Άρθρα

O Πόλεμος των εμβολίων

By  | 

της ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΚΑΦΕΤΖΗ

Με ικανοποίηση είδαμε να κερδίζουμε ως χώρα το στοίχημα της μη αύξησης των κρουσμάτων με covid-19 από τις εορτές των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, παρά την έντονη ανησυχία που υπήρχε λόγω της ανάγκης κοινωνικοποίησης μετά από μήνες εγκλεισμού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία του ιού, μας εξέπληξαν ευχάριστα. Με αυτά τα δεδομένα και μετά από σειρά συσκέψεων των ειδικών και των πολιτικών αποφασίστηκε να δοθεί μια ανάσα στην αγορά και στην οικονομία και σε επόμενη φάση να ανοίξουν τα σχολεία και ειδικότερα όλα τα γυμνάσια και κυρίως λύκεια που παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστά.

Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν νέα αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με ιδιαίτερη επιβάρυνση της Αττικής. Επικρατεί ανησυχία, οι απόψεις διίστανται αναφορικά με καίρια ζητήματα: για το αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει, αλλά και κατά πόσο η αγορά θα παραμείνει ανοικτή όπως λειτουργεί σήμερα ή θα επανέλθουν μέθοδοι όπως το click away ή click in. Ένα περιβάλλον ρευστότητας που εντείνεται όσο παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων. Γεγονός που επηρεάζει εξίσου τη χώρα μας η οποία θα αναγκαστεί να τροποποιήσει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα και τους στόχους που είχε θέσει. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζονται από τη μείωση έως 50% των παραδόσεων των εμβολίων και από την εταιρεία Pfizer, η οποία όπως ανακοίνωσε μειώνει την παραγωγή της προκειμένου να ανασυντάξει την παραγωγική της δομή.

Ο πόλεμος των εμβολίων και της συνέχειας των εμβολιαστικών προγραμμάτων στις χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας δημιουργεί σκιές στο φως που βλέπαμε για επιστροφή έστω σε μία νέα κανονικότητα. Στα τηλεοπτικά παράθυρα επανήλθαν κοκορομαχίες και αποδόσεις ευθυνών, δράττοντας την ευκαιρία αντιπολιτευτικής πολιτικής, τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει εθνική ομοψυχία και στήριξη του κόσμου που ταλανίζεται από μια άνιση μάχη. 

Όλοι πλέον είμαστε στα όριά μας, τόσο ψυχικά, όσο και οικονομικά. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα μας βρει η επόμενη ημέρα, πώς θα είναι η μετά covid εποχή. Μαθητές που σε λίγους μήνες θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις με φυσική παρουσία στο σχολείο μόλις λίγων ημερών και με αλλαγή του τρόπου σύνταξης του μηχανογραφικού τους και του αριθμού των εισακτέων προς το δυσμενέστερο, με άλλα λόγια με μείωση του αριθμού των εισακτέων. Ένα σύστημα που όσο σοφό κι αν είναι, ειδικά για τη φετινή χρονιά θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη ότι αυτά τα παιδιά θα δώσουν εξετάσεις, ενώ παρέμειναν έξω από τη μαθητική τάξη για σχεδόν ένα χρόνο και θα όφειλε ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους να μην επιτείνει την αγωνία δημιουργώντας κάτι καινούργιο, άγνωστο και αυστηρότερο, αλλά λαμβάνοντας μέριμνα ειδική για την συγκεκριμένη χρονιά όπως έκαναν πέρσι αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

Οικονομολόγος, ΜΒΑ

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Πολιτευτής ΝΔ,

Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds