Δήμος Κηφισιάς

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο | Ψηφιακή Βιβλιοθήκη | θέμα:«ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Ο ΚΗΦΙΣΙΕΥΣ: Ένας κωμωδιογράφος για όλες τις εποχές»

By  | 

Η Ευαγγελία ΒΑΛΑΤΑ – ΤΣΙΑΜΑ, Φιλόλογος, Ερευνήτρια, Μ.Α. Παν/μίου Indianapolis, παρουσιάζει στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς το θέμα:

«ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Ο ΚΗΦΙΣΙΕΥΣ: Ένας κωμωδιογράφος για όλες τις εποχές»

Από τον Κύκλο Μαθημάτων «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» τον οποίο επιμελείται η Ειρ.Πέππα-Παπαϊωάννου, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ

Λίγα λόγια από την ομιλήτρια σχετικά με το θέμα:

«Η σημερινή ομιλία για τον Μένανδρο αποτελεί μια απόπειρα διερεύνησης της θέσης που κατέχει το έργο του στο πέρασμα της Ιστορίας, τις πολιτικο-κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτό διαμορφώθηκε αλλά βεβαίως και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν μοναδικό. Ο Μένανδρος έχαιρε πολύ μεγάλου θαυμασμού και αναγνώρισης, κυρίως μετά το θάνατό του, ωστόσο είχε την ατυχία να προσκρούσει στην γλωσσική λογοκρισία που τρόπον τινά επέβαλε το κίνημα της 2ης Σοφιστικής τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες στον ελληνικό κόσμο. Αυτό ίσως εξηγεί και το γεγονός ότι το έργο του έχει διασωθεί κυρίως μέσα από παπυρικά ευρήματα και όχι χειρόγραφα σε περγαμηνές. Αντιθέτως, οι Ρωμαίοι ομότεχνοί του τον εξετίμησαν σε μεγάλο βαθμό, συμβάλλοντας καταλυτικά στην διάσωσή του και την επίδραση που μέσω αυτών άσκησε στην διαμόρφωση του νεότερου ευρωπαϊκού θεάτρου, και όχι μόνο. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στις βιογραφικές πληροφορίες που διαθέτουμε, θα τις συνδέσουμε με τα καίρια γεγονότα της εποχής του και θα τοποθετήσουμε το έργο του κάτω από το φως της ευρύτερης παράδοσης του είδους της Κωμωδίας του αρχαίου κόσμου. Τέλος, θα επιχειρήσουμε να δούμε μέσα από δύο αποσπάσματα της κωμωδίας του Ἐπιτρέποντες πώς ο Μένανδρος κατόρθωσε στο έργο του να συγχωνεύσει τα πνευματικά ερεθίσματα του καιρού του με την μοναδική, προσωπική του σφραγίδα, διατυπώνοντας το αίτημα για έναν νέο οικουμενικό ουμανισμό μέσα στους ταραχώδεις καιρούς που έζησε, κερδίζοντας για πάντα την αιωνιότητα »

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

Καλή Απόλαυση,

Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Δείτε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds