Άρθρα

Η ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΗ

By  | 

43 χρόνια από τον θάνατο της Κάλλας και το σπίτι της παραμένει ένα αναξιοποίητο διαμάντι. Την τελευταία 15ετία γίνονται συνεχώς προσπάθειες αναδόμησής του και λειτουργίας του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Παραμένει εγκαταλελειμμένος χώρος. Η πολυκατοικία της οδού Παπαλεονάρδου ή αλλιώς βίλα Σκαραμαγκά είναι ένα αριστούργημα της Αθήνας αλλά αναξιοποίητο. Το γεγονός ότι ένα από τα διαμερίσματα της συνδέθηκε με την πρώιμη πορεία της Κάλλας αυτό δυναμώνει την υπεροχή του. Μέχρι σήμερα όμως και παρόλο που έχει χυθεί τόσο μελάνι, το ιστορικό κτίριο παραμένει έρημο και ρυπαρό με μια πλάκα κάτω από τους εμβληματικούς ερωτιδείς της εισόδου να θυμίζει την παρουσία της Κάλλας σε αυτό. Μιας Μαρίας μάλλον που εξελίχθηκε στην Κάλλας.

Σήμερα το σπίτι αυτό θα ήταν λόγος να βρεθείς στην Αθήνα και με την ανάπλαση του θα συνέβαλλε ώστε η Πατησίων να γινόταν ένας άξονας πολιτισμού με επίκεντρο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Προς το παρόν φθείρεται διαρκώς, αντίθετα με την μνήμη της Κάλλας που παραμένει ολόφρεσκη και ζωντανή στην συνείδηση όλων μας…

Ως έφηβη έζησε τον χωρισμό των γονιών της. Μετακόμισε μαζί με την μητέρα και αδερφή της στην Ελλάδα και στο δεύτερο όροφο του κτηρίου. Εκεί παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όταν ήρθε το τέλος του μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη. Το 1989, 12 χρόνια μετά τον θάνατο της υψιφώνου και επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων. Το τι συνέβη με την πολυκατοικία το 1945 μέχρι το 1950 είναι ασαφές, πιθανότατα κατοικούταν από ενοίκους σαν μία συνηθισμένη πολυκατοικία. Στη συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Μέχρι και το 1999 μισθωνόταν σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Αυτό σταμάτησε τον Σεπτέμβριο του 1999 μετά τον σεισμό της Πάρνηθας.

Στις αρχές του 2000 η απροσεξία των τοξικομανών ήταν αιτία μιας πυρκαγιάς εντός του μεγάρου. Η φωτιά ήταν η αφορμή, ώστε το ΝΑΤ να σφραγίσει το κτήριο. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως πραγματοποιήθηκε μία μελέτη ανακατασκευής, η οποία δεν εφαρμόστηκε λόγω έλλειψης κονδυλίων. Ακολούθησαν αντιεξουσιαστές που το έκαναν καταφύγιό τους και σήμερα παραμένει ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, που τίποτα δε θυμίζει την αίγλη των παλαιών του χρόνων. Ωστόσο η ελπίδα ανακαίνισής του φέρνει νέο αέρα. Υπεύθυνη αυτού του έργου είναι η Βάσω Παπαντωνίου. Ελληνίδα του εξωτερικού λυρική μονωδός, υψίφωνος, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει το κτήριο σε Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, Μαρία Κάλλας.

Αν και η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εταιρεία για την Ακαδημία διοργάνωσαν ένα Gala Όπερας, στο Ηρώδειο. ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για την εκπόνηση της προωθητικής μελέτης για το διατηρητέο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 παρόλα αυτά ο χώρος παραμένει ακόμα κλειστός με λουκέτο.

Η Ακαδημία θα ονομαστεί με το όνομα της μεγάλης λυρικής τραγουδίστριας Μαρίας Κάλλας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη γιατί είναι κρίμα ένα τέτοιο ιστορικό κτίριο να παραμένει ανεκμετάλλευτο και μάλιστα σε αυτή την κατάσταση.

Πηγή: αθηνολόγιο και lifo.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds