ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: 3 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

By  | 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Πέρασαν τρία χρόνια από τον Ιούλιο του 2019, όταν οι πολίτες του Βόρειου Τομέα Αθηνών με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους, αναδεικνύοντάς με εκπρόσωπό τους στη Βουλή. Τρία χρόνια από τότε που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με έθεσε επικεφαλής του κομβικού για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από τότε μέχρι σήμερα, με τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, υλοποιούμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας για την Παιδεία. Το πρόγραμμα που είχαμε εξαγγείλει το Νοέμβριο του 2018 είναι σήμερα πραγματικότητα.

Οι μαθητές μας, που ξεκινούν πια την υποχρεωτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών, έρχονται σε επαφή με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, σε ένα καλύτερα εξοπλισμένο και πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον, ενώ η αποστήθιση δίνει τη θέση της στην κριτική σκέψη.

Οι εκπαιδευτικοί μας αποκτούν τον κεντρικό ρόλο που αξίζουν: με 25.000 μόνιμους διορισμούς, με επιμορφώσεις, με βελτιωτική αξιολόγηση, με μεγαλύτερη αυτονομία, είναι ουσιαστικοί συμμέτοχοι των πολιτικών μας, ενώ αποκτούν εργαλεία για τη δουλειά τους, ψηφιακά, μαθησιακά, υποστηρικτικά.

Οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές μας διευρύνουν τους ορίζοντές τους: τα Πανεπιστήμιά μας έχουν πλέον όλες τις θεσμικές ελευθερίες να συνδιαμορφώσουν την ακαδημαϊκή τους ταυτότητα, να προαγάγουν την έρευνα, να ανοιχτούν περισσότερο στην κοινωνία, να γίνουν πιο εξωστρεφή και πιο αποτελεσματικά, να έχουν προσωπικό επιλεγμένο με πιο διαφανείς διαδικασίες.

Οι σπουδαστές μας ακολουθούν πλέον τον ποιοτικό -και άμεσα συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας και την επαγγελματική αποκατάσταση- δρόμο της αναβαθμισμένης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που συνιστά πια μία σοβαρή εναλλακτική οδό, ελκυστική και με προοπτικές.

Στόχος των μεταρρυθμίσεών μας είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, προσβάσιμο από όλους, που εξασφαλίζει ισότιμα, ποιοτικά εφόδια σε όλα τα παιδιά και τους νέους μας, απαραίτητα για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Επιδιώκουμε να αποτελέσει η Παιδεία έναν πραγματικό κοινωνικό ανελκυστήρα, αφού όλοι πλέον αποκτούν δυνατότητες που παλιότερα ήταν για τους «λίγους»: αγγλικά από 4 ετών, ψηφιακό εξοπλισμό (με voucher σε παιδιά και εκπαιδευτικούς), νέα προγράμματα σπουδών, ολοήμερο σχολείο έως τις 5.30 μμ, υποστηρικτική διδασκαλία για τα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, περισσότερα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, αλλά και Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεν ήταν όλες οι αποφάσεις εύκολες. Δεν ήταν όλες οι επιλογές μας αυτονόητες. Είχαμε απέναντί μας τις αντιπολιτευτικές φωνές του λαϊκισμού, τη συνδικαλιστική αδράνεια, την κουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας. Συνεχίσαμε όμως απτόητοι το μεταρρυθμιστικό έργο, με γνώμονα πάντοτε πώς θα δώσουμε περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι,

Η δική σας στήριξη και η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, μου δίνουν δύναμη για να συνεχίσω τη μάχη για την καλύτερη Παιδεία που αξίζουν τα παιδιά μας.

Είναι μια μάχη για την πρόοδο, ενάντια στην οπισθοδρόμηση.
Είναι μια μάχη για την υπευθυνότητα, ενάντια στο λαϊκισμό.
Είναι μια μάχη που έχουμε χρέος, μαζί, να κερδίσουμε.

Νίκη Κεραμέως

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds