Φιλοζωικά Θέματα

Πώς θα γίνετε ανάδοχοι σκύλου οδηγού

By  | 

Οι σκύλοι οδηγοί είναι ξεχωριστά πλάσματα που επιτελούν σπουδαίο έργο καθώς γίνονται στην κυριολεξία τα μάτια των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουν στο σημείο να βοηθήσουν ουσιαστικά τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, χρειάζονται επαρκή και διαρκή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Αυτή, λοιπόν την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση, την αναλαμβάνει ένας εθελοντής ανάδοχος για τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Αυτό το άτομο θα πρέπει να είναι πολύ συνειδητοποιημένο, υπεύθυνο και να είναι σε θέση να συνεργαστεί με τον εκπαιδευτή έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα του αποχωρισμού, ο σκύλος οδηγός να μπορεί να κατευθύνει με ασφάλεια τον κηδεμόνα του.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο σκύλος οδηγός πηγαίνει παντού με τον άνθρωπό του, από καφέ και εστιατόρια, μέχρι σε αεροπλάνα και ιατρεία.

Αν θέλετε να γίνετε κι εσείς ανάδοχοι ενός υποψήφιου σκύλου οδηγού να ξέρετε ότι η συμβολή και η προσφορά σας θα είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Η Σχολή Σκύλων Οδηγών Λάρα αναζητά αναδόχους για τους υποψήφιους σκύλους οδηγούς της. Η υπεύθυνη αναδόχων Εύη Σπανοπούλου, εξηγεί πώς μπορείς να βοηθήσεις ένα λαμπραντόρ να γνωρίσει τον κόσμο, ώστε με τα μάτια του να δείχνει αύριο το δρόμο σε έναν τυφλό.

Πιστεύουμε ότι στο τέλος του άρθρου θα θέλετε κι εσείς να υιοθετήσετε αυτό το αξιολάτρευτο κουτάβι που βλέπετε στη φωτογραφία. Όπως αναφέραμε, η βοήθειά μας είναι πολύτιμη, καθώς δεν βοηθάμε μόνο το κουτάβι να εκπαιδευτεί κατάλληλα αλλά και το μελλοντικό του κηδεμόνα να παραμείνει ασφαλής σε όλες του τις δραστηριότητες.

1. Τι κάνει ένας ανάδοχος κουταβιού που προορίζεται για σκύλος οδηγός;

Ο εθελοντής ανάδοχος έχει διάθεση, ενέργεια και χρόνο να αφιερώσει στο κουτάβι (καθημερινά για φαγητό, παιχνίδι, βόλτα, εκτόνωση και κοινωνικοποίηση). Το λαμπραντόρ ζει μαζί του στο σπίτι και δεν μένει μόνο του πάνω από 4 ώρες. Βγαίνουν 3 φόρες την ημέρα βόλτα. Επιπλέον, φροντίζει για την κοινωνικοποίησή του, οπότε το παίρνει μαζί του στις εξόδους του (έτσι θα γνωρίσει κόσμο όλων των ηλικιών, θα κυκλοφορήσει και σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια, σε καταστήματα, τράπεζες, φαρμακεία, εμπορικά κέντρα, καφέ, εστιατόρια, πλατείες, μέσα μαζικής μεταφοράς), οπουδήποτε δηλαδή θα πάει μελλοντικά με έναν τυφλό άνθρωπο. Γι’ αυτό, προτρέπουμε τους αναδόχους να παίρνουν παντού μαζί το κουτάβι, ακόμα και στην εργασία τους. Τέλος, ο ανάδοχος φροντίζει για την υγεία του κουταβιού με επισκέψεις στην κτηνίατρο, όταν χρειαστεί. Η κτηνίατρος συνεργάζεται με τη Σχολή Λάρα.

2. Ο ανάδοχος πρέπει να ξέρει από σκύλους;

Το ιδανικό είναι να έχει έστω μικρή εμπειρία στην ανατροφή και τη φροντίδα ενός σκύλου. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητο κριτήριο επιλογής γιατί ούτως ή άλλως ένας ανάδοχος λαμβάνει οδηγίες από τον εκπαιδευτή ή τον υπεύθυνο αναδόχων που τον βλέπει κάθε εβδομάδα.

3. Τι είδους υποστήριξη έχει από τη Σχολή Σκύλων οδηγών Λάρα;

Ο ανάδοχος έχει καλυμμένα από τη Σχολή Σκύλων Οδηγών Λάρα την τροφή, το βασικό εξοπλισμό, αλλά και τυχόν κτηνιατρικά έξοδα. Δυο φορές την εβδομάδα λαμβάνει εκπαίδευση και καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή της Σχολής, ενώ έχει τηλεφωνική υποστήριξη σε καθημερινή βάση, εφόσον αυτό χρειαστεί.

4. Πόσο διάστημα ένας ανάδοχος φιλοξενεί ένα κουτάβι;

Η αναδοχή διαρκεί περίπου έως 10-15 μήνες. Αυτή την περίοδο χρειαζόμαστε αναδοχή:

● Για ένα κουτάβι που έχει περάσει όλο το στάδιο της κοινωνικοποίησης και της βασικής εκπαίδευσης. Η φιλοξενία θα διαρκέσει 5-6 μήνες, καθώς μετά θα δοθεί σε έναν τυφλό χειριστή.
● Για ένα κουτάβι 5 μηνών, που τώρα ξεκινάει την βασική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Η φιλοξενία θα διαρκέσει γύρω στους 15 μήνες.

5. Πειράζει αν στο σπίτι υπάρχει άλλος σκύλος;

Όχι δεν πειράζει να υπάρχει άλλος σκύλος στο σπίτι, αρκεί να είναι φιλικός , και να έχει κοινωνικοποιηθεί με ανθρώπους και άλλα σκυλιά. Ιδανικά θα είναι ηλικίας 3 ετών και άνω και θα ακούει (θα έχει λάβει κάποια εκπαίδευση). Απαραίτητο να είναι στειρωμένος ο σκύλος.

6. Πόσο δύσκολος είναι ο αποχωρισμός;

Ο αποχωρισμός μπορεί να γίνει γλυκός, εφόσον ο ανάδοχος σκεφτεί πόσο πολύ έχει προσφέρει στο να γίνει αυτό το λαμπραντόρ ο σκύλος οδηγός ενός ανθρώπου που δεν βλέπει και πόσο περηφάνια θα νιώθει για εκείνον και τον εαυτό του, όταν θα το δει αύριο στο ειδικό σαμάρι να οδηγεί τον χειριστή του. Θα αντιληφθεί ότι έκανε τεράστια δουλειά στην πιο όμορφη ηλικία του κουταβιού βοηθώντας το να γνωρίσει τον κόσμο!

Αν θέλετε να γίνετε ανάδοχος ενός υποψήφιου σκύλου οδηγού μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο laraguidedogs.gr και στο τηλέφωνο 6907897508.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds