από κάποιο άλλο. Θα έλεγα πως η ζωγραφική είναι μάλλον δυσκολότερη ως προς την τεχνική. Το κολάζ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Έχει τις δυσκολίες του αλλά και την γοητεία του. Συνδυάζεις διαφορετικές εικόνες για να φτιάξεις κάτι νέο που έχεις στο μυαλό σου ή που σου δημιουργείται εκείνη τη στιγμή. Η δυσκολία είναι να βρεις τις κατάλληλες εικόνες και να τις συνδυάσεις με τρόπο που θα έχουν ένα νόημα ή απλά ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.

9. Έχετε μια δική σας τεχνική που ξεχωρίζει, συνδυασμός υλικών, κολλάζ και ζωγραφική. Συνήθως η «σύλληψη» ενός έργου υπάρχει εκ των προτέρων στο μυαλό σας ή σας βγαίνει στην πορεία;

Μπορεί να συμβούν και τα δύο. Πολλές φορές έχω κάτι στο μυαλό μου αλλά πολύ συχνά αλλάζει στην πορεία. Κατά τη διαδικασία προκύπτουν τυχαία πράγματα που μπορεί να είναι πολύ όμορφα και να θέλω να τα κρατήσω ή κάτι να μη βγει όπως θα το ήθελα και να καταλήξω κάπου εντελώς αλλού από κει που ξεκίνησα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ έχω δουλέψει πολύ πάνω σε κάτι, να το καταστρέφω εντελώς γιατί κάτι στο τέλος δεν με ικανοποιεί το αποτέλεσμα ή απλά γιατί έχω νεύρα!  Το έχω μάθει πλέον και όταν νιώθω έτσι αποφεύγω να μπω στο εργαστήριό μου για να μην “την πληρώσουν” τα μισοτελειωμένα έργα μου!

Αυτό που με γοητεύει πάντως  περισσότερο είναι ο συνδυσμός υλικών και υφών. Σκοπός μου να δημιουργήσω ένα δικό μου στυλ, έναν ξεχωριστό χαρακτήρα που να με εκφράζει. Χρησιμοποιώ ακρυλικά, μελάνια, ακουαρέλες, μαρκαδόρους, χαρτόνι, περιοδικά, τα πάντα! Όλα θα βρουν την θέση τους κάποια στιγμή σε κάποιο έργο!

10.  Τι θα λέγατε στα νέα παιδιά που ασχολούνται με τη ζωγραφική;

Θα τους έλεγα το αυτονόητο: Να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που αγαπάτε. Μάθετε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε, διαβάστε, ταξιδέψτε, πηγαίνετε σε μουσεία, σε εκθέσεις, διευρύνετε τους ορίζοντές σας, καλλιεργήστε το πνεύμα σας!  Μη σταματάτε να δημιουργείτε, αυτό θα σας κρατήσει ζωντανούς!

Κι στα μεγαλύτερα “παιδιά”, θα επαναλάμβανα κάτι που ίσως είναι “κλισέ” αλλά είναι τόσο μεγάλη αλήθεια: Ποτέ δεν είναι αργά να ασχοληθείς μ΄ αυτό που αγαπάς, μ΄αυτό που σε ενθουσιάζει!

11. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Στόχος μου είναι ασχοληθώ ακόμη περισσότερο χρόνο με την δημιουργία εικαστικών έργων, ίσως σε μεγαλύτερο μέγεθος πλέον, να τελειοποιήσω την τεχνική μου και κάποια στιγμή να να είμαι έτοιμη να κάνω κάποια ατομική έκθεση.

Προς το παρόν ελπίζω να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις ομαδικές εκθέσεις που έχουμε προγραμματισμένες γι αυτόν τον Χειμώνα με τους φίλους συναδέλφους μου, ξεπερνώντας τους περιορισμούς της πανδημίας που μας κρατούν μακριά και μεταξύ μας και από τον κόσμο που θα ήθελε να δει την δουλειά μας.

Θα ήθελα επίσης κλείνοντας, να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μου αλλά και τους άγνωστους προς εμένα ανθρώπους, που ενθαρρύνουν τις προσπάθειές μου με τα καλά τους λόγια και βάζοντας τα έργα μου στο σπίτι τους! Είναι για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση και μου δίνει δύναμη και ενθουσιασμό να συνεχίσω!

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds