ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Άγγελος Δερλώπας

By  | 

MSc, MCC & CEO της Positivity Coaching

Coaching Mastery Day 2022: Together We Grow

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2022

1. Η έννοια αλλά και η κουλτούρα του «coaching» φαίνεται πως διαθέτει αρκετές διαστάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι οικείες στο ευρύ κοινό˙ εσείς, ως ειδικός πώς την οριοθετείτε;

Η κουλτούρα coaching όπως και η ενσωμάτωσή της, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που επικοινωνούμε, που διοικούμε, που συντονίζουμε, που δουλεύουμε ουσιαστικά με εμάς, αλλά και τους άλλους. Η νοοτροπία αυτή, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι η ενσυναίσθηση, το πνεύμα υγιούς ομαδικότητας και η καλή επικοινωνία, μεταξύ άλλων, μας οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, μετρήσιμα και φυσικά άμεσα. Η coaching νοοτροπία άλλωστε γεννήθηκε από ανθρώπους για ανθρώπους, επομένως θα έλεγε κανείς ότι είναι και η καλύτερη επιλογή για κάθε σύστημα που θέλει να εξελιχθεί και να ανθίσει ανθρώπινα. Ένα σύστημα όπου όλοι ακούν και όλοι ακούγονται.

2. Πιστεύετε ότι το coaching ως διαδικασία προσωπικής βελτίωσης ενδεχομένως κάποιον να τον φοβίζει;

Όλοι οι άνθρωποι φέρουμε μέσα μας τη λεγόμενη «αντίσταση στην Αλλαγή». Κάθε τι νέο, το οποίο ενδέχεται να μας βγάλει από τη ζώνη άνεσης μας, να μας «ξεβολέψει», ακόμα κι αν πρόκειται να μας εξελίξει, μπορεί στα μάτια μας να φαντάζει βουνό και είναι λογικό. Θέλει ψυχική ανθεκτικότητα, σθένος και αληθινή θέληση για να ξεμάθεις ό,τι ήξερες και να… ξαναμάθεις απ’ την αρχή, μαθαίνοντας πια πώς να μαθαίνεις. Αυτή είναι και η πρόταση που κάνει το coaching.  

3. Πώς συνδυάζεται η διαδικασία του «coaching» με τη συναισθηματική νοημοσύνη, το επιχειρείν, το well being, το Personal
Branding και το Mindfulness; Υπάρχουν κάποιες κοινές αναφορές;

Η κουλτούρα Coaching μπορεί να έχει εφαρμογή σε κάθε τομέα, κάθε πεδίο, κάθε επιχείρηση, οργανισμό και άτομο που έχει ως απώτερο στόχο να εξελιχθεί και να πάει προσωπικά και επαγγελματικά ένα βήμα, ή και πολλά, παραπέρα. Θα έλεγα ότι το Coaching είναι η «άμαξα» νοοτροπίας που οδηγεί σε καλύτερες πρακτικές εφαρμογές  σε όποιο χώρο υπάρχει διάθεση και ανάγκη για μάθηση, βελτίωση και κατάκτηση υψηλών κορυφών. Επομένως, οι κοινές αναφορές όλων των παραπάνω που αναφέρετε με το Coaching, αντιστοιχούν σε πέντε λέξεις: Ενσωμάτωση νοοτροπίας για καλύτερα αποτελέσματα. 

4. Γιατί να μπει κάποιος στη διαδικασία του «coaching»;

Πόσο χρόνο έχετε;! 

Αστειεύομαι φυσικά… Στη διαδικασία coaching μπαίνει κανείς πρώτα και πάνω απ’ όλα για να μάθει τον εαυτό του καλύτερα, τους άλλους, αλλά και να μάθει να αγκαλιάζει με ευσπλαχνία τη νέα μάθηση αυτή. Στη διαδικασία coaching μπαίνει κανείς για να αναγνωρίσει τη σοφία που έχει κατακτήσει στη διαδρομή του έως τώρα και φυσικά για να δει πώς μέσω αυτής μπορεί να εξελιχθεί από εδώ και πέρα. Στη διαδικασία coaching μπαίνει κανείς για να εντοπίσει και να εξελίξει τις κλίσεις, τα ταλέντα τις δεξιότητές του, για να μάθει πώς μαθαίνει. Στη διαδικασία coaching μπαίνει κανείς για να φέρει το όραμά του επί γης. Όπου «κανείς» μπορείτε να βάλετε άτομο, επιχείρηση, ομάδα, οργανισμός, ΜΚΟ κλπ…

5. Πού βασίζεται η προσωπική ανάπτυξη;

Ωραία ερώτηση… Η προσωπική ανάπτυξη είναι ένα ζήτημα… προσωπικό. Για τον κάθε άνθρωπο μπορεί να σημαίνει και ένα διαφορετικό πράγμα. Άλλος θα μας πει ότι προσωπική ανάπτυξη σημαίνει να χτίζει βαθιές, ουσιαστικές σχέσεις, άλλος να εξελίσσεται διαρκώς στη δουλειά του, άλλος να ξεκινάει ένα διαφορετικό σεμινάριο γνώσης κάθε τρεις μήνες. Ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι η μάθηση, ή ακόμα καλύτερα, η δίψα για μάθηση. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι η προσωπική ανάπτυξη βασίζεται στο «πνεύμα αρχαρίου» όπως λέμε και στο coaching, ή αλλιώς στη «στάση μαθητή», ή διαφορετικά… στο «ανοιχτό μυαλό».

6. Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένα πρόσωπο για να γίνει επαγγελματίας “coach”;

Κάθε άνθρωπος που επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το coaching και να υποστηρίζει σε μια προκλητική διαδικασία μάθησης και υγιούς ανάπτυξης άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμούς μπορεί. Απαραίτητες δεξιότητες όπως το να ακούει ενεργητικά, να επικοινωνεί άμεσα και ουσιαστικά, να φέρει στο φως επιγνώσεις κ.λπ. μπορεί να τις εξελίξει μέσα από μια πλήρη και πιστοποιημένη στα υψηλότερα standards εκπαίδευση. Δεν το συζητάμε καν ότι για να γίνει κάποιος coach, το νούμερο ένα που θα πρέπει να κάνει πρώτα απ’ όλα είναι να εκπαιδευτεί στο επαγγελματικό coaching! Ξέρετε, είμαστε στην Ελλάδα που ό,τι δηλώσεις είσαι, ευτυχώς όμως… οι εποχές αλλάζουν.

7. Σε τι επιχειρηματικό επίπεδο θεωρείτε πως βρίσκεται η Ελλάδα αυτή την περίοδο;

Κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για όποιον θέλει να τις δει. Στην Ελλάδα, σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης, έρχεται η πανδημία του Covid και πάλι είναι σα να κάνουμε δέκα βήματα πίσω, ενώ μόλις πήγαμε δύο μπροστά, θα έλεγε κανείς. Είναι όμως όντως έτσι; Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με σπουδαίους επαγγελματίες, υψηλά στελέχη και ομάδες σε μεγάλους οργανισμούς, αλλά και με νεοφυείς επιχειρήσεις. Αν με ρωτάτε, αυτό που διακρίνω είναι από τη μια τον φόβο και την αμφιβολία και από την άλλη τη δίψα για ρίσκο, κάτι το οποίο δίνει κίνητρο για να γίνει κάποιος καλύτερος και να εξελιχθεί ακόμα και κάτω από συνθήκες αντικειμενικά δύσκολες. Δε θα κάνω προβλέψεις… αυτό που βλέπω όμως είναι ότι στο τέλος η ανάγκη για εξέλιξη, υπερνικά. 

8. Το πρόσωπο που θα αποχωρήσει από την αίθουσα μετά την Coaching Mastery Day2022 μπορεί να έχει αλλάξει τρόπο εσωτερικής ανάπτυξης;

Αισθάνομαι πολύ περήφανος και η αλήθεια είναι ότι ανυπομονώ για τις 2.2.22! Είκοσι δύο διακεκριμένοι στο κλάδο τους ομιλητές, σε τρία διαφορετικά streams για έξι ολόκληρες ώρες γεμάτος παρουσιάσεις, workshops, networking και πολλά ακόμα θα κάνουν το απίστευτο: Θα δώσουν την αληθινή διάσταση και το Νόημα της προσωπικής ανάπτυξης σε κάθε τομέα. Δε μπορώ να σας πω με πάσα βεβαιότητα ότι κάποιος φεύγοντας θα έχει αλλάξει τρόπο εσωτερικής ανάπτυξης όπως με ρωτάτε. Είμαι όμως βέβαιος ότι μέσα του θα γεννηθεί ο σπόρος!   

9. Μας δίδαξε κάτι η περιπέτεια της πανδημίας;

Φυσικά. Τον κάθε έναν ατομικά, αλλά και συλλογικά τόσα διαφορετικά αλλά και τόσα κοινά πράγματα. Από τα γραφεία, μάθαμε το remote working, όπου στο εξωτερικό κατά κόρον δίνεται η επιλογή, από την δια ζώσης εκπαίδευση, περάσαμε στην ασύγχρονη και στο digital περιβάλλον γενικότερα, από τον καφέ σε ένα μαγαζί, μάθαμε επίσης πως αυτό γίνεται και μέσα από μια οθόνη… Θα είμαι ειλικρινής, αν κάτι πιστεύω πως μας δίδαξε η περιπέτεια της πανδημίας, είναι η ψυχική ανθεκτικότητα. Ίσως μάθαμε την έννοιά της με έναν «σκληρό» τρόπο, θεωρώ ακράδαντα όμως ότι μπορούμε να την κάνουμε όπλο θετικό και να ανθίσουμε μέσα από αυτήν. Ατομικά και συλλογικά.

10. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταδώσετε στο κοινό που διαβάζει αυτή τη συνέντευξη;

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, είτε σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το coaching και να εκπαιδευτείτε, είτε αισθάνεστε ότι το «πνεύμα αρχαρίου» σας λείπει και το αποζητάτε, είτε θέλετε να δώσετε μια διαφορετική διάσταση στην πράξη στην προσωπική σας ανάπτυξη, είτε επιθυμείτε να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή, την καριέρα, την επικοινωνία σας με τους άλλους, να ξέρετε ότι μπορείτε. Θα είναι προσωπική μου χαρά να γνωριστούμε στο Coaching Mastery Day στις 2.2.22 και να συμβάλλουμε συνολικά μέσω της Positivity Coaching στην αλλαγή σας αυτή.

Λία Τσεκούρα,

Κριτικός Θεάτρου, Μουσικοπαιδαγωγός.

ΜΑ in Arts and Culture Management.

Το μήνυμα του Coaching Mastery Day 2022: Together We Grow!

Θέλεις να γευτείς το peak της προσωπικής ανάπτυξης;

Επιθυμείς να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου δραστηριοποίηση τώρα, ή να κάνεις στροφή στην καριέρα σου;

Αναζητάς τρόπους, πρακτικές, εργαλεία επιστημονικά τεκμηριωμένα και άμεσα εφαρμόσιμα για να ζήσεις την καλύτερη ζωή που σου αξίζει να ζήσεις;

Θέλεις να ενημερωθείς για τις νέες εφαρμογές του Coaching στη Συναισθηματική Νοημοσύνη, το Επιχειρείν, το Well Being, το Personal Branding, το Mindfluness και όχι μόνο;

Όλα όσα αναζητάς είναι εδώ: Coaching Mastery Day 2022

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων Coaching Mastery Days από την Positivity Coaching, μιας συναρπαστικής δράσης που στα 12 τελευταία χρόνια έγινε θεσμός, το μήνυμα του φετινού συνεδρίου είναι πιο ηχηρό από ποτέ: Together We Grow! Και σε έναν ολοήμερο μαραθώνιο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης την 2η Φεβρουαρίου το φωνάζουμε δυνατά.

Ο βραβευμένος Άγγελος Δερλώπας, MSc, MCC & CEO της Positivity Coaching καθώς και καταξιωμένοι επαγγελματίες και στελέχη από όλους τους κλάδους μιλούν για τα οφέλη, το ρόλο και την επίδραση της κουλτούρας coaching στη χώρα μας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για γνωριμία αλλά και διαρκή εκπαίδευση και ανάπτυξη.

Διαδραστικά workshops, εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, exclusive panels και το απαραίτητο networking είναι μόνο κάποια από τα μαγικά συστατικά που θα συντελέσουν στο πιο αξιοσημείωτο event της χρονιάς. Εσύ θα λείπεις;

Πληροφορίες εκδήλωσης

Ημερομηνία: Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Έναρξη: 14.00 μμ.

Λήξη: 20.00 μμ.

Διεξαγωγή: Online

Είσοδος: 22€

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

#TogetherWeGrow #CoachingIntelligence #PositivityCoaching

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds