Εθελοντισμός

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

By  | 


H 2470 Περιφέρεια του Διεθνούς Ρόταρυ, μέλος του μεγαλύτερου δικτύου εθελοντών με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως και με πληθώρα επιτευγμάτων στο ενεργητικό της μεταξύ των οποίων και η σχεδόν ολοσχερή εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, έχει συνδράμει διαχρονικά με το ανθρωπιστικό της έργο στην κοινωνία, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με το σκεπτικό, THINK GLOBAL, ACT LOCAL και το φετινό σύνθημα του Διεθνούς Ρόταρυ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΖΩΕΣ, ο φετινός στόχος έχει εστιαστεί στη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης μιας ειδικής κατηγορίας νέων παιδιών, αυτών που έχουν  απομακρυνθεί μέσω εισαγγελικής παρέμβασης από τις οικογένειές τους ή εγκαταλειφθεί από τους βιολογικούς γονείς τους και φιλοξενούνται στα νοσοκομεία μέχρι νεωτέρας.

Όσοι έχουν βρεθεί στα μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας θα έχουν σίγουρα παρατηρήσει την ύπαρξη ορισμένων παιδιών, που δεν είναι άρρωστα ούτε συνοδοί, θυμίζουν θαμώνες, γνωρίζουν τα κατατόπια της κάθε κλινικής και οι εργαζόμενοι τα χαιρετούν με το μικρό τους όνομα. Πρόκειται για παιδιά, που έχοντας απομακρυνθεί μέσω εισαγγελικής παρέμβασης από τις οικογένειές τους ή εγκαταλειφθεί από τους βιολογικούς τους γονείς, φιλοξενούνται στα νοσοκομεία μέχρι νεωτέρας. Η παραμονή τους τυπικά είναι περιορισμένης διάρκειας, ωστόσο ουκ ολίγες φορές κάποια παιδιά «σκαλώνουν» σε αυτό το στάδιο για χρόνια.

Κατά τα λεγόμενα της διοικητού της 2470 Π.Δ.Ρ. Μαρίζας Οικονόμου, «Μπορεί να είναι από νεογέννητα έως και έφηβοι δεκαέξι ετών και τη φροντίδα τους έχουν επιφορτιστεί οι νοσηλευτές, αλλά και πολλοί σταθεροί εθελοντές», «Οι ανήλικοι παραμένουν στα νοσοκομεία έως ότου τα αναλάβει μια ανάδοχη οικογένεια ή κάποιος άλλος φορέας», διευκρινίζει η ίδια, μεταφέροντας μας την εμπειρία της ως υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής περιφέρειας Αττικής. «Ο χρόνος παραμονής κυμαίνεται από δύο έως τέσσερις μήνες, όμως τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ενδέχεται να μείνουν πολύ παραπάνω, ακόμα και χρόνια», προσθέτει.

Το χρονικό αυτό διάστημα είναι απαραίτητο προκειμένου οι κοινωνικές υπηρεσίες και ο εισαγγελέας να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση, δεδομένου ότι το συμφέρον του παιδιού είναι πάντοτε να παραμείνει στους κόλπους της οικογένειας, εάν βέβαια έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του – όπως π.χ. φυλάκιση ή νοσηλεία του γονέα. Ωστόσο, για τα παιδιά οι μήνες αυτοί στους θαλάμους των νοσοκομείων, όχι μόνον είναι αντιπαραγωγικοί, αλλά μπορούν να αποβούν και επιζήμιοι για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Η 2470 Περιφέρεια του Διεθνούς Ρόταρυ, ήρθε λοιπόν, σε συνεννόηση με το Παίδων Πεντέλης, στο οποίο υπάρχει ένας αδιάθετος χώρος 850 τ.μ. με δική του, ξεχωριστή είσοδο». Εκεί θα διαμορφωθεί ένας ξενώνας φιλοξενίας των παιδιών, που διανύουν το μεταβατικό αυτό στάδιο, δυναμικότητας περίπου 15 ατόμων. «Θα υπάρχουν μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, δύο τραπεζαρίες, η μία για ηλικίες 1-10 ετών και η άλλη για 10-16, ένα playroom, ένας χώρος με βιβλιοθήκη και ηλεκτρονικούς υπολογιστές», περιγράφει η διοικήτρια του Ρόταρυ, το οποίο αναλαμβάνει το κόστος της ανακαίνισης και του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ως προς το έμψυχο δυναμικό, οι ανάγκες θα καλύπτονται από το υφιστάμενο προσωπικό του Παίδων Πεντέλης, με την προοπτική μιας ενδεχόμενης ενίσχυσής του μελλοντικά – ειδικά σε ό,τι αφορά την κοινωνική υπηρεσία.

Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας προς επιτέλεση του συγκεκριμένου έργου, ο Ροταριανός Όμιλος Διονύσου, έχει  αναλάβει την  πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας Χριστουγεννιάτικης Φιλανθρωπικής Συναυλίας Αγάπης όπου όλοι οι συμμετέχοντες, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς με σκοπό τη συγκέντρωση ενός σεβαστού ποσού το οποίο θα διοχετευτεί στη συγκεκριμένη δράση.

Στην  πρωτοβουλία αυτή, θα συμμετάσχει πλήθος Ροταριανών Ομίλων όπως: Αγία Παρασκευή, Αθήνα-Αγορά, Αθήνα-Ζάππειο, Αθήνα-Φιλοθέη, Αμαρούσιο, Βούλα-Πανόραμα, Κηφισιάς, Κηφισιά-Καστρί, Μαραθώνας-Νέα Μάκρη, Πειραιά, Πειραιώς-Ανατολής,  Χαλανδρίου και Ψυχικού.

Αγορά Εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/opera/i-vasiliki-karagianni-tragouda-gia-ta-pedia/

Επιπροσθέτως, για όσους επιθυμούν να προσφέρουν υπάρχει και ένας καταθετικός λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς με GR8301401010101002002310169

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds