Διάφορα

Πολιτικός Διάλογος & Community Event

By  | 

Χθες, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Πολιτικός Διάλογος και το Community Event βιώσιμης μόδας και κλωστοϋφαντουργίας. Τα υφάσματα, μαζί με την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές, είναι στους πιο ρυπογόνους κλάδους που απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκη Επιτροπη για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τους τεράστιους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, και τον μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές τις βιομηχανίες.

Εκπρόσωποι της χάραξης πολιτικής και της βιομηχανίας συναντήθηκαν μαζί με εμπειρογνώμονες από τις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις προκλησεις, αλλα και τις ευκαιρίες που εμφανίζουν τα νέα νομοσχέδια και οι στρατηγικές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα. Ο Πολιτικός Διάλογος διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Βιώσιμης Μόδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) μαζί με τις διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, Fashion Revolution & Fair Trade Advocacy Office, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ο διάλογος μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν έντονος και πλούσιος σε περιεχόμενο, καθώς εκπροσωπήθηκαν όλες οι ομάδες του οικοσυστήματος από τα Υπουργεία, το Ευρωκοινοβούλιο και τους Δήμους, μέχρι την Ένωση Σχεδιαστών Μόδας και τους startuppers νέους καινοτόμους επιχειρηματίες.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, περιέγραψε το πρόγραμμα που υλοποιεί για την αναγέννηση και τόνωση του κλάδου της χειροτεχνίας με τοπικούς χειροτέχνες και παραγωγούς πρώτων υλών από το Σουφλί της Θράκης μέχρι τη Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι την Ανατολική Ελλάδα. Τονίζοντας τη σημασία που εχει η Δημιουργική Οικονομία για τη χώρα και πως ο ρόλος του Υπουργείου ειναι να βρίσκει τα σπασμένα κομμάτια της αλυσίδας και να τα δένει για να κλείσει τον κύκλο της αλυσίδας αξιών του οικοσυστήματος.

Ο στόχος της Ευρώπης είπε η Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη είναι η μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια πράσινη και ηθική οικονομία. Η στρατηγική προβλέπει ότι, έως το 2030, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα, να κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένες ίνες, να είναι απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες και να παράγονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με παράλληλο σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η εμπειρογνώμων της Επιτροπής κα Λϊζα Λανγκ μας είπε πως το Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντων είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε μέσα στην επόμενη διετία ως υποχρεωτικό για όλα τα ρυθμιζόμενα προϊόντα που θα διακινούνται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η νομοθεσία Corporate Sustainability Due DIligence (εταιρικής δέουσα επιμέλεια βιωσιμότητας) έχει προκαλέσει τον πανικό των μεγάλων επιχειρήσεων καθώςθεσπίζει την υποχρέωση τους να αξιολογούν, να προλαμβάνουν και να μετριάζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους οπουδήποτε στον κόσμο, συμπλήρωσα η κα Λανγκ.

Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κα Κατερίνα Γκαγκάκη παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία του δήμου για την επέκταση του κύκλου ζωής των ρούχων και το πλάνο ΚΛιματικής Αλλαγής του Δήμου. Η Πρόεδρος της Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας κα Ορσαλία Παρθένη εξήγησε τις προκλήσεις των δημιουργών στην εύρεση αξιόπιστων ανακυκλώσιμων και βιώσιμων υλικών, καθώς και την ανάγκη εκπαίδευσης. Την ανάγκη ανάπτυξης νέων τεχνικών ικανοτήτων τόνισε ο ειδικός σύμβουλος των συνδέσμων παραγωγών ενδυσης και υπόδησης ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΥΕ. Ο κος Πωλ Ευμορφίδης ιδρυτής της Coco-mat παρουσίασε τη νέα εταιρεία του υποδηματοποιίας από τη φύρα των ξενοδοχείων και της παραγωγής της Coco-mat.

Ο διάλογος ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις (pitches) είκοσι οκτώ (28) καινοτόμων ευρωπαίων επιχειρηματιών κυκλικής μόδας που ταξίδεψαν στην ελλάδα για να λάβουν μέρος στον επιταχυντής Small but Perfectly Formed που συντονίζει το Ο.Π.Α. Ένα πάνελ ‘πράσινων’ επενδυτών επίδρασης (impact investors) με τον κο Δημήτρη Γεωργακόπουλο και τον κο Γκι Κριφ και επενδυτικών κεφαλαίων (venture capitals) παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και εξήγησαν πως λειτουργεί ένας επενδυτής βιωσιμότητας. Στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτο στην Έκθεση Βιώσιμης Μόδας το κοινό μπορούσε να δει τις καινοτομίες των επιχειρηματιών, μεταξύ άλλων φυτικό δέρμα από φύρα σταφυλιών, υφάσματα από ανακύκλωση φύρας υφασμάτων, αθλητικά ρούχα από ανακυκλώσιμο πλαστικό, ψηφιακές πλατφόρμες ενοικίασης ρούχων, πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών κυκλικών υπηρεσιών προς brands, συλλογές ρούχων από σπασμένες ομπρέλες και βαφεία φυσικής βαφής υφασμάτων.

Ο Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου ΑΘηνών άνοιξε το διάλογο τονίζοντας το έργο του Ερευνητικού Κέντρου από το 2015 για την μετάβαση της βιομηχανίας, τη συμμετοχή του εργαστηρίου στα εργαστήρια διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα προγραμματα επιτάχυνση της νεανικής βιώσιμης επιχειρηματικότητας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Δρ Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Βιώσιμης Μόδας και εμπειρογνώμων αυτής της μετάβασης κάλεσε τη βιομηχανία σε μια ανοιχτή συνεργασία μέσα από τα εκπαιδευτικά, ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα του εργαστηρίου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρωτοπόρο παγκοσμίως Summer School Διοίκησης Βιώσιμων Υφασμάτων και Μόδας που ξεκινάει τον Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο.

Το τελικό μήνυμα, όπως μας είπε ο Ιδρυτής και Επικεφαλής Καινοτομίας του Κέντρου Καινοτομίας Μόδας στην Σουηδία κος Φρέντρικ Τίμωρ, είναι πως πολλές επιχειρήσεις γρήγορης μόδας (fast fashion) θα κλείσουν σε αυτή τη μετάβαση, καθώς είναι πολύ δύσκολο και ‘ακριβό’ για αυτούς να αλλάξουν. Πως οι λύσεις θα έρθουν από άλλους κλάδους, πιθανότητα τεχνολογίας,  που θα δουν την ευκαιρία και θα μπουν στην αγορά. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επιχειρηματικές από τις νέες επιχειρήσεις που θα αλλάξουν το επιχειρηματικό αφήγημα.

Γραμμένο από τη Δρ Φιόρη Α Ζαφειροπούλου, Διοργανώτρια & Συντονίστρια του Πολιτικού Διαλόγου, Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Βιώσιμης Μόδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρύτρια του Fashion Revolution Greece και του Κοινωνικού Εργοστασίου Μόδας – SOFFA.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το πλήρες βίντεο του Πολιτικού Διαλόγου, και φωτογραφικό υλικό. press kit εδώ. Το υλικό είναι στη διάθεση σας για αναδιανομή παρακαλώ κάντε μας tag/mention στα κανάλια μας @fash_revgr & FB Fashion Revolution Greece, www.aueb-msl.gr 

Υπό την Αιγίδα: Υπουργείο Πολιτισμού & Δήμος Αθηναίων 

Co-funded by the EU EASME COSME program

Media Team

Fashion Revolution Greece

email greece@fashionrevolution.gr mob: 6941687080

Περισσότερα για τους δημοσιογράφους:

Η νομοθετική αλλαγή έγινε με την ανακοίνωση της στρατηγική της ΕΕ για τα βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.. Και όχι μόνο, καθώς η πρόταση οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια βιωσιμότητας (CSDD), θεσπίζει την υποχρέωση όλων των μεγάλων εταιρειών να αξιολογούν, να προλαμβάνουν και να μετριάζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους. Ενω η πρόταση νέου κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό, αφορά όλους τους κλάδους θεσπίζει  το Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντων και κάνειυποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις για τη συμπερίληψη ανακυκλωμένων ινών στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθιστώντας τα πιο μακροχρόνα και ευκολότερα στην επισκευή και την ανακύκλωση.

Ο Πολιτικός Διάλογος αποσκοπεί στο να φέρει σε  επαφή τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε εθνικό και  ΕΕ επίπεδο, κυβερνητικούς αξιωματούχους, την τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς εταίρους  του κλάδου, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, την επενδυτική κοινότητα, καθώς και  μεγάλες εταιρείες και ΜΜΕ για να συζητήσουν μεταξύ τους σχετικά με  τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική της ΕΕ που  επηρεάζουν τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και μόδας, τις δυνατότητες και τα όρια τους  στη διασφάλιση βιώσιμων και κυκλικών εφοδιαστικών αλυσίδων κλωστοϋφαντουργικών  προϊόντων, με ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνικό πλαίσιο.

Σημαντικό στόχο αποτελεί τόσο να γνωριστούν όσο και να εμπνευστούν μεταξύ τους circular fashion entrepreneurs που ταξιδεύουν στην Αθήνα καθώς και τα panels να συμμετάσχουν στην συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει ολοκληρωτικά το τοπίο της βιομηχανίας της μόδας και ξεκινάει η μετάβαση σε ένα green and ethical fashion industry. Το Community Event θα ξεκινήσει με παρουσιάσεις και εκθέματα κυκλικής μόδας από  διεθνείς επιχειρηματίες μόδας και την τοπική κοινότητα και έπειτα θα ακολουθήσει δεξίωση με finger food και ποτό στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου.  

Πρόγραμμα

Sustainable Fashion Community Event

Panel 1: Investors & Innovators SMEs 16:00-17:30

Dimitris Georgakopoulos Green Impact Investor, Founder Helidoni Foundation, Grant Donor FR Greece

Guy Krief Angel Investor in Circular Fashion & Tech, include. References NYC USA

Katerina Pramatar Partner Uni.Fund, Ass. Prof AUEB, Founder ACEin incubator & Dora Trachana Junior Partner Uni.fund

Leda Karabela the Silicon Valley US Greek Community 

Moderator: Dr Fiori A Zafeiropoulou, Head of Research Centre on Sustainable Fashion AUEB, Founder Fashion Revolution Greece, SOFFA & Wear Your Origins

Policy Dialogue

Academic Coordinator: Prof George Ioannou, Professor of Operations Management & Director of Management Science Lab Athens University of Economics & Business

Moderator: Dr Fiori A Zafeiropoulou, Head of Research Centre on Sustainable Fashion MSL AUEB, Founder Fashion Revolution Greece, SOFFA & Wear Your Origins

Background of the Policy Framework: May Hylander Fair Trade Advocacy Office

Panel 2: Policy Makers: EU, Government & Regional 17:45-19:00

Nicholas Yatromanolakis Deputy Minister of Culture and Sports

Maria Spyraki MEP Member of the Committee for the Environment

Alexis Georgoulis MEP Member of the Committee on Culture & Education (pre-recorded)

Katerina Gkagkaki  Vice-Mayor for Social Solidarity & Civil Society CIty of Athens

Lisa Lang Director Policy & EU Affairs Orchestrator EIT Climate KIC. Forbes Top 50 Women in Tech. Innovation & Skills Expert & Founder of Electrocouture

Panel 3: Industry Representatives & Stakeholders 19:00-20:15

Orsalia Partnenis President of Greek Association of Fashion Designers

Meletis Karabinis f.General Director at the Hellenic Clothing Industry Association – SKEE & SEPEE

Paul Efmorphidis Founder of Coco-mat (online)

Fredrik Timour CEO Fashion Innovation Centre, Stockholm

Francesca Romano Rinaldi Director Monitor for Circular Fashion, SDA Bocconi School of Management

Matthew Anderson Senior Lecturer Business Ethics, Innovations in Fair Trade, University of Portsmouth

Delphine Williot Fashion Revolution Global Policy team

Νεότερες Εξελίξεις:

Φέτος, τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Η στρατηγική ανακοινώθηκε στο νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία του 2020, το οποίο προσδιόρισε τα υφάσματα ως βασική προϊοντική αλυσίδα αξιών που απαιτεί επείγουσα δράση στην ΕΕ λόγω της υψηλής χρήσης πόρων και του μεγάλου αντίκτυπου στο περιβάλλον.  Η στρατηγική προβλέπει ότι, έως το 2030, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα, να κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένες ίνες, να είναι απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες και να παράγονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με παράλληλο σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων.

 Εισάγει μια σειρά μέσων που θα πρέπει να λειτουργούν σε συνέργεια για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως η πρόταση νέου κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό, ο οποίος θεσπίζει υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις για τη συμπερίληψη ανακυκλωμένων ινών στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθιστώντας τα πιο μακροχρόνα και ευκολότερα στην επισκευή και την ανακύκλωση·και το Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντων για όλα τα ρυθμιζόμενα προϊόντα, το οποίο περιέχει υποχρεωτικές πληροφορίες σχετικά με την κυκλικότητα και άλλες περιβαλλοντικές πτυχές. Η στρατηγική αναγνωρίζει επίσης το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δημόσιες συμβάσεις των κρατών μελών στην παροχή κινήτρων για πιο βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση και υπόσχεται να εισαγάγει υποχρεωτικά κριτήρια για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις. Αν και η στρατηγική φαίνεται να είναι καλά εξοπλισμένη για να καταστήσει τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα πιο βιώσιμα από περιβαλλοντική άποψη, πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών πτυχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα της ένδυσης.

Παράλληλα, η πρόταση οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια βιωσιμότητας (CSDD), η οποία εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο, θεσπίζει την υποχρέωση των μεγάλων εταιρειών να αξιολογούν, να προλαμβάνουν και να μετριάζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους. Ωστόσο, η προτεινόμενη οδηγία CSDD καλύπτει μόνο τις πολύ μεγάλες εταιρείες, αφήνοντας εκτός πεδίου εφαρμογής τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.

Υπό την Αιγίδα

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds