Περιφέρεια Β.Αττικης

Γιώργος Πατούλης στην ¨Εβδομάδα Ειρήνης της Γενεύης : «Η παγκόσμια υγειονομική απειλή κινδυνεύει να υπονομεύσει περαιτέρω την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών»

By  | 

«H υγειονομική διπλωματία και η διεθνής έρευνα καλούνται να συνδράμουν στην  παγκόσμια ειρήνη και την ειρήνη των κοινωνιών,  φθάνοντας στους  ασθενέστερους» 

Στην Εβδομάδα  Ειρήνης της Γενεύης, την κορυφαία Σύνοδο που πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),την κυβέρνηση της Ελβετίας και το Graduate Institute of International & Development Studies με την δυναμική παρουσία διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δρ Γιώργος Πατούλης.

Η ελληνική συμμετοχή στην φετινή Εβδομάδα Ειρήνης της Γενεύης  συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση Πολιτικών Επιστημόνων, (HAPSc)το Εργαστήριο Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας, και το Εργαστήριο Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δρ Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του επεσήμανε ότι :

«Η πολυπλοκότητα της παγκόσμιας υγείας, μας καλεί να εξερευνήσουμε νέα διπλωματικά πρότυπα, πέρα από τα διεθνή δίκτυα ανθρωπιστικής βοήθειας που αποτελούν μόνον απάντηση στην κρίση, χωρίς να προλαμβάνουν ή να περιορίζουν αποφασιστικά τις συνέπειες της.

Αναδύεται τώρα η ανάγκη, η διεθνής υγειονομική αλληλεγγύη, να αναβαθμιστεί σε υγειονομική διπλωματία, ώστε με τη συνέργεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και τη βούληση των κυβερνήσεων, να συνδράμει στην διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης, και της ειρήνης των κοινωνιών, φθάνοντας και στον πιο ευάλωτο, στον πιο αδύναμο σε κάθε γωνιά της γης».

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι «μια παγκόσμια υγειονομική απειλή, όπως η πανδημία του  COVID-19, κατέδειξε ότι απελευθερώνει δυναμικές βίας, στην κοινότητα και κατ’ οίκον, εκτροχιάζει τις ειρηνευτικές διαδικασίες σε περιοχές συγκρούσεων, διευκολύνει απολυταρχικά καθεστώτα στην περαιτέρω καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ανοίγει, νέους δρόμους και ορίζοντες στα δίκτυα του της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, όπως και σε νέα κεφάλαια της βιοτρομοκρατίας».

Τέλος ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι «Ειρήνη στις μέρες της πανδημίας σημαίνει  σύμπραξη της  έρευνας και  της υγειονομικής διπλωματίας, για ένα παγκόσμιο σύστημα Ετοιμότητας  και Πρόληψης, που θα υπηρετεί την διάσωση της ανθρώπινης ζωής  με  ενσυναίσθηση  και θα βοηθήσει τους ηγέτες  να προστατευόσουν τους ασθενέστερους, τους ηλικιωμένους, εκείνους που ζουν με αναπηρία, τους φτωχούς, τους διαφορετικούς, τους μόνους».

Ο  Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης ανέφερε ότι «η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών συμμετέχει στην προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας ειρηνικής κοινωνίας παντού στον κόσμο. Η στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των γραμμάτων, τα προγράμματα φιλοξενίας για αποδήμους της Ελλάδας και άλλων χωρών, η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας είναι μόνο μερικές από τις δικές μας φροντίδες για τη ενίσχυση ενός ειρηνικού τρόπου ζωής.»

Ο  υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας  Χρίστος Δήμας  δήλωσε: «Στην Ελλάδα σχεδιάσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την Εμβληματική Δράση για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2, ένα μεγάλο ερευνητικό έργο που αποτελεί συνεργασία των Ερευνητικών Κέντρων, των ΑΕΙ και άλλων φορέων της χώρας. Στόχος της είναι η ερευνητική κοινότητα να διαδραματίσει το δικό της σημαντικό ρόλο και να συστρατευθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης,  κ. Στυλιανός Αντωναράκης,  ανέφερε ότι «Η κωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος φέρνει ένα μήνυμα ειρήνης καθώς στην πραγματικότητα όλοι είμαστε μακρινοί συγγενείς.».

Η Ενδοκρινολόγος  Παρή Ράπτη, Επιστημονική Συνεργάτης του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM)  του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επίτιμο μέλος HAPSc, κεντρική ομιλήτρια και συντονίστρια του επιστημονικού διαλόγου στην διαδικτυακή ελληνική συμμετοχή  ανέφερε ότι: «Η κατάσταση με τα lockdown σε όλες τις κοινωνίες, όπως έχει διαμορφωθεί, στερεί την ζωτική ανάγκη των ανθρώπων και το δικαίωμα στην εκπλήρωση αναγκών με τις πλήρεις ζωτικές λειτουργίες τους. Προς το παρόν αυτό δεν είναι μετρήσιμο, ούτε γνωρίζουμε επακριβώς εάν και ποιες είναι οι  επιπτώσεις στην ψυχολογική αλλά και στην βιολογική υγεία των ανθρώπων, καθώς και στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις, μαζικές και παγκόσμιες «τραυματίζουν» μια ολόκληρη γενιά.»

Συνδιοργανωτές με τον HAPSc, με πρόεδρο τον Σίμο Σιδηρόπουλο, είναι το Εργαστήριο Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM) του Πανεπιστημίου Πειραιώς μεδιευθυντή τον καθηγητή Αθανάσιο Βοζίκη, το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας με διευθυντή τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκο Σουλιώτη, και το Εργαστήριο Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης με διευθύντρια την Ήβη Μαυρομούστακου.

Επισυνάπτεται βίντεο με την παρέμβαση του κ. Πατούλη

Τις ομιλίες της ελληνικής συμμετοχής μπορείτε να παρακολουθήσετε σ΄αυτό το σύνδεσμο  https://eu.eventscloud.com/website/3030/digital-series-peacebuilding-in-a-covid-19-era/

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds