Δήμος Κηφισιάς

Η Ιστορία πίσω από το όνομα

By  | 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΝΑΚΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 1947

Αθήνα, εμφύλιος.

Ένα παιδί από ένα χωριό της Αρκαδίας την Καστάνιτσα, ο Παναγιώτης, έρχεται στην πρωτεύουσα για καλύτερη τύχη.  Πηγαίνει παραγιός στο Τυροκομείο ενός θείου του στο Π. Ψυχικό. Το πρωί κάνει θελήματα και το βράδυ κοιμάται στο υπόγειο εργαστήριο του καταστήματος μέχρι την στιγμή που το Τυροκομείο κλείνει και ο ίδιος καλείται να υπηρετήσει την θητεία του. Κρίνεται όμως ως ανεπιθύμητος. Εκεί όμως είναι που αρχίζουν όλα!

Είναι η στιγμή που παίρνει την απόφαση να εκμεταλλευτεί την δική του περιουσία…το θάρρος, την τόλμη και το κουράγιο για ζωή και δημιουργία. Με μεσολαβητή τον θείο του, κτυπά την πόρτα του συμπατριώτη τους, ιδιοκτήτη της ΕΒΓΑ. Η αρχή έχει γίνει, εκεί στη Ν. Φιλαδέλφεια, σε ένα μαγαζάκι που ίσα-ίσα χωράει ένα ψυγείο και ένα ταμείο, δημιουργείται ένα πρατήριο της ΕΒΓΑ.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για τον Παναγιώτη Κανάκη. Οι ανησυχίες του, τον οδηγούν μία φορά την εβδομάδα μέχρι το Άργος, όπου μετά από πεζοπορία ωρών φτάνει στα ορεινά χωριά για να προμηθευτεί αυγά και τυριά και να εμπλουτίσει την πραμάτεια του.  Συγχρόνως με ένα δανεικό ποδήλατο μοιράζει γάλατα στα σπίτια τριγύρω.

Την εποχή εκείνη γνωρίζει και παντρεύεται την προσφυγοπούλα ‘Αννα Χατζηαργυρίου. Μαζί ξεκινούν ένα τιτάνιο αγώνα δημιουργώντας την φημισμένη επιχείρηση «ΚΑΝΑΚΗΣ», γνωστή στην αρχή για τα παγωτά της και κατόπιν για τα υπόλοιπα προϊόντα της. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν η γιαγιά της ‘Αννας, Καλλιόπη Κεσίσογλου, που με το μεράκι της μικρασιάτισας ανοίγει το δρόμο για όλα αυτά τα παγωτά και γλυκά που καθιερώνουν την επιχείρηση.  Μαζί κατορθώνουν να φέρουν στις φτωχογειτονιές της Ν.Φιλαδέλφειας, Προέδρους Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς, διάσημους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ η φήμη τους συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Αττική.

‘Ένα μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών έρχεται μετά τον θάνατό του, ως αναγνώριση της προσφοράς του στη γενέτειρά του. Αργότερα, η κόρη τους Βάνα Κανάκη, μεγαλωμένη σε ένα σπίτι γεμάτο μυρωδιές και αγάπη για τις αυθεντικές γεύσεις, συνεχίζει την παράδοση.  Η επιχείρηση όλο και μεγαλώνει.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημιουργείται τμήμα catering για να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες. το μεράκι, παραμένει η κινητήριος δύναμη της οικογένειας «ΚΑΝΑΚΗ».  Εμπειρία ετών και αγνά υλικά φρεσκομαγειρεμένα με αυθεντικές γεύσεις συνθέτουν οικείες γεύσεις δημιουργικής γαστρονομίας, για απαιτητικούς ουρανίσκους.

Και έρχεται η σειρά της τρίτης γενιάς.  Η Παναγιώτα αναλαμβάνει την λειτουργία της επιχείρησης έπειτα από ανάλογες σπουδές. Φιλοδοξία της να τιμήσει την κληρονομιά και συγχρόνως να προσφέρει πιο σύγχρονες γαστρονομικές απολαύσεις.

Η Αννα εισέρχεται στην επιχείρηση μετά από μακροχρόνια εξειδίκευση στο Παρίσι στις σχολές Le Cordon Bleu, LeNotre και Ferrandi. Πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας εμπλουτίζουν τους καταλόγους, γλυκά και λιχουδιές εξακολουθούν να συντροφεύουν τους Αθηναίους σε καθημερινές αλλά και ιδιαίτερες στιγμές σε καθημερινές αλλά και ιδιαίτερες στιγμές απόλαυσης!

Και η ιστορία συνεχίζεται στο Νάρκισσο της Εκάλης. Σε έναν όμορφο, εξαιρετικά προσεγμένο χώρο, μέσα στο πράσινο, από το πρωί ως το βράδυ, μπορούν όλοι να απολαύσουν τον καφέ, το γεύμα τους, το γλυκό ή το παγωτό τους πάντα με την ίδια εξαιρετική ποιότητα και αυθεντική γεύση παρέα με γνήσιους ανθρώπους όπως η κυρία Βάνα, η Παναγιώτα και η ‘Αννα.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.