Θεσσαλονίκη

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης

By  | 

Η Κυριακή Φράγκου είναι η πρόεδρος και ιδρύτρια της «Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων», έχει κάνει σκοπό ζωής της το να βρίσκεται στο πλευρό όσων την έχουν ανάγκη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 3
Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 4
Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 5

Κυριακή Φράγκου – «Όλα ξεκίνησαν από μια εικόνα ενός άντρα γύρω στα 45 να ανοίγει ένα κάδο και να τρώει μέσα από τα σκουπίδια.»

Και συνεχίζει λέγοντας: «Ξεκινήσαμε δειλά πριν από πέντε χρόνια, με προσωπική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση και την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του συσσιτίου των αστέγων. Με την αστείρευτη εθελοντική προσφορά και φυσικά με τη βοήθεια του Θεού αλλά και φορέων που αναγνώρισαν την προσπάθειά μας μέσα στον χρόνο αυξήσαμε τη δράση μας και επεκτείναμε την αγάπη και σε άλλα έργα. Οι δυσκολίες σε όλη αυτή τη διαδρομή ήταν πολλές, όπως ο οικονομικός τομέας, η επικινδυνότητα, η λεκτική επίθεση και όχι μόνο…»

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 6

Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων δεν αποτελεί ΜΚΟ και παρόλα αυτά έχει καταφέρει πέρα από τα συσσίτια, να βοηθάει: 12 Μητροπόλεις, 4 Ορφανοτροφεία, 4 Γηροκομεία, τις Φυλακές Διαβατών & Κασσάνδρειας, το Ογκολογικό Παίδων Ιπποκράτειου, την Ιεραποστολή Κεντρικής Τανζανίας Αρρούσας, καθώς και Ιερές μονές εντός κι εκτός Αγίου Όρους.

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 7

Αν και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μετά από όλα όσα τους έχουν συμβεί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους η Κυριακή Φράγκου διηγείται την δική της σχέση μαζί τους: «Η επαφή των ανθρώπων αυτών μαζί μας θα έλεγα ότι έχει εξελιχθεί πλέον σε μια σχεδόν κανονική σχέση, δηλαδή γνωρίζουν το όνομά μας, την οικογένειά μας και εμείς τα ίδια γι’ αυτούς. Η εμπιστοσύνη ήρθε στους πρώτους μήνες, σιγά σιγά, με «επίθεση» αγάπης. Η καρδιά τους άνοιξε με το χαμόγελό μας και ήμασταν εκεί δίπλα τους. Σε όλες τις καιρικές συνθήκες, είτε με καύσωνα είτε με παγετώνα ή με βροχή, ήμασταν πάντα εκεί.»

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 8

Σίγουρα, όπως δηλώνει, δυσκολίες υπήρξαν πολλές και γίνονταν ακόμη πιο έντονες όταν υπήρχαν στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν μετανάστες από διάφορα κράτη, που τους δυσκόλευαν με την επιθετική συμπεριφορά τους, με κλεψιές, φτυσίματα και βρισιές.

Όμως η Κυριακή Φράγκου Κρατάει περισσότερο τις καλές στιγμές που της δίνουν ώθηση και δύναμη για να συνεχίσει και την επόμενη μέρα το έργο της.

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 9

«Εκτός από τις άσχημες εμπειρίες, υπάρχουν βέβαια και οι καλές, που σε γεμίζουν δύναμη και θάρρος για να συνεχίσεις. Θυμάμαι μια φορά που έβρεχε καρεκλοπόδαρα και, μόλις φτάσαμε, κάποιοι από αυτούς ήταν κρυμμένοι στα σκαλιά. Όταν βγήκα πρώτη και αρχίσαμε να μοιράζουμε το ζεστό φαγητό, κάποια στιγμή άκουσα μια ανάσα δίπλα μου. Γύρισα και είδα έναν άστεγο να μου κρατά μια σπασμένη ομπρέλα για να με προστατέψει από τη βροχή. Δεν ήξερα αν βράχηκα από τη βροχή ή από τα δάκρυα. Ερωτεύτηκα και την πράξη του αλλά και τη σπασμένη ομπρέλα.», δηλώνει η πρόεδρος και ιδρύτρια της «Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων».

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 10

Όσο για το αν υπάρχει βοήθεια από το κράτος η απάντηση που έδωσε η Κυριακή Φράγκου είναι η εξής: «Οι αρωγοί μας είναι οι χορηγοί μας, που μας στηρίζουν με την πολύτιμη βοήθεια και τα προϊόντα που προσφέρουν, συνεισφέροντας έτσι στο να συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το έργο μας. Είναι μεγάλες και μικρές εταιρείες αλλά και απλοί άνθρωποι, όπως επίσης και κάποιοι αναγνωρίσιμοι. Δυστυχώς, το κράτος δεν μας στηρίζει με κανέναν τρόπο. Στο σημείο αυτό θέλω επίσης να διευκρινίσω ότι η «Εθελοντική Διακονία Αστέγων» δεν αποτελεί μη κυβερνητική οργάνωση. Το ταμείο μας υπάρχει χάρη στη συνδρομή εθελοντών που υποστηρίζουν το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% το καλύπτω προσωπικά μαζί με τον σύζυγό μου. Τώρα υπάρχει και τραπεζικός λογαριασμός στο όνομα «Εθελοντική Διακονία Αστέγων».»

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 11
Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 12
Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 13

Κυριακή Φράγκου: «Δεν συναντάμε κανένα εμπόδιο, διότι όλα τα αφήσαμε στον Θεό.»

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στην «Κουτάλα της Αγάπης»;

«Η «Εθελοντική Διακονία Αστέγων» αποτελείται αυτή τη στιγμή ήδη από 58 εθελοντές, και εγώ είμαι η πρόεδρος και ιδρύτρια. Υποψήφιοι εθελοντές υπάρχουν πάρα πολλοί, είναι όμως σε αναμονή λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, προχωράμε σιγά σιγά και σκέφτομαι πάντα πάρα πολύ το ποιος εθελοντής θα προστεθεί στην ομάδα μας, καθώς οι άστεγοι δεν αποτελούν κάποιου είδους θέαμα. Στα σχέδιά μας επίσης είναι να βρεθεί ένας χορηγός που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο, ο οποίος θα διαθέτει επαγγελματικές κουζίνες, ψυγεία και καταψύκτες και στον ίδιο χώρο θα κάνουμε ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο, ένα Κοινωνικό Φαρμακείο και μια αίθουσα με κλιματιστικά για μια νύχτα ζεστή για τις περιόδους ψύχους ή για δροσιά σε συνθήκες καύσωνα για τις αντίστοιχες του καλοκαιριού.»

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 14

Ο σύλλογός στεγάζεται για την ώρα στην οδό Κολοκοτρώνη 1 στον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης, όπου συλλέγουν τρόφιμα και φροντίζουν για τη λεγόμενη «σακούλα αγάπης», που τη γεμίζουν με διάφορα είδη και φαγητό που μαγειρεύει στο ίδιο της το σπίτι η Κυριακή Φράγκου . Το περιεχόμενο καθεμιάς είναι σαλάτα, λουκουμάς, πιροσκί, σοκολάτα, φρούτο, ψωμί, αναψυκτικό, κουβέρτα, ζεστά πουλόβερ, κάλτσες, εσώρουχα, παντελόνι και παπούτσια.

«Εδώ και πέντε χρόνια κάθε Παρασκευή χαράματα πηγαίνω στη λαχαναγορά με έναν εθελοντή, ενώ μαζί μας έρχεται και το φορτηγό της Μητρόπολης Νέας Κρήνης, όπου φορτώνονται ένας, δύο ή και τρεις τόνοι με φαγώσιμα και λαχανικά. Θέλω ακόμη να προσθέσω ότι μας προσφέρουν και ψάρια από την Ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας. Έχει τύχει μάλιστα σε μια μέρα να μας δώσουν μέχρι και δύο τόνους 460 κιλών! Μετά πηγαίνουμε και τα μοιράζουμε στα συσσίτια και στα ιδρύματα.», δηλώνει η κ. Κυριακή.

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 15

Σε όλη την περίοδο του κορωνοϊού η «Εθελοντική Διακονία Αστέγων» είναι στον δρόμο χωρίς καμία παύση και εξακολουθεί να προσφέρει γεύματα και ενδιάμεσα στην εβδομάδα, με σακούλες που ξεπερνούσαν τα 14 προϊόντα. Αφού είχαν κλείσει τα συσσίτια, και οι δομές αστέγων και άπορων ήταν λειψές…

Εκτός από την ίδρυση της «Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων» η Κυριακή Φράγκου είναι και συγγραφέας. Έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Όρεξη να ’χεις για Θεό», που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και στο σκίτσο του εξωφύλλου απεικονίζεται μια κοπέλα που σκεπάζει έναν άστεγο στην Τσιμισκή. «Είναι η κόρη μου η Φωτεινή και είναι εκείνη που ζωγράφισε όλα τα σκίτσα του βιβλίου.», δηλώνει.

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 16
Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 17

«Το μισό κέρδος το έχω χαρίσει στο γεύμα αστέγων και το υπόλοιπο στα παιδιά της Κεντρικής Αφρικής Αρρούσας. Τον Μάρτιο θα βγει και το πρώτο παραμύθι μου «Παρακαλώ, παρακαλώ, αγνοείται το νεροοοοό», τα έσοδα από το οποίο θα πάνε επίσης στα εν λόγω παιδιά. Επίσης, γράφω ένα ακόμη βιβλίο με τίτλο «Άνθρωπο ουκ έχω», που πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.»

Επίσης τέλος αλλά πολύ σημαντικό είναι ότι η «Εθελοντική Διακονία Αστέγων» βρίσκεται στη διαδικασία πραγματοποίησης Ατομικών Τροχούμενων σπιτιών Αστέγων

Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 18
Μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα που μαγειρεύει στο σπίτι της για τους άστεγους όλης της Θεσσαλονίκης - Εικόνα 19

Εμείς ευχόμαστε στην Κυρία Κυριακή Φράγκου και όλοι την ομάδα των εθελοντών της να είναι πάντα υγιείς και να συνεχίσουν να προσφέρουν στον συνάνθρωπο ότι μπορούν. Είναι όλοι τους παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Που λόγο οικονομικής κρίσης αλλά και πανδημίας έχουμε αποξενωθεί, χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν την Κυριακή να μας θυμίζουν ότι υπάρχει και αυτή η μεριά, που πάντα ελπίζει για το καλύτερο. Την ευχαριστούμε για το μάθημα ΖΩΗΣ που μας έδωσε.

Πηγή: newside.gr

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds