Δήμος Κηφισιάς

Θεσσαλονίκη: Τα δίδυμα αδέρφια που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες και βάζουν πλώρη για ΑΠΘ – “Διαβάζαμε μαζί, λύναμε ο ένας απορίες του άλλου”

By  | 

Ο Αντώνης και ο Ραφαήλ από την Περαία Θεσσαλονίκης μιλούν για την επιτυχία τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τους στόχους τους

Διπλό λόγο για να γιορτάζει έχει από χθες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μια οικογένεια από την Περαία Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τα δίδυμα αδέρφια της οικογένειας, τον Αντώνη και τον Ραφαήλ Τσιορβά, οι οποίοι έσπασαν τα κοντέρ στις πανελλήνιες και πλέον βάζουν πλώρη για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Τα δύο αδέρφια ήταν μαζί στο σχολείο, ενώ εξετάστηκαν και οι δύο για την πρόσβασή τους σε σχολές του πεδίου «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες», με τον Αντώνη να συγκεντρώνει 19.400 μόρια και τον Ραφαήλ 19.040 μόρια. Μοιράστηκαν τον δύσκολο δρόμο προς τις Πανελλαδικές και τώρα απολαμβάνουν τη διπλή χαρά της επιτυχίας, τόσο της προσωπικής, όσο και του άλλου.

«Διαβάζαμε μαζί – Λύναμε ο ένας απορίες του άλλου»

Οι δυο τους διάβαζαν μαζί, έτσι ώστε να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις εξετάσεις. «Διαβάζαμε μαζί, επειδή είμαστε αδέρφια αλλά ήμασταν και στο ίδιο πεδίο. Αυτό ήταν κάτι που μας βοήθησε», αναφέρει μιλώντας ο Αντώνης Τσιορβάς.

«Ήταν πολύ σημαντικό το ότι διαβάζαμε μαζί. Λύναμε ο ένας τις απορίες του άλλου, και έτσι δεν χρειαζόταν να χάσουμε πολύ χρόνο όταν υπήρχε που μας δυσκόλευε στην ύλη», συμπληρώνει ο Ραφαήλ Τσιορβάς.

Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και η ανάγκη να… «ξεσκάσουν»

Όπως τονίζουν τα δύο αδέρφια, ήταν μια δύσκολη χρονιά που σίγουρα χρειάστηκε να θυσιάσουν κάποια πράγματα, προκειμένου να αφοσιωθούν στον στόχο τους, τον οποίο τελικά και πέτυχαν.

«Είχαμε πάρα πολλές ώρες διαβάσματος. Απαιτούσε πολλές ώρες συστηματικού και μεθοδικού διαβάσματος. Όχι μόνο στην τρίτη Λυκείου, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες τάξεις», τονίζει ο Αντώνης.

Όπως λέει, παρά το απαιτητικό πρόγραμμα και την πολύωρη μελέτη, τη φετινή χρονιά συμμετείχε και σε έρευνα που αφορούσε στην τεχνολογία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αδερφός  του, Ραφαήλ, ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμούς που είχαν να κάνουν με τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές.

Τονίζουν, ωστόσο, πως πέρα από τις υποχρεώσεις και την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές, κατάφερναν να βρουν λίγο χρόνο για να βγουν μια βόλτα και να συναντήσουν τους φίλους τους.

«Αφήναμε χρόνο για να ξεσκάμε κιόλας. Δε γίνεται να είσαι συνέχεια πάνω από ένα βιβλίο και να διαβάζεις συνέχεια. Μειώνεται η απόδοσή σου»,  επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα δύο αδέρφια.

Βάζουν πλώρη για ΑΠΘ

Ο Αντώνης Τσιορβάς είναι σίγουρος για τη σχολή που επιθυμεί να φοιτήσει, αφού όπως αναφέρει «θέλω να περάσω στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» λέγοντας πως μεταξύ άλλων θα ήθελε να ασχοληθεί και με τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Από την άλλη, ο Ραφαήλ Τσιορβάς, δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη σχολή που θα δηλώσει πρώτη στο μηχανογραφικό: «Είμαι ανάμεσα στους Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών  και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών, του ΑΠΘ. Δεν το έχω αποφασίσει ακόμη», σημειώνει.

Το μήνυμα προς τους επόμενους υποψήφιους

Τα δύο αδέρφια από την Περαία, στέλνουν και το δικό τους μήνυμα σε όσους θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα την προετοιμασία τους για τις Πανελλήνιες του 2024.

«Η διαδικασία των Πανελλαδικών δεν ξεκινάει στην τρίτη Λυκείου, ξεκινάει στις προηγούμενες τάξεις. Πρέπει οι υποψήφιοι να διαβάζουν συστηματικά από τις προηγούμενες τάξεις. Να ακούν τους καθηγητές και να τους εκφράζουν κάθε απορία που έχουν, γιατί αυτό σίγουρα είναι πολύ βοηθητικό. Το σχολείο και οι καθηγητές με βοήθησαν πάρα πολύ», αναφέρει ο Αντώνης.

«Να μην αγχώνονται. Έχουν πάρα πολύ καιρό μπροστά τους. Έχουν έναν χρόνο. Κι εγώ στη θέση τους πέρυσι αγχωνόμουν και τώρα καταλαβαίνω ότι δεν χρειαζόταν. Να προσπαθήσουν πολύ και να δουν τις πανελλήνιες και σαν μια ευκαιρία να ανακαλύψουν κάποια πράγματα που τους αρέσουν, κάποιες κλίσεις που ενδεχομένως έχουν», σημειώνει ο Ραφαήλ.

«Χαρούμενη και περήφανη, οι κόποι τους ανταμείφθηκαν»

«Αισθάνομαι χαρούμενη και περήφανη. Οι κόποι τους ανταμείφθηκαν», λέει συγκινημένη  η μητέρα των δύο αγοριώνΓεωργία Βελικά.

Η ίδια σημείωσε πως τα παιδιά διάβαζαν από μικρή ηλικία και πως ήταν κάτι το οποίο τους άρεσε. Ανέφερε επίσης πως η συμμετοχή τους σε διάφορους διαγωνισμούς από μικρή ηλικία, είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την πρόκληση των Πανελλαδικών, ενώ ευχαρίστησε και τους καθηγητές τους για τη στήριξη προς τα παιδιά.

Ο Αντώνης και ο Ραφαήλ Τσιορβάς ήταν μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη

πηγή:https://www.thestival.gr/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds