Δήμος Κηφισιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

By  | 

Παγκόσμια μέρα κατά των κουνουπιών.

Ο Ρόναλντ Ρος γεννήθηκε το 1857 στην Αλμόρα της τότε Βρετανικής Ινδίας. Ήταν γιος στρατηγού και ο παππούς του, αντισυνταγματάρχης, είχε προσβληθεί από ελονοσία και ο μικρός Ρόναλντ που του είχε αδυναμία έβαλε σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει τη θεραπεία της θανατηφόρας αρρώστιας.

σπούδασε ιατρική στο Λονδίνο και το 1881 διορίστηκε στο υγειονομικό σώμα του αγγλικού στρατού της Ινδίας. Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε την έρευνά του για τα αίτια της ελονοσίας και 15 χρόνια αργότερα, 20 Αυγούστου του 1897 αποκάλυψε ότι ευθύνονται τα κουνούπια και κυρίως ένας τύπος κουνουπιού, ο ανωφελής κώνωψ (Anopheles) Την ίδια χρονιά προσβάλλεται και ο ίδιος από ελονοσία αλλά σε ελαφρά μορφή.

Το 1899 επιστρέφει στην Αγγλία αφού παραιτείται από τον στρατό και αναλαμβάνει θέση ερευνητή τροπικών ασθενειών στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. Το 1902 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για την επιτυχή έρευνα σε αυτή την ασθένεια και τις μεθόδους καταπολέμησής της και ανακηρύχθηκε «σερ». Ο ινδός βοηθός του Μοχάν Μπαντιοπαντιαγί βραβεύτηκε επίσης με χρυσό μετάλλιο

Μετά τη βράβευσή του (Νόμπελ Ιατρικής) αναλαμβάνει την έδρα τροπικών ασθενειών στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, θέση την έως το 1912 που διορίστηκε διευθυντής της πτέρυγας τροπικών ασθενειών του νοσοκομείου King’s College του Λονδίνου, παράλληλα με την έδρα τροπικής υγιεινής στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ως το 1917
και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσελήφθη ως ιατρικός σύμβουλος από το Υπουργείο Συντάξεων. Από το 1926 έως τον θάνατό του το 1932 ανέλαβε τη διεύθυνση του Ιατρικού Ινστιτούτου και Νοσοκομείου για Τροπικές Παθήσεις Ρόναλντ Ρος. Εκτός των ιατρικών του μελετών, ο Ρόναλντ Ρος έγραψε πεζογραφήματα και ποιήματα. Ήταν παντρεμένος και απέκτησε 4 παιδιά, δυο αγόρια και δυο κορίτσια. Πέθανε το 1932 στο Λονδίνο. Προς τιμήν του πολλοί δρόμοι και πόλεις της Ινδίας φέρουν ως σήμερα το όνομά του.


Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds