Γέφυρα πολιτισμού

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΩΓΟΥΣΗ

By  | 

«Μ.Α.Ζ.Ι. ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ »

Τον Οκτώβριο του 2011, μία ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι σε μία μεγάλη ανάγκη της σημερινής κοινωνίας, αποφάσισαν την ίδρυση της νέας αστικής εταιρείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Μ.Α.Ζ.Ι. -Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και από τότε παρέχει στους δικαιούχους του υπηρεσίες: ιατρικές, νομικές, σεμινάρια κλπ. Σκοπός του είναι η ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά πλέον συνάνθρωποι μας. Ειδικότερα, άτομα και οικογένειες που μαστίζονται από ανεργία, οικονομική δυσπραγία και προβλήματα υγείας. Στα χρόνια που πέρασαν το Μ.Α.Ζ.Ι. τροφοδοτούσε δωρεάν με τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, περισσότερα από 1500 άτομα κάθε μήνα. Επιπλέον, το Μ.Α.Ζ.Ι. παρείχε δωρεάν υπηρεσίες στους δικαιούχους: ιατρικές εξετάσεις, φροντιστήρια, θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και ιδιωτικές σχολές, σεμινάρια με ειδικούς ψυχολόγους αλλά και συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, σεμινάρια πρώτων βοηθειών, καθώς και πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις. Στόχος του Μ.Α.Ζ.Ι. στο εξής  είναι να συνεχίσει τη δράση του πιο δυναμικά, προσφέροντας, εκτός των παραπάνω, ενίσχυση σε νοσοκομεία, κρατικά ιδρύματα, συλλόγους και σωματεία και γενικά συμπληρώνοντας την απουσία του κράτους σε κοινωνικές παροχές, όπου υπάρχει ανάγκη. Ήδη το 2019 το Μ.Α.Ζ.Ι. ως φορέας υλοποίησης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρέδωσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, έναν ψηφιακό αγγειογράφο αξίας 1.500.000 ευρώ. Στην ατζέντα του Μ.Α.Ζ.Ι. προστέθηκαν επιπλέον δράσεις για τον πολιτισμό και την οικολογία. Η στήριξη σε νοσοκομεία, ιδρύματα αλλά και σε μεμονωμένα άτομα συνεχίζεται.

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος Αλεξάνδρα Γωγούση, Αντιπρόεδρος: Ευαγγελία Βαφειάδη, Γενική Γραμματέας: Κατερίνα Τζαμπάζη, Ταμίας: Χάιδω Τσάνταλη, Μέλη: Κατερίνα Γουλανδρή, Αναστασία Λαδένη, Γιολάντα Πεπέ, Ελεάνα Βλάχου- Τζιτζικώστα

Διαδίδοντας την…Αγάπη!

1.Είστε η Πρόεδρος του ΜΑΖΙ.Δικηγόρος παρ’ ΄Αρείω, σύζυγος, μητέρα, ευαισθητοποιημένη πολίτης. Πως τα συνδυάζετε όλα;

Όχι δεν τα συνδυάζω,  όλα αυτά είμαι εγώ, έτσι γεννήθηκα , έτσι έμαθα από τους  γονείς μου  και έτσι έμαθα τα παιδιά μου.

2.Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε το ΜΑΖΙ; Πως ξεκίνησε;

Όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα πολύ γρήγορα αντιλήφθηκα ότι άνθρωποι οικογενειάρχες έμειναν χωρίς δουλειά χωρίς ούτε τα αναγκαία τρόφιμα για την οικογένειά τους.Αυτό ήταν το κίνητρο για να αρχίσουμε να τους στηρίζουμε. Χιλια πεντακόσια (1.500) άτομα κάθε μήνα στα οποία δίναμε  τρόφιμα, ρούχα,  φάρμακα, έπιπλα αλλά και υπηρεσίες ιατρικές, νομικές καθώς και  φροντιστήρια για τα παιδιά τους.

3.Από πόσα μέλη απαρτίζεται το ΜΑΖΙ ;  

Αν θεωρήσουμε  μέλη όλους όσους έρχονται στις εκδηλώσεις μας φτάνουμε τα 3.000 μέλη. Φυσικά προσπαθούμε να ενώνουμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης και να τους ενεργοποιούμε.

4.Οι εθελοντές σε ποια κομμάτια βοηθούν; Υπάρχουν άτομα που συμμετέχουν σταθερά για  χρόνια;

Οι εθελοντές βοηθούν σε όλα, σε ό,τι τους ζητήσουμε όπως στην εξεύρεση τροφίμων, στην διοργάνωση εκδηλώσεων, στην πώληση εισιτηρίων, όπου χρειαστεί. Δεν έχουμε κανένα εργαζόμενο και δεν παίρνουμε κρατικές ή άλλες επιχορηγήσεις Συνδράμουμε όλοι από μόνοι μας με χορηγίες από φίλους και γνωστούς.

5.Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ευαισθητοποιήσετε τους πολίτες να προσφέρουν; Το πετυχαίνετε;

Το παράδειγμα είναι  αυτό που τους κινητοποιεί, τα έργα και όχι τα λόγια. Αν μπορείς να εμπνεύσεις τον άλλο  τότε έχεις πετύχει.

6.Πιστεύετε ότι ο εθελοντισμός είναι έμφυτος ή επίκτητος; Πόσο θα βοηθούσε να υπήρχαν εθελοντικά προγράμματα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες;

Και τα δύο! Υπάρχουν άνθρωποι που μεγάλωσαν με τον εθελοντισμό και άλλοι που τον έμαθαν στην πορεία της ζωής τους. Θα έπρεπε ο εθελοντισμός να είναι υποχρεωτικός ως μάθημα στο σχολείο, όπως είναι στο εξωτερικό.

7. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες δράσεις του Μ.Α.Ζ.Ι. μέχρι τώρα;

Οι δράσεις του ΜΑΖΙ είναι πολλές αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η δωρεά ενός ψηφιακού αγγειογράφου στο ΑΧΕΠΑ αξίας 1,5000.000ε. Επίσης έχει προμηθεύσει με άλλα μηχανήματα νοσοκομεία της πόλης.

Κάναμε πολλές και αξιόλογες εκδηλώσεις όπως συναυλία με τον Γ. Νταλάρα ο οποίος συμμετείχε αφιλοκερδώς στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μια εκπληκτική επίδειξη μόδας, κατά κοινή ομολογία, με τον γνωστό σχεδιαστή Βασίλη Ζούλια και κοσμήματα του Περικλή Κονδυλάτου, μια συναυλία με σχεδόν όλα τα σωματεία της πόλης και τη ΣΟΝΕ (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ελλάδος)

Στην συνέχεια, οργανώσαμε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στο Βασιλικό θέατρο όπου εκθέσαμε στο κοινό 660 αφίσες του ελληνικού παλιού κινηματογράφου.

Τέλος, ήμασταν παραγωγοί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην παράσταση «Μαρία Κάλλας La Divina 40 χρόνια από το ταδίδι της» με αφηγητή τον Αλέξη Κωστάλα με
σημαντικές στιγμές του έργου της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο, της απόλυτης ντίβας στο χώρο του λυρικού θεάτρου με χορό, τραγούδι και βίντεο από την ζωή της σε χορογραφίες του Γιάννη Μαργαρώνη.
Την παράσταση πλαισίωνε το χορωδιακό σύνολο της Ελληνικής Ένωσης Μουσικής Εκπαίδευσης με μαέστρο την Εριφύλλη Δαμιανού και του ΠΑΜΑΚ.

8.Το ΜΑΖΙ μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις; Έχετε κάποια σχέδια;

Μας το ζητούν έντονα από άλλες πόλεις ακόμη και από την Αθήνα  και ενώ ετοιμαζόμαστε για μεγάλες δράσεις είμαστε σε προσωρινή αναστολή λόγω κορωνοϊού. Υπάρχουν όμως σχέδια και ελπίζουμε ότι όταν μπορέσουμε θα τα υλοποιήσουμε.

9.Η δημοσιογραφία με άρθρα και εκπομπές στην τηλεόραση ήταν ένα κομμάτι της ζωής σας.  Παρουσιάζατε μια πολύ επιτυχημένη εκπομπή στην ΕΡΤ 3 «Ενστάσεις». Πως μπήκατε σε αυτό αλλά και πως…βγήκατε από αυτό;

Έκανα την εκπομπή συγκάτοικοι στον πλανήτη ΤV 100  όταν ήταν πρόεδρος ο Βασίλης Γάκης, (σήμερα είναι πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης), με θέματα για το περιβάλλον, την οικολογία, τα ζώα, τον πλανήτη. Ηταν πολύ ωραίες εκπομπές. Πριν έβγαινα σε εκπομπές με  Γρηγόρη Αρναούτογλου   την Ράνια Θρασκιά, την Αλέκα Καμηλά,  την Σίσσυ Χριστίδου για τα αδέσποτα ζώα που συμμετείχα όπως ο «‘Αργος» με την οικολογία και  τα σωματεία. «Οι ενστάσεις» ήταν μια εκπομπή με αμιγώς νομικά θέματα με προσκεκλημένους γνωστούς δικηγόρους, δικαστές αλλά και απλό κόσμο που έθετε το πάθημα του ή το πρόβλημά του. Θέλαμε ο κόσμος με απλά λόγια να κατανοήσει το θέμα που τον απασχολούσε. Συμπλήρωσα τον κύκλο των εκπομπών και «βγήκα».

10.Εκτός από τις νομικές σας  συμβουλές και συμβολή, είστε ένας πολύ ανήσυχος άνθρωπος αλλά και πολυδιάστατος. Έχετε πολλά ταλέντα που δεν σταματούν εδώ.  Πρόσφατα φτιάξατε σιδερένια γλυπτά, σε διάφορες διαστάσεις, καρδιές που τα έσοδα από την πώλησή τους διατέθηκαν στην ενίσχυση του ΜΑΖΙ  και τις οποίες βρίσκαμε και στην Αθήνα στην γκαλερί a.antonopoulou.art, στου Ψυρρή. Πως το σκεφτήκατε, πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα; Γιατί καρδιές και όχι κάτι άλλο;

Οι γονείς μου αρρώστησαν παράλληλα. Πρώτα η μητέρα μου, μετά ο πατέρας μου σχεδόν ταυτόχρονα και βρίσκονταν  σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία που ήταν σε απόσταση μεταξύ τους .  Τότε λοιπόν εγώ πηγαινοερχόμουν συνέχεια από το ένα νοσοκομείο στο άλλο  αλλά συνεχίζοντας την επαγγελματική μου ζωή. Έτσι άρχισα να ζωγραφίζω καρδούλες, μικρές, μεγάλες ακόμη μεγαλύτερες σε χαρτάκια, όπου έβρισκα. Η  Καρδιά  σημαίνει αγάπη και συναίσθημα.  Έτσι λοιπόν κατασκεύασα δεκάδες καρδιές από  διάφορα υλικά όπως σίδηρο, ξύλο, αλλά και συνδύασα διάφορα κρύσταλλα, αλυσίδες, σύρματα, βινύλια, χάντρες, κ.ά. Κάποιες καρδιές έχουν κίνηση, πάλλονται ή είναι σταθερές, κάποιες άλλες είναι διπλές, σε  ποικίλες διαστάσεις από μινιατούρες,  διακοσμητικές, χρηστικές μέχρι και μεγάλες επιδαπέδιες κατασκευές.

Οι καρδιές λοιπόν είναι φορείς αγάπης, θετικών μηνυμάτων, είναι καρδιές με τίτλο: SPREAD THE LOVE!(Διάδωσε την αγάπη).

11.Η τέχνη είναι διέξοδος ή τρόπος έκφρασης για εσάς;

Και τα δύο μαζί! Είναι συναίσθημα, αγωνία, χαρά όλα μαζί! Ας μην ξεχνάμε ότι είναι για καλό σκοπό μιας και τα έσοδα πηγαίνουν στο Μ.Α.Ζ.Ι

12.Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης υπάρχει γλυπτό σας από τη σειρά «spread the love», όπου μίλησε η σύζυγος του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της αίθουσας υποδοχής κακοποιημένων παιδιών στην Εισαγγελία ανηλίκων Θεσσαλονίκης, που υλοποίησε το σωματείο «Φύλακας Άγγελος». Θα ήθελα να μου πείτε πως νιώσατε που τοποθετήθηκε εκεί το γλυπτό σας. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή και χαρά για μένα, μιας και τα ιδρυτικά μέλη ο Αναστάσιος Ντούγκας, η Ράνια Κωστάκη και ο Γιώργος Αγγελοπουλος (Ντάνος) ξεκίνησαν την υλοποίηση ενός σπουδαίου έργου και σε άλλες εισαγγελίες της χώρας. Και τι καλύτερο από το να διαδίδεται η αγάπη ειδικά σε τέτοιους  ιδιαίτερους χώρους!   Ο σκοπός για τον οποίο μίλησε και η σύζυγος του Πρωθυπουργού η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης μπροστά από το γλυπτό μου από τη σειρά «spread the love», εγκαινιάζοντας την αίθουσα υποδοχής κακοποιημένων παιδιών στην Εισαγγελία ανηλίκων Θεσσαλονίκης, που υλοποίησε το σωματείο «Φύλακας Άγγελος.»

13.Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το  βιβλίο που γράψατε «Ο δικός μου μπαμπάς» με αστεία περιστατικά από την καθημερινότητα του πατέρα σας τα τελευταία χρόνια με τις δυσκολότερες περιπέτειες της ζωής του που ήταν και η τελευταία αλλά με χιούμορ και αισιοδοξία, αλλά και άρθρα του με τα οποία σχολίαζε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα και που μέρος των εσόδων του θα διατεθούν στο ΜΑΖΙ. Πως σας ήρθε η σύλληψη αυτής της ιδέας;

Ήταν τόσο αστείες αλλά και τόσο δυνατό το μήνυμα αισιοδοξίας και αγάπης για την ζωή από τον πατέρα μου που ήταν  κατάκοιτος τους τελευταίους μήνες της ζωής του που ήθελα να το μεταδώσω σε όλους.

14.Από που αντλείτε πηγή έμπνευσης και βρίσκετε αυτή την ανεξάντλητη δύναμη και ενέργεια; 

Από την αγάπη που εισπράττω από τον κόσμο, την αγάπη που εισέπραξα από την γονεϊκή μου οικογένεια και συνεχίζω να εισπράττω από την δική μου οικογένεια, αυτή  που δημιούργησα. Φυσικά υπάρχει κάτι και στο dna μου που περνάει από γενιά σε γενιά!

15. Αν ήταν να επιλέγατε μεταξύ όλων όσων κάνετε, θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάτι;

Όχι , δεν θα μπορούσα να επιλέξω ! Εύχομαι να μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα στο μέλλον!


Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πολυσχιδής και πολυδιάστατη προσωπικότητα της Αλεξάνδρας Γωγούση θα μας απασχολεί συνεχώς! Άλλωστε, μέσα από όλα όσα κάνει …διαδίδει την αγάπη!!!


Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds