Άρθρα

Μογγολία: Τα χιόνια έλιωσαν αποκαλύπτοντας οστά ζώων και εργαλεία από την εποχή του Χαλκού

By  | 

Μια ομάδα ακαδημαϊκών από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Εθνικό Μουσείο της Μογγολίας υπό τον αρχαιολόγο Γουίλιαμ Τέιλορ προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων, προτού εξαφανιστούν ή καταστραφούν από τα στοιχεία της φύσης ή τα ζώα. 

Εργαλεία που έφτιαξαν και χρησιμοποιούσαν οι πρώιμοι κυνηγοί της περιοχής, είναι μόνο ένα είδος από αυτά που ανακαλύφθηκαν στα ορεινά της χώρας. 

Τα εργαλεία είναι από μαλακά υλικά που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα είχαν επιζήσει στις αλπικές συνθήκες. Ωστόσο, λόγω χιονιού, διατηρήθηκαν για αιώνες στην αρχική τους κατάσταση, κάτι που επέτρεψε στους επιστήμονες την ανάλυσή τους. 

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο Τέιλορ, η ομάδα εντόπισε ένα τόξο που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, ένα σχοινί καθώς και μία κόκκινη χρωστική ουσία, ευρήματα που τους οδήγησαν σε νέες ανακαλύψεις για τον πληθυσμό της εποχής.

«Οι άνθρωποι της περιοχής κατατάσσονταν ανέκαθεν στις κτηνοτροφικές κοινωνίες. Ωστόσο, οι συνάδελφοί μου κι εγώ διαπιστώσαμε πως στους μογγολικούς παγετώνες και τις επιφάνειες πάγου υπήρχαν κυνηγετικά αντικείμενα, όπως λόγχες και τόξα, και σκελετικά αποτυπώματα μεγάλων ζώων όπως πρόβατα αργκάλι που εκτείνονται χρονικά σε μια περίοδο άνω των τριών χιλιετιών» εξηγεί ο Τέιλορ. 
 

Ο ίδιος ευελπιστεί πως, μέσω ανάλυσης των δεδομένων και των ευρημάτων, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κατανοήσουν πως οι άνθρωποι του παρελθόντος προσαρμόστηκαν στις οικολογικές αλλαγές του καιρού τους. 

Πηγή: LIFO

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds