Διάφορα

Μυτιλήνη: Στον δρόμο για τη χάρη του Ταξιάρχη Μανταμάδου από όλη την Ελλάδα

By  | 

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλη την Λέσβο αλλά και την χώρα αναμένεται και φέτος να προσέλθουν στον προσκύνημα του Ταξιάρχη του Μανταμάδου καθώς σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 30 Απριλίου κορυφώνονται οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η κάμερα του «Ν» βρέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιάρχων και μίλησε με πιστούς αλλά και με τον ιερέα του Ναού πατήρ Χρήστο Τσιτμιδέλλη ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «ο κόσμος πέρασε μια άσχημη δοκιμασία με την πανδημία, φοβήθηκε, τρομοκρατήθηκε και η μόνη του ελπίδα ήταν ο Ταξιάρχης και οι Άγιοι. Τώρα που ελευθερωθήκαν τα πάντα οι πιστοί έρχονται να παρακαλέσουν τον Ταξιάρχη, να το ευχαριστήσουν για την προστασία που προσέφερε.Έχουμε Αρχιστράτηγο Μιχαήλ ο οποίος είναι πλασμένος από χώμα και αίμα σφαγιασθέντων μοναχών και αυτή η εικόνα θαυματουργή από τότε μέχρι σήμερα».

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα)και η μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα προσελκύει πλήθος πιστών.

Την Κυριακή λοιπόν 30 Απριλίου 2023

Είναι η τοπική πανήγυρις που εορτάζεται η επέτειος από τα εγκαίνια του Ναού και ο επαρχιακός δρόμος Μυτιλήνης – Μανταμαδου θα γεμίσει κόσμο που θα περπατήσει πολλές ώρες για να σταθεί έστω για λίγο μπροστά στην ανάγλυφη εικόνα του, για να τον ασπαστεί, να παρακαλέσει, να δοξάσει.

Φέτος αναμένεται πραγματική κοσμοσυρροή. Ο Μανταμάδος βάζει τα γιορτινά του και κόσμος από κάθε σημείο της Ορθοδοξίας θα καταφθάσει στη Χάρη του!

Έκτακτα δρομολόγια θα υπάρχουν και από το ΚΤΕΛ.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΑΞIΑΡΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ

Σας πληροφορούμε ότι το Σάββατο 29/04/20223 θα υπάρχει δρομολόγιο από Μανταμάδο για Μυτιλήνη τα ξημερώματα για την εξυπηρέτηση των περπατητών.

Από Μυτιλήνη για Μανταμάδο θα έχει λεωφορείο στις 9:30, 11:00, 13:00 και από τι ς17:00 το απόγευμα θα εκτελεσθούν επιπλέον δρομολόγια από και προς Μανταμάδο, ανάλογα με την επιβατική κίνηση.

Την Κυριακή 30/04/2023 θα εκτελεστούν τα εξής δρομολόγια: Από Μυτιλήνη προς Μανταμάδο θα έχει στις 07:45, 09:00, 11:00 και το τελευταίο στις 13:00 το μεσημέρι.

Από Μανταμάδο προς Μυτιλήνη το πρωί θα εκτελούνται δρομολόγια σύμφωνα με την επιβατική κίνηση και από το μεσημέρι θα εκτελεστούν τα δρομολόγια στις 12:00 , 13:30 και το τελευταίο θα είναι στις 15:30 το μεσημέρι.

Ο πατήρ Χρήστος Τσιτμηδέλλης αναφέρει:

Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ ΓΙΟΡΤΗΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΟΥΣ ΧΙΛΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΗΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ 7μμ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΠΟΛΥΕΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ Ο ΜΗΘΥΜΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΜΑΪΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΣ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΩΣΗ.

Πεζοπορία στον Ταξιάρχη Μανταμάδου διοργανώνει ο “Ορειάς”

Πασίγνωστος είναι ο Μανταμάδος για το μεγάλο προσκύνημα του Ταξιάρχη του. Η εκκλησία του Αγίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ’ το χωριό, σ’ ένα ανοιχτό, ολόφωτο χώρο από ελιές και πεύκα. Ο αρχικός ναός χτίστηκε πριν από το 1700. Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Το εικόνισμα του Αγίου είναι ανάγλυφο, κατασκευασμένο από άγνωστο υλικό. Ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα. Στην περιοχή υπήρχε παλιό μοναστήρι. Σε μια επιδρομή τους Σαρακηνοί πειρατές έσφαξαν τους μοναχούς. Γλίτωσε μονάχα ένας που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη. Οι Αγαρηνοί τον κυνήγησαν. Αλλά όταν τον πλησίασαν είδαν μπροστά τους να έρχεται μια μανιασμένη θάλασσα που απειλούσε να τους καταπιεί. Τρομαγμένοι άφησαν τον καλόγερο και έφυγαν. Ο μοναχός, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη, μάζεψε πηλό και με το αίμα των σκοτωμένων συνάδελφων του έφτιαξε το εικόνισμα του Αγίου.

Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. Ιδιαίτερα τον σεβόταν οι Τούρκοι για τα πολλαπλά του θαύματα. Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς. Η μορφή του εβένινου εικονίσματος πείθει ότι είναι έργο μιας φλογερής πίστης, ενός απλού ανθρώπου. Το σκοτεινό πρόσωπο είναι γεμάτο δύναμη καθώς προβάλλει μέσα απ’ το αστραφτερό ασημένιο πλαίσιο. Ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου είναι το μοναδικό ανάγλυφο, εικόνισμα της Λέσβου. Ακόμα και σήμερα οι προσκυνητές τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα για αυτή τη μοναδική εικόνα. Άλλοτε αντικρίζουν το πρόσωπο του Αγίου πολύ άγριο και απόμακρο και άλλοτε πολύ ήρεμο και οικείο, πιστεύοντας ό,τι κατά αυτό τον τρόπο ο Άγιος προσπαθεί να τους περάσει διάφορα μηνύματα.

Στην εκκλησία του Αγίου φυλάγεται, σαν εθνικό και θρησκευτικό κειμήλιο, ο αρχιερατικός σάκος του εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε. Τον σάκο αυτό αγόρασε σε δημοπρασία ο μανταμαδιώτης μητροπολίτης Πορφύριος Φωτιάδης ο οποίος κατά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη ήταν Πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων. Μετά τον θάνατό του οι συγγενείς του τον δώρισαν στο Προσκύνημα. Υπάρχουν ακόμα, παλιό χρυσοκέντητο επιτραχήλιο του 1656, παλιά ευαγγέλια και εκκλησιαστικά βιβλία. Ανάμεσα στις εικόνες του ναού, αρκετές είναι του 16ου αιώνα. Η πηγή απ’ την οποία αναβλύζει τα αγίασμα, θεωρείται απ’ τις πιο αρχαίες της Λέσβου. Στο προσκύνημα υπάρχει και ο τάφος του μητροπολίτου Πορφυρίου με εντοιχισμένη πλάκα.

πηγή:https://www.tilestwra.com/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds