Άρθρα

HΜΕΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

By  | 

H 26η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου, πού εδρεύει στη Μαδρίτη, ως η ημέρα που τιμούμε το ελαιόλαδο για τις ευεργετικές του ιδιότητες και ως αιώνιο σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο συστατικό και ισχυρό όπλο κατά των χρόνιων ασθενειών και συμβάλλει στη:

– Μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) στο αίμα.

– Διατήρηση των επιπέδων της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα.

– Καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

– Πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει.

– Επεξεργασία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη.

– Μείωση του γαστρικού χυμού.

– Καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

– Ισορροπία της τιμής του σακχάρου και στο σωστό μεταβολισμό των διαβητικών.

– Πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

– Αναζωογόνηση του δέρματος.

Το ελαιόλαδο μαζί με το ελαιόδεντρο υπάρχει παντού στη ζωή μας, στη διατροφή, στον αθλητισμό, στον φωτισμό, στη θέρμανση, στη θρησκεία, στην ιατρική, στη διακόσμηση, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στη λογοτεχνία, στη λαογραφία και στη μυθολογία.

Το ελαιόλαδο είναι η κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής και έχει επίσημα αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ότι «προλαβαίνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα».

Συγχρόνως έχει αναγνωριστεί παγκόσμια από Διεθνείς Επιστημονικούς Οργανισμούς ότι το ελαιόλαδο, εκτός των καρδιαγγειακών νοσημάτων, προλαβαίνει τη γεροντική άνοια, το Αλτσχάιμερ, και βελτιώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών κατά 30%.

Το ελαιόλαδο πλεονεκτεί έναντι όλων των άλλων φυτικών ελαίων (σπορέλαια) λόγω των ιδιαίτερων συστατικών του και της ανθεκτικότητάς του σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Να γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο είναι το μόνο ποτ δεν παράγεται ως γενετικά τροποποιημένο (μεταλλαγμένο) σε αντίθεση με άλλα σπορέλαια. Στην Ελλάδα περισσότερες από εξακόσιες χιλιάδες οικογένειες καλλιεργούν και κάποιοι εμπορεύονται το ελαιόλαδο. Το μειονέκτημα που εξακολουθεί να παραμένει είναι η εμπορία και εξαγωγή χύμα ελαιολάδου, παρά το γεγονός ότι, από τις τριακόσιες χιλιάδες τόνους που παράγουμε κατά μέσον όρο ετησίως, το 80% από αυτό είναι έξτρα παρθένο.

Ο ορισμός του ελαιολάδου ως «οι χώρες που καλλιεργείται το ελαιόδεντρο» αποδεικνύει την ιστορική διαδρομή 3.000 χρόνων που συνδέεται άμεσα με τους θρύλους και τις παραδόσεις του λαού μας, αλλά και των άλλων χωρών της Μεσογείου. Η ελιά, το αμπέλι και το σιτάρι είναι η χρυσή τριλογία που ενώνει τους λαούς της Μεσογείου σε γιορτές, πανηγύρια και κάθε είδους παραδοσιακές εκδηλώσεις, παρά τις θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές τους.

πηγή:neakriti

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds