Άρθρα

Η “ΧΡΥΣΗ”ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

By  | 

Κουρκουμάς

Είναι αλήθεια ότι η χρυσή ρίζα του κουρκουμά τείνει να γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Όμως… το αξίζει!

Ο κουρκουμάς προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, που έχει
σκληρό καφέ δέρμα και έντονα πορτοκαλί σάρκα. Στην κουρκουμίνη, τη φωτεινή χρωστική ουσία, οφείλεται το διακριτικό κίτρινο χρώμα του και πιστεύεται ότι αυτή είναι και το κύριο φαρμακευτικό συστατικό που περιέχει ο κουρκουμάς, με σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, τα οφέλη της για την υγεία δεν τελειώνουν εδώ…


Η κουρκουμίνη προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες, στηρίζει το κυκλοφορικό σύστημα, μειώνει τη χοληστερόλη και τους πόνους της περιόδου, βοηθά σε περιπτώσεις μετεωρισμού και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι διεξάγονται συνεχείς μελέτες για την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης, καθώς και στην πρόληψη και θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου –συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του προστάτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου–, και της παιδικής λευχαιμίας.
Εκτός όλων αυτών, ο κουρκουμάς είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και
μαγγανίου. Αποτελεί επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6 και φυτικών ινών.

ΈΞΥΠΝΟΙ ΤΡΌΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΏΝΕΤΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΆ
Χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα. Εκτός από την ξεχωριστή γεύση
και το ωραίο χρώμα που δίνει στα φαγητά, είναι ιδιαίτερα τονωτικός σε περιπτώσεις δίαιτας ή υγιεινής διατροφής. Χρησιμοποιήστε τον κυρίως σε πιάταμε άπαχο κόκκινο κρέας ή στήθος κοτόπουλου. Εκτός από τα φαγητά ως καρύκευμα, μπορείτε να πίνετε τον κουρκουμά ως ρόφημα, μαζί με άλλα βότανα, ή και να φτιάξετε το θαυματουργό «χρυσό γάλα» (βλ. συνταγή που ακολουθεί).


Χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα. Εκτός από την ξεχωριστή γεύση
και το ωραίο χρώμα που δίνει στα φαγητά, είναι ιδιαίτερα τονωτικός σε περιπτώσεις δίαιτας ή υγιεινής διατροφής. Χρησιμοποιήστε τον κυρίως σε πιάτα με άπαχο κόκκινο κρέας ή στήθος κοτόπουλου. Εκτός από τα φαγητά ως καρύκευμα, μπορείτε να πίνετε τον κουρκουμά ως ρόφημα, μαζί με άλλα βότανα, ή και να φτιάξετε το θαυματουργό «χρυσό γάλα» (βλ. συνταγή που ακολουθεί).

«ΧΡΥΣΌ» ΓΆΛΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΆ
Υλικά (για 1 φλιτζάνι): 1/2 κουταλάκι κουρκουμά, 1 φλιτζάνι γάλα, 1/2 φλιτζάνι νερό, λίγο μαύρο πιπέρι (τριμμένο)
Ζεστάνετε το γάλα και το νερό σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε τον κουρκουμά σε σκόνη. Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να έχετε ποσότητα για ένα φλιτζάνι. Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε μαύρο πιπέρι. Πιείτε το γάλα ζεστό ή χλιαρό.

ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΌ ΤΣΆΙ

Υλικά (για 1 φλιτζάνι): 1 φλιτζάνι νερό, 1/4 κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη, 1/4κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, 3 κουταλιές γάλα αγελαδινό ή γάλα σόγιας, μέλι
όσο θέλετε
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε το νερό να βράσει. Προσθέστε τον κουρκουμά
και το τζίντζερ, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Προσθέστε
το γάλα, ανακατέψτε και σουρώστε το τσάι σε φλιτζάνι. Προσθέστε μέλι.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΈΡΜΑ

• Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται και εξωτερικά, σαν βοήθημα ομορφιάς,
λόγω των ορατών βελτιώσεων που προκαλεί στο δέρμα.


• Φωτίζει και λειαίνει την επιδερμίδα (αναστέλλει τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης στα κύτταρα του δέρματος), αφαιρεί τις λεπτές γραμμές, βοηθά στη μείωση των ρυτίδων και άλλων σημαδιών της
πρόωρης γήρανσης. Είναι επίσης ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό και βοηθά
προστατεύοντας το δέρμα από τις περιβαλλοντικές τοξίνες.


• Επιπλέον, μειώνει τις φλεγμονές, την ερυθρότητα και συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωση. Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται με επιτυχία για την αναζωογόνηση της επιδερμίδας.


• Η κατανάλωσή του ενισχύει περαιτέρω αυτά τα αποτελέσματα και κάνει το δέρμα καθαρό χωρίς σημάδια ή ουλές. Έχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες
σε δερματικά εξανθήματα.


• Ο κουρκουμάς μειώνει την ακμή, και σαν μάσκα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για τη ροδόχρου ακμή, μια χρόνια πάθηση του δέρματος που εκδηλώνεται με ερυθρότητα και σπυράκια.

LOVE U…MARINA!!

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds