Άρθρα

Κάμερες στις στολές των αστυνομικών σε πιλοτικό πρόγραμμα

By  | 

Πρεμιέρα αναμένεται να κάνουν σήμερα οι κάμερες στις στολές των αστυνομικών των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ της Ασφάλειας Αττικής.

Επιπλέον, σύμφωνα με το CNN, οι αστυνομικοί της ομάδας «ΔΡΑΣΗ», θα φέρουν στο κράνος τους έναν αριθμό που θα παραπέμπει στην ταυτότητα του αστυνομικού.

Η σύνταξη μιας τεχνικής μελέτης για τα προσωπικά δεδομένα από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕΔΙΚ) ολοκληρώθηκε και όπως διευκρίνισε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ενεργοποίηση και πιλοτική χρήση τους θα ξεκινήσει πιθανότατα σήμερα. Έως αργά χθες γινόταν προσπάθεια να ρυθμιστούν τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο αριθμός τους είναι περιορισμένος και δεν ξεπερνά τις 20. Θα είναι προσαρμοσμένες στις στολές των αστυνομικών (body cameras) και σε περίπτωση επεισοδίων ή αστυνομικών επιχειρήσεων θα ενεργοποιούνται μεταφέροντας εικόνα στο ΕΣΚΕΔΙΚ.

Ειδικότερα, οι κάμερες θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στη Κατεχάκη ενώ όταν ο εισαγγελέας θα δίνει το «πράσινο φως» θα γίνεται και καταγραφή.

Ακόμα 20 κάμερες έχουν διατεθεί στα ΜΑΤ. Πρόκειται για διαφορετικού τύπου κάμερες καθώς στηρίζονται σε ειδικό κοντάρι που κρατάει ένα μέλος της διμοιρίας. Ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη διάρκεια διαδηλώσεων την 6η Δεκεμβρίου 2020 ενώ πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου πάντως διαπιστώθηκαν τεχνικά προβλήματα.

Τι λένε οι Αστυνομικοί

Οι πρώτοι, που ζήτησαν τη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς, προκειμένου να μην υπάρχει αμφιβολία σε περίπτωση καταγγελίας για αστυνομική αυθαιρεσία, ήταν οι συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης.

«Αναμένουμε την άμεση υλοποίηση αυτης της εξαγγελίας αν και θεωρούμε δεδομένο ότι κάποιοι θα αντισταθούν σθεναρά, αφού θα πάψει μια για πάντα το αφήγημα τους για αστυνομική βία και αυθαιρεσία.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Δεν είναι λίγοι οι αστυνομικοί, που κατά το παρελθόν έχουν καταγγείλει ότι βίντεο πολιτών, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, απεικόνιζαν αποσπασματικά ένα περιστατικό και όχι το τι είχε προηγηθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται λανθασμένη εικόνα στο κοινό.

Τρανταχτό παράδειγμα, το περιστατικό της περασμένης Κυριακής, στη Νέα Σμύρνη, με τον αναίτιο ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς. Οι ένστολοι, που εμπλέκονται, υποστηρίζουν ότι νωρίτερα είχαν δεχθεί επίθεση από ομάδα τριάντα αγνώστων. Όσο και να έψαξαν, όμως, τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας δεν βρήκαν βιντεοληπτικό υλικό, που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό τους. Εάν φορούσαν κάμερες οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, θα υπήρχε βίντεο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Κάμερες στολής χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ από το 2016 ξεκίνησαν να εξοπλίζονται και αστυνομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2018, μάλιστα, δεκαπέντε κράτη της Ε.Ε είχαν υιοθετήσει το μέτρο των αστυνομικών καμερών, θεωρώντας ότι έτσι αυξάνεται η διαφάνεια, αλλά και αποκλιμακώνεται πιο γρήγορα την επιθετικότητα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ πολιτών και ενστόλων.

πηγή: euronews, huffingtonpost

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds