Διάφορα

Ακύλας και Πρίσκιλλα: Η αληθινή γιορτή των ερωτευμένων

By  | 

Σήμερα 13 Φεβρουαρίου γιορτάζουν οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα, Απόστολοι και μάρτυρες. Ζευγάρι Ιουδαίων που καταγόταν από τον Πόντο.  

Γράφει η Αθηνά Σκεπασιανού

Οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ένα ζευγάρι Ιουδαίων που κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήταν άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς. Ένα αγαπημένο χριστιανικό ζευγάρι που όμως μαρτύρησαν την εποχή του Νέρωνα.

Κατά τον διωγμό του αυτοκράτορα Κλαυδίου (41-54 μ.Χ.) (τον οποίο μαρτυρά ο βιογράφος Σουετώνιος), αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Ρώμηόπου έμεναν, και να πάνε στην Κόρινθο.

Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα του προσέφεραν θερμή φιλοξενία καθώς είχαν εντυπωσιαστεί πάρα πολύ με το κήρυγμά του.

Ο φλογερός και σωτήριος λόγος του αποστόλου Παύλου, τους άγγιξε τόσο, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του.

Με τη σειρά του, ο απόστολος Παύλος, εντυπωσιάστηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τούς μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος τους είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Αργότερα οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα συνελήφθησαν από τους διώκτες του χριστιανισμού, οι οποίοι αποκεφάλισαν τους Αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.

Ο Άγιος Ακύλας ακολούθησε την γυναίκα του στον θάνατο

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού σύμφωνα με την Ακολουθία του Όρθρου, όταν ο Ακύλας είδε την γυναίκα του να αποκεφαλίζεται και να μαρτυρεί είπε : «Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την Πίστη του Χριστού;» και την ακολούθησε στον θάνατο.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Χριστὸν ἀγαπήσαντες καὶ φωτισθέντες τὸν νοῦν, τὴ πίστει ἐνούμενοι καὶ συζυγία σεμνή, Ἀκύλας καὶ Πρισκίλλα ἤσαν μὲν προεστῶτες ἐκκλησίας κατ’ οἶκον, Παύλου δὲ τοῦ φωστῆρος συνεργοὶ καὶ προστᾶται. Διὸ αὐτοὺς τιμήσωμεν καὶ μιμησώμεθα.

O Άγιος Aκύλας εορτάζεται και στις 14 Ιουλίου.

Ένα ενάρετο, αγαπημένο ζευγάρι μέχρι το τέλος. Μια τέτοια βαθιά, ουσιαστική αγάπη χρειάζεται ο άνθρωπος. Στα εύκολα και στα δύσκολα της ζωής, έναν σύντροφο στήριγμα. 
Πηγή:bestnews.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds