ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εγκαίνια Έκθεσης project YFASMA στο Μουσείο Μπενάκη 4/04

By  | 

Πέμπτη 04/04, και ώρα 19:30, έχουμε την χαρά να σας προσκαλέσουμε στα εγκαίνια της έκθεσης #ProjectYFASMA στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.
Στο project, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και τεχνίτες, εμπνέονται από ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα και το μεταμορφώνουν σε καλλιτεχνικό αντικείμενο.
Οι ημέρες αυτές του Απρίλη συμπίπτουν με την απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου, που με την παρουσία της γέμιζε με ζεστασιά και ζωή το Μουσείο Μπενάκη. Της γυναίκας που γέννησε και ανέθρεψε με φροντίδα και αγάπη τα πωλητήρια του Μουσείου, αυτό το πολύτιμο κομμάτι του Μουσείου που έφερε σε επαφή το κοινό με την χειροτεχνία και την τέχνη με όρους υψηλής αισθητικής.
Ένα μικρό αφιέρωμα σε Εκείνη, ως ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο της:
‘Η Διακριτική Γοητεία της Λάμψης της’
[Σπουδή στην απλότητα ενός υπόλευκου καμβά, με μια πινελιά χρυσού]
Η τελευταία πρόσκληση του Μουσείου Μπενάκη, να δημιουργήσουμε εμπνεόμενοι από έναν μονόχρωμο υπόλευκο καμβά, σχετίζεται άμεσα με την επέτειο ενός χρόνου από την δυσαναπλήρωτη απουσία της Δέσποινας Γερουλάνου.
Στα χέρια μου, αυτό το σεμνό κομμάτι υφάσματος, αρχικά απέκτησε μια διάσταση διαλογιστική με την γέννηση μικρών επαναλαμβανόμενων πάνινων κυλίνδρων, διατηρώντας την αυθεντική υπόσταση του υλικού, που στην ουσία αποτελούν το κύριο στοιχείο όλων των επιμέρους συνθέσεων που απαρτίζουν αυτό το υφασμάτινο μικροσκοπικό σύμπαν.
Μοτίβα που θα μπορούσαν να στέκονται αρμονικά επάνω σε χειροτεχνήματα της λαϊκής μας παράδοσης, θηλυκά ιερά, αρχαίοι ναοί σε μικροκλίμακα, που παραπέμπουν έμμεσα στα πρωτοποριακά για την εποχή τους πωλητήρια των παραρτημάτων του Μουσείου Μπενάκη, πάνινοι σταυροί – ανάθημα στην επιμονή την πίστη και την ελπίδα, αγκαλιά με πολύχρωμες κλωστές, πάντοτε υπό την διακριτική παρουσία της χρυσαφένιας της λάμψης, συνθέτουν αλληγορικά το πορτρέτο της Δέσποινας Γερουλάνου.
Όμορφη θηλυκή παρουσία, με στάση αντισυμβατική απέναντι στο κατεστημένο, ψυχή νεανική μέχρι τέλους, απλόχερα δεκτική στον πειραματισμό και την πρωτοπορία, λάτρισσα των εφαρμοσμένων τεχνών, ένθερμη υποστηρίκτρια των δημιουργών και των πρωτότυπων ιδεών τους, η Δέσποινα Γερουλάνου αποτέλεσε ένα αδιαμφισβήτητα σπάνιο και μοναδικό κράμα αστικής ευγένειας και ροκ ιδιοσυγκρασίας.
Αφιερωμένη σε Εκείνη, ‘Η Διακριτική Γοητεία της Λάμψης’, συνοψίζει εντός της ολόψυχα την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση απέναντι στο πρόσωπο αυτής της σπουδαίας γυναίκας, που το αποτύπωμα της θα μείνει χαραγμένο στις καρδιές μας για πάντα. Σ.Ζ.
….
Θα είμαστε εκεί και θα σας περιμένουμε☀
🟠’The Subtle Charm of her Radiance’, by Sofia Zarari
🔴#theprojectYFASMA
Πωλητήριο Πειραιώς 138, Αθήνα
Εγκαίνια: 04.04.2024
Διάρκεια: 04.04.2024 – 14.4.2024
🟣Benaki Museum Shop

πηγη: Sofia Zarari

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds