Δήμος Κηφισιάς

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ / ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ / ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΙΑΝΤΙΝΗ / « Η Θρησκεία στην Ομηρική Μυθολογία »

By  | 

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΙΑΝΤΙΝΗ, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ», παρουσίασε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς το θέμα: 

« Η Θρησκεία στην Ομηρική Μυθολογία »

Λίγα λόγια για το θέμα από την ίδια:

« Στον Όμηρο εμφανίζεται μεγαλόπρεπη η παράσταση του ελληνικού πανθέου. Ο Όμηρος στον τρόπο που υπήρξε η αφετηρία και η πηγή του πολιτιστικού προσώπου των Ελλήνων, ο γλωσσικός γενάρχης, και η πνευματική δεξαμενή της κλασικής γραμματείας, είναι ο πρώτος που δεν αναφέρεται απλά μόνο και εισαγωγικά στους ελληνικούς θεούς, αλλά μάς οδηγεί απροειδοποίητα στο κέντρο μιας ώριμης και φτασμένης πραγματικότητας.

Ο Όμηρος χάρισε στους Έλληνες τους θεούς τους. Και σ΄ αυτόν οφείλεται η ανθρωπόμορφη φυσιογνωμία που έλαβαν. Τους θεούς ο ποιητής του ηρωικού έπους τους θέλει μέσα στην ανθρώπινη ειδή τους, τους θέλει αθάνατους, αιώνια νέους, δυνατούς, και σοφούς.

Οι ομηρικοί θεοί είναι τέλειοι κατά την έννοια ότι ο ποιητής στα πρόσωπά τους θα επιδιώξει να προσδώσει την ιδεωδέστερη εικόνα με την οποία μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος τον άνθρωπο ».

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds