Άρθρα

Πεθανε ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος

By  | 

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από την ζωή ο Παύλος Σάμιος, ζωγράφος και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης και καθηγητής έφυγε από την ζωή μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο την Πέμπτη.

Ο  Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και από παιδί ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο

Aπό πολύ νωρίς εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη. Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους ανέφερε πάντα ότι τους οφείλει πολλά, όπως επίσης και στο Γιάννη Τσαρούχη τον οποίο γνώρισε στο Παρίσι και που στα πρώτα του έργα τον επηρέασε πολύ. Έμεινε εκεί από το 1978 ως το 1992.

Από το 2000 ήταν καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.

Έχει πραγματοποιήσει 70 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης καθώς και πλήθος φορέων και εικαστικών για την απώλεια του Παύλου Σαμίου.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds