ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

By  | 

Πέθανε ο πολιτικός Αλέξανδρος Ζαΐμης


Ηταν΄Ελληνας τραπεζίτης και πολιτικός που κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας διετέλεσε οκτώ φορές Πρωθυπουργός, δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Γερουσίας, Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης, , καθώς και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι ο μόνος πολιτικός που κατέλαβε τόσα πολλά σημαντικά αξιώματα στην πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου του 1855 και ήταν γιος πολιτικού του Θρασύβουλου Ζαϊμη ενώ από την πλευρά της μητέρας του καταγόταν από την φαναριώτικη οικογένεια Μουρούζη. Σπούδασε νομική στην Αθήνα και τη Γερμανία και ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Μετά το θάνατο του πατέρα του άρχισε να πολιτεύεται στην επαρχία Καλαβρύτων απ΄όπου ήταν η καταγωγή του Το 1855 εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς έως το 1915. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής και Υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σε κυβερνήσεις του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.

Τον Σεπτέμβριο του 1897 ανέλαβε την πρωθυπουργία, από την οποία παραιτήθηκε στις αρχές Απριλίου του 1899, αφού απέτυχε στις εκλογές που έγιναν στις 7 Φεβρουαρίου. Επί της πρωθυπουργίας του έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο , επιβλήθηκε Οικονομικός Έλεγχος στη χώρα μετά την ιστορική φράση του Χ.Τρικούπη «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!» και αναλήφθηκε η Ύπατη Αρμοστεία της Κρήτης από τον πρίγκηπα Γεώργιο της Ελλάδας, που οδήγησε το 1913 στην ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα

Ξανάγινε πρωθυπουργός το Νοέμβριου του 1901. Το 1906 διορίστηκε Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης στην οποία παρέμεινε έως τις 1908. Τον Δεκέμβριο του 1914 εκλέχθηκε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1920
Ενδιάμεσα διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός για σύντομα χρονικά διαστήματα σε διάφορες κυβερνήσεις. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του θητείας απομακρύνθηκε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος κατ’ απαίτηση των Γάλλων. Μετά τις εκλογές του 1926 ορκίστηκε για έκτη φορά πρωθυπουργός σε οικουμενική κυβέρνηση καθώς κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειονοψηφία. Μετά τη διάλυση της οικουμενικής διατήρησε την πρωθυπουργία σε δύο κυβερνήσεις συνεργασίας έως το 1928, που ανέλαβε ο Ελ. Βενιζέλος.
Εκλέχτηκε γερουσιαστής το 1929 και δύο μέρες μετά Πρόεδρος της Γερουσίας Μετά, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Τον Δεκέμβριου του ίδιου ετους εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή και τη Γερουσία και επανεκλέχθηκε το 1934.Παραιτήθηκε το 1935, μετά την πολιτειακή μεταβολή που επανέφερε τη βασιλεία στην Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης διακρίθηκε για τη μετριοπάθεια και σωφροσύνη του, και είχε την εκτίμηση και αποδοχή όλων. Μετά την αποχώρησή του από τα αξιώματα του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και του Προέδρου της Δημοκρατίας αρνήθηκε να λάβει σύνταξη. Πέθανε στη Βιέννη στις 15 Σεπτεμβρίου το 1936, όπου είχε ταξιδέψει για προβλήματα οράσεως που αντιμετώπιζε. Η κηδεία του έγινε με μεγάλες τιμές στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds