Διάφορα

Τα λαμπραντόρ που εκπαιδεύουμε και τα νέα των χειριστών μας

By  | 
Σκύλος οδηγός: εισιτήριο για την προσβασιμότητα Στην αρχή της σεζόν πηγαίνουμε για εκπαίδευση τον σκύλο οδηγό μας, ενώ επισκεπτόμαστε το μουσείο και ένα συνέδριο δίπλα στη θάλασσα.
Τι κάνουν οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι μας;


Σε λίγο καιρό ο Πόλο, το ενός έτους λαμπραντόρ της Σχολής Λάρα (φωτό αριστερά), ξεκινά την εξειδικευμένη εκπαίδευση, διάρκειας 6 μηνών, ώστε να μάθει να καθοδηγεί σωστά και με ασφάλεια έναν τυφλό χειριστή. Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα κουτάβι, ο Άλεξ, ήρθε στην αγκαλιά της Λάρα και μεγαλώνει με την ανάδοχο Άρτεμις Ευθυμιοπούλου. 
Τα στάδια της εκπαίδευσής τους:
έως 3 μηνών: το κουτάβι ζει με τη μαμά του στο εκτροφείο.
4 έως 12 μηνών: μένει με την ανάδοχο της Σχολής Λάρα.
12 έως 18 μηνών: ξεκινά εξειδικευμένη εκπαίδευση για σκύλος οδηγός.
18 μηνών: περνά από το στάδιο «ταιριάσματος» με υποψήφιους τυφλούς χειριστές.
Την τροφή των σκύλων προσφέρει η Hill’s Pet. Σας καλούμε να στηρίξετε την εκπαίδευσή τους, ώστε να καλύψουμε όλα τα έξοδα που απαιτούνται τους επόμενους μήνες. Στα κοινωνικά μας δίκτυα θα παρακολουθείτε βήμα βήμα την εξέλιξή τους. 
info@laraguidedogs.gr

Στηρίξτε τα σκυλάκια μας

Μαθήματα κινητικότητας
& δεξιότητες αυτόνομης διαβίωσης

Από το Μάιο έως το φθινόπωρο συνεχίστηκαν τα ατομικά μαθήματα κινητικότητας με λευκό μπαστούνι στην Άρτα και τα Ιωάννινα (δείτε VIDEO). Ποιες είναι οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων; 
• Ο Χριστόφορος, 16 ετών, αναφέρει: «Έμαθα να κινούμαι αυτόνομα χωρίς να χρειάζομαι συνεχώς κάποιον βλέποντα για να με καθοδηγεί, επίσης έκανα δεξιότητες στην κουζίνα. Θα ήθελα περισσότερα μαθήματα γιατί υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Η έλλειψη εκπαιδευτών στην Άρτα δημιουργεί προβλήματα σε εμένα και σε άλλα παιδιά. Όταν κάποιος γονιός δεν έχει την οικονομική άνεση να επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν εκπαιδευτές, αυτό συντελεί στη μείωση της ανεξαρτησίας μας. Αν είχα εκπαιδευτή θα μπορούσα να κάνω νωρίτερα κάποια πράγματα που μαθαίνω τώρα». 
• Ο πατέρας του 4χρονου Λουκά στα Ιωάννινα προσθέτει: «Τα μαθήματα κινητικότητας είναι πολύ σημαντικά. Ο μικρός δέχτηκε με μεγάλη ευχαρίστηση και έδειξε ενδιαφέρον για τη χρήση του μπαστουνιού. Τον βοήθησε, ώστε να κινείται λίγο πιο ανεξάρτητα χωρίς να τον κρατάμε συνέχεια από το χέρι». Μάλιστα, η εκπαιδεύτρια κινητικότητας Λίνα Καλλέ, επισκέφτηκε τον μικρό και στο νηπιαγωγείο (φωτό), ώστε να βοηθήσει την ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον με το μπαστούνι.  
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρη στις ευγενικές δωρεές από τους:
✅ Αιγέας ΑΜΚΕ
✅ Τράπεζα Ηπείρου
✅ Νέα Οπτική
✅ Ophthalmica
✅ ΚΤΕΛ Άρτας
✅ Καραπέτσης Λογιστικό Γραφείο

Στηρίξτε τη Λάρα

 

 

 

Μια μέρα στο μουσείο  Χαρήκαμε με την πρωτοβουλία «Εξερευνώντας τις αθέατες πλευρές της συλλογής Κατσίγρα» στη δημοτική πινακοθήκη Κατσίγρα στη Λάρισα, που αγκαλιάζει την συμπερίληψη. Για τις ανάγκες του εγχειρήματος, 5 έργα από τη μόνιμη συλλογή έγιναν προσιτά σε ανθρώπους με οπτική βλάβη. Όπως μας λέει η Παρασκευή Κουτσαΐδη, χειρίστρια του σκύλου οδηγού Μάγιο (φωτό) και μέλος της ομάδας προσβασιμότητας που βοήθησε στην έκθεση: «Εκτός από τα έργα που είναι προσιτά, τις ετικέτες σε γραφή braille, το QR code, την ακουστική περιγραφή, έγινε όλος ο χώρος προσβάσιμος και τοποθετήθηκαν οδηγός όδευσης και φολίδες προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Επιπλέον, η έκθεση είναι συμπεριληπτική και απευθύνεται τόσο σε τυφλούς όσο και σε βλέποντες που θέλουν να αντιληφθούν τα έργα με έναν εναλλακτικό τρόπο. Ανυπομονώ για τη συνέχεια και σε άλλους χώρους πολιτισμού». Η έκθεση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της off stream και ανθρώπων με οπτική βλάβη που συμμετείχαν προσφέροντας τη βιωματική εμπειρία τους με τα έργα.  Βιώσιμη ανάπτυξη & εταιρική κοινωνική ευθύνη Καταφέραμε και πήραμε το νέο μας κουτάβι, τον Άλεξ, χάρη στην ευγενική χορηγία που έγινε από το κτήμα Μάτσα. Κατά την άφιξή του τον περίμεναν ένα κρεβατάκι, crate, πάνες, παιχνίδια, μπολάκια κ.ά. σε έναν καταπράσινο κήπο, όλα δωρεά της Perfect Pet. Ήταν σημαντικό για εμάς να έχουμε εγκαίρως τα απαραίτητα με τα οποία ο Άλεξ θα πορευτεί το επόμενο διάστημα. Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη!

Το 1ο συνέδριο σκύλων οδηγών
στην Ελλάδα

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων Οδηγών (EGDF) στις 22-25/9/2022, για τις ανάγκες του οποίου κατέφθασαν στο Μάτι 15 χειριστές σκύλων οδηγών και σύνεδροι από 25 χώρες. Μερικές καλές ειδήσεις που ακούσαμε: 
• 40-50 εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού θα προστεθούν στους 9 που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γ.Γ. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας Γιώργου Σταμάτη. Αναμένουμε με χαρά να ευοδωθεί, ώστε να γίνουν αυτόνομοι άνθρωποι με οπτική βλάβη ειδικά στην επαρχία. 
• Προβλέπεται να σχεδιαστεί ειδικός χώρος σκύλων οδηγών στο νέο αθλητικό κέντρο των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη. 
• H τεχνολογία κερδίζει έδαφος στον κόσμο, ενισχύοντας την προσβασιμότητα. Παράδειγμα η Λυόν και η Νέα Υόρκη στο μετρό των οποίων ενεργοποιείς με ειδική συσκευή μια εφαρμογή στο κινητό σου. Κατόπιν λαμβάνεις οδηγίες σε ακουστική μορφή για την κατεύθυνση που θα πάρεις, ανάλογα με τον στόχο σου. Μακάρι να τα δούμε σύντομα και στην Ελλάδα! Δείτε φωτογραφικό υλικό  Copyright © *|2021|* *|Lara Guide Dog School|*, All rights reserved.

Our mailing address is:

Μια μέρα στο μουσείο

1ο Συνέδριο Σκύλων Οδηγών

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds