Δήμος Κηφισιάς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ-Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ-ΕΚΑΛΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΘΩΜΑΚΟ

By  | 

γράφει η Αγγελική Μεταξά και η Χριστίνα-Άννα Φωτιάδη

Η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς χωρίζεται σε δυο μέρη: στο πρώτο μας μιλάει για τον Δήμο, τα προβλήματα και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και στο δεύτερο μας μιλάει ως «Γιώργος Θωμάκος» και όχι ως Δήμαρχος. Είναι μια διαφορετική πλευρά του που θα θέλαμε να ανακαλύψουμε και αποκαλύψουμε.  Τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γιατί μας αφιέρωσε δύο ώρες από το βαρύτατο πρόγραμμά του καθώς και την διάθεσή του να φωτογραφηθεί σε διάφορα μέρη του Δήμου μας.

Α’ ΜΕΡΟΣ

1.Ποιοι άνθρωποι αποτέλεσαν πρότυπα για εσάς και πως επηρέασαν την ζωή και την πορεία σας;  

Οι γονείς μου αυτονόητα! Τους χρωστώ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μου όπως την συνέπεια, την ευγένεια, την εντιμότητα, τον προγραμματισμό. Ως μαθητής είχα πρότυπο τον πολυμήχανο Οδυσσέα για τις δοκιμασίες που πέρασε, τα πάθη, τις αδυναμίες  την επιμονή του μέχρι να ολοκληρώσει «το ταξίδι του». Πρότυπο ως προς τη ρητορική δεινότητα και το χιούμορ του, έχω τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής και πρώην Δήμαρχο Κηφισιάς  Κώστα Τασούλα.

2. Τι σας ώθησε να δραστηριοποιηθείτε πολιτικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση; Ασχοληθήκατε με τα κοινά  για να εξυπηρετήσετε το συνάνθρωπο ή υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ανάγκης ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών;

Με την πολιτική  ασχολήθηκα από νωρίς, από τα μαθητικά μου χρόνια. Δύο πράγματα επέδρασαν σε αυτό: η φιλοπατρία μου, προερχόμενη από τα αναγνώσματα μου, που με ώθησε να έχω ενδιαφέρον ανάμειξης και η διάκριση κατόπιν προσφοράς με τρόπο φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα σεμνό που βασίζεται στην προσφορά στον Δήμο μας.

3.Πως επηρέασε την ζωή σας η ενασχόλησή σας με την τοπική αυτοδιοίκηση-πολιτική; Θα την χαρακτηρίζατε περισσότερο θετική;                                                                                

Την επηρέασε σε ανώτατο βαθμό γιατί παίρνει κάθε ικμάδα μου. Την θεωρώ καθοριστική και φυσικά θετική. Είναι ένα ταξίδι εμπειριών που με κάνει πιο πλούσιο και θετικό ως άνθρωπο. Τα χρόνια της Δημαρχίας μου γνώρισα ιδιοτροπίες χαρακτήρων, είχα δυσάρεστες εκπλήξεις από ανθρώπους με εγωιστικά αιτήματα αλλά και μια ανθρώπινη πλευρά από άλλους που δεν περίμενα. Συγκλονιστική εμπειρία στην ενασχόλησή μου είναι η γραφειοκρατία! Η καθυστέρηση μέχρι να πραγματοποιηθεί κάποιο αίτημα ή να προχωρήσει κάθε έργο είναι απίστευτη! Αλλά τελικά το πρόσημο παραμένει θετικό, όλα επιτυγχάνονται με υπομονή, επιμονή και θέληση.

4.Ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ενός δημάρχου;                                     

Θα χρησιμοποιήσω το ρητό του Κικέρωνα: «Δεν υπάρχει στιγμή στη ζωή  χωρίς καθήκον», δηλαδή δεν υπάρχει μέρα που να μην κρίνεσαι! Χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία, να μην θυμώνω, να διεκδικώ από την πολιτεία συνέχεια κι ας υπάρχουν δυσκολίες μέχρι να πετύχω το θεμιτό αποτέλεσμα. Όσο για τα δικαιώματα ενός Δημάρχου είναι στην βάση της ισότητας δηλαδή, όπως όλων των πολιτών. Ζητώ όμως από τους πολίτες το δικαίωμα της κατανόησης τους στους αναγκαστικούς χρόνους υλοποίησης έργων και εξυπηρέτησης αιτημάτων. .

5.Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που, κατά την γνώμη σας, αντιμετωπίζει ο δήμος Κηφισιάς; Θεωρείτε ότι είναι εύκολο να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών μας σε θέματα καθαριότητας, διαχείρισης απορριμμάτων κλπ.;  

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ένας προνομιακός Δήμος πολύ καλά οργανωμένος, με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του. Δεν υπάρχει το «μεγάλο πρόβλημα», υπάρχουν όμως αρκετά προβλήματα. Λόγω γεωγραφικής θέσης, ο Δήμος μας αναπτύσσεται στην πλαγιά της Πεντέλης,  άρα έχει ολόκληρος ανάγκη από αντιπλημμυρική θωράκιση. Έχουμε κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω μεγάλης. Είμαστε μια τεράστια Κηπούπολη  και συνεπώς δημιουργούνται μεγάλοι όγκοι κηπαίων απορριμμάτων που συγκεντρώνονται σε μικρές αυτοσχέδιες χωματερές όπου καταλήγουν επίσης στρώματα, λεκάνες,  έπιπλα κλπ. Μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε κήπο εκεί που μένουμε κατά συνέπεια όλοι έχουν κηπαία.  Είναι δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία. Θα γίνει σιγά- σιγά, κάποτε βλέπαμε τους οδηγούς να αδειάζουν σταχτοδοχεία στους δρόμους. Ρεαλιστικά στοχεύουμε στην εκπαίδευση άλλης κουλτούρας από τη νέα μας γενιά.

Φωτογραφία: Μαριος Καραγεωργίου

6.Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο αυτή την στιγμή; Σε ποιον τομέα θα εστιάσετε περισσότερο;

Κατά την διάρκεια της καραντίνας, τα έργα διεξήχθησαν κανονικά, χωρίς καμιά καθυστέρηση. Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα ηλεκτροφωτισμού, διανοίξεις οδών, αναβάθμιση φρεατίων, ασφαλτοστρώσεις, έργα αποχέτευσης με επέκταση αγωγών και συνδέσεων, επισκευές και αντικαταστάσεις οργάνων παιδικών χαρών και οι εργασίες για την αποπεράτωση του 10ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς στην περιοχή Γράμμου-Φοίνικα. Επίσης, ένα πρωτότυπο έργο είναι η κρέμαση αγωγού ακαθάρτων πάνω από ρέμα Σαπφούς στο κάτω μέρος νέας πεζογέφυρας που κατασκευάστηκε στην Άνω Κηφισιά ώστε να ολοκληρωθεί με αυτόν τον τρόπο η αποχετευτική σύνδεση της περιοχής.  Θα εστιάσουμε στην μελέτη και κατασκευή νέων κλειστών γυμναστηρίων και στις 3 Δημοτικές Ενότητες, νέο χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ζηρίνειο και κατασκευή πίστας SKATE και ΒΜΧ.

7.Πόση βαρύτητα έχει δοθεί από το Δήμο για τα θέματα παιδείας;

Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην παιδεία, με έμφαση στην ασφάλεια μαθητών και διδασκόντων. Κάθε χρόνο γίνονται μεγάλες εργολαβίες επισκευών και συντηρήσεων.  Υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα όπως η έλλειψη σχολικής στέγης, η δημιουργία νέων μονάδων με επάρκεια αιθουσών, η αποκατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας στα οποία καλούμαστε να βρούμε λύσεις. Επίσης λειτουργούν δύο Κοινωνικά Φροντιστήρια σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία, καθώς και Σχολή Γονέων.

8.Η Κηφισιά είναι ένας Δήμος με την φήμη ότι το βιοτικό επίπεδο των ατόμων που διαμένουν είναι υψηλό.  Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές οικογένειες που ο Δήμος μεριμνά για αυτές (κοινωνική μέριμνα, κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια κλπ.). Που οφείλεται αυτό κατά την γνώμη σας; 

Ο Δήμος μας είναι μια μικρογραφία της Ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν συνοικίες με υψηλό δείκτη ανεργίας όπως σε όλες τις πόλεις αλλά και εργατικές πολυκατοικίες.  Το νέο Κοινωνικό Παντοπωλείο στη Νέα Ερυθραία βοηθά αρκετούς νέους δικαιούχους, που προηγουμένως δίσταζαν να ζητήσουν βοήθεια ή να έρθουν στη δομή της Κηφισιάς.  Υπάρχουν και οι νεόπτωχοι, άνθρωποι που τους «χτύπησε» η κρίση και προσπαθούν να ορθοποδήσουν.  Σε όλους τους Δήμους υπάρχουν λοιπόν ιδιαιτερότητες, όχι μόνο στον δικό μας.

9.Ποια είναι η σχέση σας με τους πολίτες της Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης; Με ποιους θεωρείτε ότι έχετε περισσότερη επαφή;                                                                            

Οι κάτοικοι των τριών πόλεων αποτελούν συναρπαστικό «μωσαϊκό» διαφορετικών νοοτροπιών. Πρέπει να υπάρχει εναλλαγή και ανάγκη προσαρμοστικότητας αναλόγως που απευθύνομαι κάτι που απαιτεί «υψηλή τέχνη».  Δεν ισχυρίζομαι ότι την κατέχω, όμως παντού και πάντα χρησιμοποιώ : ευθύτητα- εντιμότητα- ειλικρίνεια. Οι Ερυθραιώτες που κατάγονται από τις πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν,  έχουν μια αμεσότητα, γνησιότητα, έναν αυθορμητισμό μοναδικό. Λόγω των πληθυσμιακών και γεωγραφικών αναλογιών, είναι φυσικό να έχω συχνότερες επαφές με συμπολίτες από την Κηφισιά.

10.Υπάρχουν πολίτες που παραπονιούνται συνέχεια για όλους και για όλα. Πως τους αντιμετωπίζετε;

Με υπομονή και χαμόγελο! Προσπαθώ να εξηγώ. Πιστεύω ότι ορισμένοι νιώθουν την ανάγκη να τα «φορτώνουν» κάπου κι ας γνωρίζουν κατά βάθος ότι ο Δήμος δεν είναι για όλα άμεσα υπεύθυνος.

11.Αν δεν ήσασταν δικηγόρος και κατόπιν δήμαρχος, υπάρχει κάποιο άλλο επάγγελμα που θα επιλέγατε;

Αρχιτεκτονική ή διαφήμιση στο δημιουργικό μέρος της. Πιθανότατα να επέλεγα τον τομέα της διαφήμισης αλλά σίγουρα δεν μετάνιωσα για την επιλογή μου.

12.Θεωρείτε τον εαυτό σας αυστηρό ή ελαστικό δήμαρχο;

Αυστηρό και δίκαιο!  Ούτε η ελαστικότητα φυσικά εκτιμάται και φυσικά διαταράσσει την ίση μεταχείριση.

φωτογραφία:Μάριος Καραγεωργίου

Β’ ΜΕΡΟΣ

13.Ως δήμαρχος δίνετε την εικόνα του απόμακρου και του τυπικού. Ως άνθρωπος πως είστε;  Στην παρέα, αφήνετε να βγει ο «Γιώργος» και όχι ο δήμαρχος;                                           

Είμαι εγκάρδιος και φιλικός αλλά χρειάζομαι χρόνο, πρέπει να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που είμαι μαζί τους. Δεν θα συμφωνήσω με το «απόμακρος». Οφείλω να είμαι τυπικός όμως γιατί εκπροσωπώ έναν σοβαρό θεσμό και θεωρώ ότι χρειάζονται ισορροπίες. Μόνο με στενούς συγγενείς και φίλους, την οικογένειά μου και τα μικρά παιδιά μπορώ να είμαι πραγματικά «ο εαυτός μου» δηλαδή με λίγα πρόσωπα ώστε να νιώθω ασφάλεια.

14.Στην ζωή σας είστε πρώτα απ’ όλα δήμαρχος, πατέρας, σύζυγος ή φίλος;                       

 Αξιακά, πρώτα από όλα είναι πάντα  η οικογένεια όμως σήμερα  σε μένα επικρατεί το καθήκον και οι υποχρεώσεις ως Δήμαρχος.

15.Οι λέξεις «ελεύθερος χρόνος» και «ξεκούραση» υπάρχουν στην καθημερινότητά σας;   

Όχι, κατηγορηματικά! Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος σε καμιά περίπτωση. Ξεκινάω την ημέρα μου νωρίς το πρωί και καταλήγω σπίτι μετά τα μεσάνυχτα τις περισσότερες φορές κρατώντας φακέλους.  Μόνο Παρασκευή και Σάββατο βράδυ μπορώ να πω ότι κάποιες φορές χαλαρώνω.

16.Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, η αγαπημένη σας ταινία και ποια η αγαπημένη σας παράσταση;

Βιβλίο : «Ένα πιάνο στην παράγκα» της κας Άννας Φιλιώτη.  Ταινία: «Το Άρωμα» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Πάτρικ Ζίσκιντ. Θεατρικό έργο :«Σλουθ» του Άντονι Σάφερ που παίχθηκε στην Αθήνα με τους: Γιώργο Κιμούλη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

17.Ασχολείστε με τα αθλητικά; Παρακολουθείτε αγώνες στην τηλεόραση ή στο γήπεδο; Τι ομάδα είστε; 

Έχω ασχοληθεί πολύ. Είμαι «Μπασκετικός». Είμαι  Παναθηναϊκός, εκτός εάν στην ίδια κατηγορία αγωνίζεται ομάδα του Δήμου μας, όπως συμβαίνει στο βόλεϊ με τον ΑΟΠ Κηφισιάς και  είχε συμβεί στο μπάσκετ με την ΑΕΝΚ.  Κάθε εβδομάδα παρακολουθώ όσους αγώνες μπορώ ομάδων του Δήμου μας και είναι πολλές. Εφέτος ξεκινήσαμε με τον 15χρονο γιό μας να παρακολουθούμε αγώνες του Παναθηναϊκού σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ μέχρι που ήρθε ο κορωνοϊός.

18.Όταν ακούτε την λέξη «καλοκαίρι» τι παιδικές αναμνήσεις έχετε; Πως περνάτε τα καλοκαίρια σας τώρα;

Υπάρχει ένας καταιγισμός αναμνήσεων με τους γονείς και τις αδερφές μου σε μέρη διακοπών κοντά στην θάλασσα. Θυμάμαι με νοσταλγία τις διακοπές που είχαμε στη Μάνη, στον Άγιο Ανδρέα στις εξοχικές κατοικίες της Αεροπορίας καθώς και στα Χανιά.  Τώρα τις διακοπές τις περνάω με την οικογένειά μου στο Γύθειο, τόπο καταγωγής μου, αλλά τα τελευταία χρόνια που τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερα, στα νησιά.

19.Πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα κρύβεται πάντα μια δυναμική γυναίκα. Η σύζυγός σας εκτός από δυναμική τι άλλο είναι για εσάς;                                                                       

Με την σύζυγό μου γνωριζόμαστε και σχετιζόμαστε από τα μαθητικά χρόνια μας. Είναι ένα στήριγμα ζωής και το εισπράττω καθημερινά αλλά δεν ξέρω αν της το ανταποδίδω όπως θα ήθελα.  Μας συνδέει βαθιά αγάπη και όπως έχω πει δημόσια η σύζυγός μου είναι αγωνίστρια.

20.Με τα παιδιά σας πως περνάτε τον χρόνο σας; Παίζετε επιτραπέζια, κάνετε μαζί αθλήματα; 

Δυστυχώς δεν έχω ελεύθερο χρόνο και νιώθω μια λαχτάρα σε σχέση με άλλους γονείς να παίξω μαζί τους π.χ. ένα επιτραπέζιο όμως ο χρόνος μας αν και περιορισμένος είναι ποιοτικός, κάνουμε συχνά συζητήσεις, ανταλλάσσουμε απόψεις. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας, θέλουν άλλα παιδιά για να παίξουν. Στην περίοδο των  διακοπών μας αυτό αλλάζει θεαματικά!  Κολυμπάμε μαζί. Με τον Θωμά  παίζουμε και  μπάσκετ.

21.Πως βλέπετε τον εαυτό σας μετά από 10 χρόνια;  

Θέλω να έχω υγεία όπως και όλος ο κόσμος, για να κάνω  άλλα πράγματα. Όπως λέω πάντα «η ζωή είναι ένα ταξίδι εμπειριών» και πρέπει να το απολαμβάνουμε αλλά επίσης, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε «νέα ξεκινήματα» οποιαδήποτε στιγμή, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ευάγγελος Λουτριώτης

Η φωτογράφιση έγινε στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Ν.Κηφισιά)

.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds