Άρθρα

Στη Ζώνη του Λυκόφωτος

By  | 


γράφει η Μαριάνθη Καφετζή

Σαν να μην έφτανε η πανδημία, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι φωτιές γενικά και ειδικά η φωτιά στη Μόρια, το μεταναστευτικό – προσφυγικό, τώρα έρχεται και ο Μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», άκρως απειλητικός. Επικίνδυνος, αφού μιλάμε για ταχύτητες ανέμου που ξεπερνούν τα 120 χλμ./ώρα, με ριπές πολύ μεγαλύτερες και εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων.

Παρ’ όλα αυτά, το δεύτερο κύμα της Πανδημίας έρχεται δριμύτερο. Δυστυχώς τα κρούσματα κάθε μέρα αυξάνονται, νέα μέτρα λαμβάνονται, σχολεία ανοίγουν την πρώτη ημέρα του Αγιασμού και κλείνουν την επομένη, διότι εμφανίζονται κρούσματα τόσο σε παιδιά, όσο σε εκπαιδευτικούς. Με καλή πρόθεση η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μάσκες σε όλα τα παιδιά. Η αστοχία όμως στο μέγεθος προκαλεί τον κόσμο, που του φταίνε τα πάντα, δαιμονοποιεί ό,τι του πουν και ανακαλύπτει σενάρια συνωμοσίας παντού, με αποτέλεσμα να ζητεί «την κεφαλήν επί πίνακι» της κυβερνήσεως.

Κι όμως η Κυβέρνηση δεδομένων των συνθηκών κάνει κάτι παραπάνω από φιλότιμη προσπάθεια. Ο Πρωθυπουργός στην ιδιότυπη, αυτή τη φορά, έκθεση Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ώστε να δώσει μία δυνατή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Πέρα από την αυτονόητη ανάγκη στήριξης όσων επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, προχωράει στη στήριξη του συνόλου των επιχειρηματιών, της οικονομίας, του κόσμου της εργασίας και εν κατακλείδι της κοινωνίας. Με ένα πακέτο περίπου 10 δισ. ευρώ για το επόμενο διάστημα θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία πάνω από 5 μονάδες του Α.Ε.Π.. Περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα περίπου 7 δισ. ευρώ και προγράμματα που αφορούν στην ενίσχυση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, χωρίς αυτά να είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή θα δοθεί μια σημαντική στήριξη για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες δεν μένουν απ’ έξω, αλλά από το 2021 τους δίνεται μια οικονομική ανάσα με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, δηλαδή από το 39,7% στο 36,7%. Είναι φανερό ότι επιλογή της Κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, καθώς αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας από ό,τι οι συνταξιούχοι και ο δημόσιος τομέας. Η κυβέρνηση βέβαια δηλώνει ότι παραμένει στις προθέσεις της η μόνιμη κατάργηση της για όλους στο βάθος της τετραετίας.

Όλα αυτά κοστολογημένα και υλοποιήσιμα και με την ελπίδα η έξαρση της πανδημίας να μην αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για ένα δεύτερο lockdown, κάτι που θα δοκιμάσει ολοκληρωτικά τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας, προκειμένου να μην δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας και της ζωής μας. Και μια και έρχεται ο Μεσογειακός κυκλώνας και έχουμε αρχίσει να νιώθουμε ότι ζούμε στη ζώνη του λυκόφωτος, προτείνω να εκτιμήσουμε περισσότερο την ατομική ευθύνη, να εφοδιαστούμε με υπομονή και επιμονή για να βγούμε ζωντανοί από τις δοκιμασίες που έρχονται κατά ριπάς.

Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

Οικονομολόγος, ΜΒΑ

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds