Άρθρα

Η γιορτή κρασιού Beaujolais Nouveau του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων

By  | 

Το Νοέμβριο από τα μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais της Γαλλίας ξεκινά ένα οινηρό ταξίδι. Μια γευστική εμπειρία που διαχέεται σε όλο τον κόσμο, ακολουθώντας τους δρόμους του κρασιού Beaujolais Nouveau: του φρέσκου Beaujolais. Είναι ο πλέον δημοφιλής «πρώτος οίνος» (vin de primeur), το πρώτο κρασί της σοδειάς. Ζυμωμένο για λίγες μόνο εβδομάδες, κυκλοφορεί το Νοέμβριο, φρέσκο με έντονα φρουτώδη αρώματα, την «Ήμέρα Beaujolais Nouveau». Κάθε τρίτη Πέμπτη του Noεμβρίου λοιπόν, η Γαλλία και όλος ο κόσμος, υποδέχεται με ενθουσιασμό το νέο κρασί.

Οui, Le Beaujolais Nouveau est arrivé

Ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων πιστός στην παράδοση, κάθε Νοέμβριο για 15 συνεχή χρόνια υποδέχεται το νεαρό κρασί Beaujοlais της χρονιάς. Ο Σύλλογός μας, ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε τη γιορτή του νέου Beaujolais στα Γιάννενα. Μια γιορτή, θεσμός πλέον για την πόλη, που οι Γιαννιώτες αμέσως αγάπησαν και την περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρονιά. Μεγάλη η προσέλευση του κοινού στη γιορτή όλα αυτά τα χρόνια, όπου μέλη και φίλοι του Συλλόγου υποδέχονταν με κέφι το φρέσκο Beaujolais. Στα πλαίσια ανάπτυξης σχέσεων και επικοινωνίας με πολιτιστικούς φορείς-σχολές της πόλης μας, σε κάθε γιορτή κρασιού, ο Σύλλογος είχε και έναν επίτιμο προσκεκλημένο όπως είναι το Λύκειο Ελληνίδων, ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων, ο Ορειβατικός Σύλλογος, o Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος, η ΧΕΝ, οι Σχολές χορού «ΧΟΡΟΚΙΝΗΣΗ» και SUERTE (Academia de Baile) κ.α.

Ζεστές και φιλικές βραδιές, με ζωντανό πρόγραμμα γαλλικής μουσικής, άφθονο κρασί και φαγητό χαρακτήριζαν τις γιορτές αυτές. Ο κόσμος απολάμβανε το νέο κρασί, ακούγοντας και χορεύοντας αγαπημένα γαλλικά τραγούδια, ερμηνευμένα από καταξιωμένους μουσικούς της πόλης ή και άλλων πόλεων όπως:

– Μιχάλης Ποτσίκας, καθηγητής φωνητικής και συνθέτης (τραγούδι, κιθάρα, ενορχήστρωση)
– Χρήστος Πούλιας, μουσικός (πιάνο)
– Σοφία Πατσούρα μουσικός (ακορντεόν)
– Χαρά Καλπακίδου (τραγούδι)
– Νίκος Παπαδιώτης, μουσικός, συνθέτης (τραγούδι, κιθάρα)
– Δήμητρα Ηγουμενίδου, μουσικός (πιάνο)
– Αντιγόνη Κατσούρη, μουσικός, συνθέτρια (τραγούδι, πιάνο)
– Les Enfants de Pigalle, γαλλόφωνο συγκρότημα
– Γιώργης Χριστοδούλου, τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός.

Swing, latin, tango, rock’n roll, pop, valse, blues και μπαλάντες στα γαλλικά γέμιζαν μουσικά τις βραδιές Beaujolais. Το ταλέντο τους στο γαλλικό τραγούδι έδειξαν ακόμα και μέλη του Συλλόγου μας όπως η Ισαβέλλα Τζάλλα, η Madeleine Kirkyacharian, η Γιώτα Παπαγεωργίου και η Δήμητρα Τσιλιγιάννη.

Η Στοά Λούλη που όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενεί τη γιορτή μας, γέμιζε με κόσμο. Το κλασσικό ενσταντανέ των βραδιών Beaujolais ήταν όλοι οι παρευρισκόμενοι, να τραγουδούν μαζί το «Champs-Élysées». Το κομμάτι αυτό είναι σύνθεση του Michael Wilshaw. Το 1969, ο Γάλλος τραγουδιστής Joe Dassin το τραγούδησε στα γαλλικά σε στίχους του Pierre Delanoë, και έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Ο φετινός Νοέμβριος όμως είναι πολύ διαφορετικός λόγω της πανδημίας που έπληξε όλο τον κόσμο. ‘Ετσι, αυτή τη χρονιά η γιορτή του Beaujolais Nouveau δεν θα πραγματοποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά, το «ΜΟΥΣΙΚΟ APERITIF», η μουσική εκπομπή του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Iωαννίνων, έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα με γαλλικά τραγούδια για το Beaujolais Nouveau το
Σάββατο 28-11-2020 98,7 fm Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων στις 6μμ . Μουσική επιμέλεια εκπομπής: Celine Ancellin,- Παρουσίαση: Ολγα Κωστούλα.

Ο Eλληνογαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων θέλει να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσοι συμμετείχαν, διοργάνωσαν και στήριξαν με χορηγίες όλα τα χρόνια τη γιορτή κρασιού Beaujolais nouveau. Ιδιαίτερα θέλει να ευχαριστήσει την Ελένη Κωστή, καθηγήτρια γαλλικών και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, που είναι η ψυχή της διοργάνωσης της γιορτής. Ελπίζουμε του χρόνου να βρεθούμε και πάλι μαζί για να γιορτάσουμε με χαρά το νέο κρασί Beaujolais.

Α bientôt, bonne santé

Ελληνογαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds