Άρθρα

Αγγελική Χατζηαναστασίου Αγγελίδη: Δημιουργός της μπλούζας κατά της κακοποίησης γυναικών

By  | 

Ημερα της γυναίκας σήμερα και η Αγγελικη Χατζηαναστασιου Αγγελιδη δημιούργησε αυτήν την μπλούζα κατά της κακοποίησης των γυναικών με αφορμή την ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου! Μπορείτε να την βρείτε στα καταστήματα BSB.
Στο συγκεκριμένο έργο, απεικονίζεται μια μορφή, η οποία συμβολίζει την γυναίκα και η οποία έχει διττή σημασία!
Ο πρώτος συμβολισμός είναι η γυναίκα με τα κλειστά μάτια, η οποία παρ όλα αυτά,προσπαθεί να προτάξει το κεφάλι της μπροστά από τα θεματα που την απασχολούν( τα κυματα χρωμάτων συμβολίζουν τα προβλήματα)για να ακουστεί η φωνή της και ταυτόχρονα σχηματίζοντας ενα STOP με τα χέρια( το μήνυμα του ΟΗΕ).Επίσης σε άλλες στιγμές,η γυναικεία μορφή θυμίζει και Γκέισα, όπου για την Ασία οι γυναίκες αυτές έχουν το στοιχείο της υποταγής!(παρ όλα αυτά, πάλι προσπαθεί να προτάξει το κεφάλι της και να ακουστεί η φωνή της)!
Ο δεύτερος συμβολισμός, είναι ότι η μορφή της γυναίκας παραπέμπει στην Μέδουσα, η οποία (κατά την μυθολογία)σαν όμορφη γυναίκα, έπεσε θύμα βιασμού από τον Ποσειδώνα μέσα στον ναό της Αθήνας! Η Αθήνα για να την εκδικηθεί που βεβήλωσε τον ναό της, την μετέτρεψε σε τέρας, το οποίο όποιος το κοιτάζει μέσα στα μάτια μαρμαρώνει! Γι αυτό τα μάτια είναι κλειστά για να δείξουν ότι δεν ευθύνονται οι γυναίκες για την κακοποίηση τους, η οποία τους αλλάζει τον χαρακτήρα!

Τα χρώματα που επέλεξε και τα οποία σαφώς από την δική της οπτική χαρακτηρίζουν την σύγχρονη γυναίκα, είναι τα εξής:
-το μπλε το οποίο συμβολίζει την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση
-Το κόκκινο το οποίο συμβολίζει την χαρά, το πάθος την αγάπη και την σεξουαλικότητα
-Το πράσινο, το οποίο συμβολίζει την αρμονία και την γονιμότητα
-Το λευκό,το οποίο συμβολίζει το παντοτινό φως,την καλοσύνη την αγνότητα την καθαρότητα
-Και τέλος το μοβ,το οποίο συμβολίζει τον ρομαντισμό και την νοσταλγία

Ο κύκνος
Συμβολίζει την ελπίδα, την παρηγοριά και την υπομονή
Μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια από το παραμύθι του Άντερσεν το ασχημόπαπο, το οποίο δεν γνώριζε ότι ήταν κύκνος, διότι μεγάλωσε μακριά από την οικογένεια του και νόμιζε ότι ήταν άσχημο και ανίκανο,μέχρι που ανακάλυψε τον εαυτό του.
Ο κύκνος φτιάχτηκε για να μας θυμίζει ότι υπάρχει κάτι ξεχωριστό στον καθένα από εμάς, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει, να αναπτυχθεί και να αναγνωριστεί, βρίσκοντας την θέση του στον κόσμο!
Ο κύκνος έχει τον συμβολισμό της προσωπικής αρμονίας και της εσωτερικής γαλήνης! Και βασικό σύμβολο της υπομονής!

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds