απίστευτο

14χρονος μαθητής από τη Βιρτζίνια έφτιαξε σαπούνι για την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος

By  | 

Και κέρδισε το «Α βραβείο του Καλύτερου Νέου Επιστήμονα του 2023».

Μια εντυπωσιακή καινοτομία παρουσίασε ο φετινός νικητής στον διαγωνισμό 3M Young Scientist Challenge: ο 14χρονος Heman Bekele δημιούργησε ένα σαπούνι με συστατικά κατά του μελανώματος. Για την ιδέα αυτή τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 δολαρίων.

Ο Bekele γεννήθηκε αγαπούσε από μικρός τις επιστήμες και από τότε που πήγαινε δημοτικό ακόμα αφιέρωνε μία ώρα, κάθε Παρασκευή, στην ανάπτυξη των ιδεών του. «Θυμάμαι να γράφω προγράμματα για παιχνίδια ή να δημιουργώ κάτι με κυκλώματα και τέτοια πράγματα. Το διασκέδαζα πραγματικά» είπε μετά τη βράβευσή του.

Έχει πολλά συστατικά που είναι οικονομικά και πολύ προσιτά, ώστε να μπορούν να το αγοράσουν σχεδόν όλοι».

Το σαπούνι που τον έκανε να ξεχωρίσει στο διαγωνισμό έχει μια σύνθεση ουσιών με αντικαρκινικές ιδιότητες και εκτός του ότι βοηθάει στην θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος είναι και πολύ προσιτό.

Αυτή η ιδέα του ήρθε όταν παρατήρησε ότι πολλοί δεν πρόσεχαν στον ήλιο και ότι όσοι διαγιγνώσκονταν τελικά με καρκίνο του δέρματος δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν στα έξοδα της θεραπείας τους, που ξεπερνούν τα 40.000 δολάρια. 

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ο Bekele ελπίζει να βελτιώσει αυτή τη νέα καινοτομία και να δημιουργήσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για να διανείμει αυτήν τη λύση χαμηλού κόστους σε άπορες κοινότητες.

πηγη:womantoc.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds