Δήμος Κηφισιάς

ΙΤΣΛΙ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΛΥΚΟ

By  | 

Τα Ισλί (ή Ιτσλί) είναι ημισιροπιαστό παραδοσιακό γλυκό με ρίζες από τη Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Στην όψη μοιάζουν με τα μελομακάρονα, αλλά τα υλικά τους διαφέρουν. Η ονομασία «Ισλί» σημαίνει «δουλεμένο», καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι. Τα Ισλί γίνανε γνωστά στη Μακεδονία, μέσα από τις ανταλλαγές πληθυσμών, από το 1923 και έπειτα.

Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο γλυκό, το πολύ σε μία ώρα είναι έτοιμο. Τα ισλί θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι. Τόσο στη παρασκευή τους, όσο και στη διακόσμηση – εάν στοχεύετε στην αυθεντική εκδοχή. Οι παλιές νοικοκυρές με ένα τσιμπιδάκι στόλιζαν τα ισλί, φτιάχνοντας περίτεχνα σχέδια επάνω στο γλυκό. Είναι ένα γλυκό που συνηθίζουν να φτιάχνουν κατά την διάρκεια μεγάλων νηστειών στην περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Στα σμυρνέικα και στα πολίτικα αριστοκρατικά σπίτια ήταν βασική προϋπόθεση επιτυχίας ήταν το κέντημα του λόγω συναγωνισμού μεταξύ των νοικοκυρών.

Παρακάτω ακολουθεί συνταγή ώστε να φτιάξετε αυτές τις γιορτές και εσείς τα δικά σας Ισλί…

Υλικά για τη ζύμη

  • 500 γραμμάρια φυτίνη.
  • 1 ποτήρι ζάχαρη.
  • 1 ποτήρι γάλα.
  • 1 baking powder.
  • Μισό κουταλάκι αμμωνία.
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου, αλλά υπολογίζουμε και με το μάτι, μέχρι να έχουμε μία ζύμη ελαστική.


Υλικά για τη γέμιση

  • 200 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα.
  • 3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα.
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο.

Υλικά για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια ζάχαρη.
  • 1,5 ποτήρι νερό.
  • Λίγο λεμόνι στυμμένο.


Εκτέλεση συνταγής

  • Στην αρχή χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά, το γάλα, την αμμωνία, το baking powder και στο τέλος βάζετε σιγά-σιγά το αλεύρι – όχι όλο! Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική. Αν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσει και να πλάθεται εύκολα.
  • Μόλις είναι έτοιμη, βάζετε φίλους, παιδιά ή και εγγόνια και φτιάχνουν μικρές μπάλες! Τις πατάτε για να γίνουν σαν πιατάκια του καφέ. Βάζετε στο κέντρο προσεκτικά τη γέμιση και αφήνετε λίγη να περισσέψει για μετά.
  • Τότε σιγά-σιγά τα κλείνετε σαν σακουλάκια. Στην συνέχεια τα “κεντάτε” και με την τσιμπίδα ή τα δάχτυλά σας κάνετε ό,τι σχέδιο σας αρέσει.
  • Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 25 περίπου λεπτά στους 180°C.
  • Θα τα βγάλετε όταν έχουν φουσκώσει και έχουν ροδίσει.
  • Τα αφήνετε να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μία μικρή κατσαρόλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5 με 7 λεπτά. Αν δείτε το σιρόπι να πήζει, βάλτε του λίγο νερό να αραιώσει και περιμένετε μέχρι να πάρει μία βράση.
  • Μέχρι να γίνει το σιρόπι, τα ισλί θα έχουν κρυώσει. Ρίχνετε το καυτό σιρόπι, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο καρύδι και τα ισλί σας είναι έτοιμα.

Όσο πιο ζεστά, τόσο πιο ωραία!

* Διατηρούνται εκτός ψυγείου για 3 εβδομάδες.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds