Άρθρα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΡΑΒΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

By  | 

O παραδοσιακός ελληνικός στολισμός, πριν να επικρατήσει το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, ήταν το Χριστουγεννιάτικο Καράβι. Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.
Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους. Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.
Πριν από 50 χρόνια, δηλαδή έως και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα. Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί, μιας και έχει αντικατασταθεί από το έλατο. 
Όμως σεβόμενοι την παράδοση οι Πρόσκοποι από το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ποταμού Κέρκυρας κάθε χρόνο στολίζουν την παραδοσιακή λέμβο τους, μεταφέροντας κατοίκους και επισκέπτες σε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο. Έτσι και φέτος!

Και στην Αττική, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Χολαργού, στόλισε την δική του λέμβο στη πλατεία Δημοκρατίας, «ταξιδεύοντας» μικρούς και μεγάλους.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds