Διάφορα

«Πρώτη εβδομάδα χωρίς την ένεσή μου» – Θύματα της φρενίτιδας για το Ozempic οι διαβητικοί

By  | 

Πολλοί ασθενείς που λάμβαναν το σκεύασμα προτού αυτό γίνει μόδα, τώρα αναγκάζονται να ακολουθήσουν τροποποιημένη αγωγή εξαιτίας της έλλειψής του, με όποιο κόστος έχει αυτό για την υγεία τους.

«Πρώτη εβδομάδα χωρίς την ένεσή μου» – Θύματα της φρενίτιδας για το Ozempic οι διαβητικοί

Να αλλάξουν τη θεραπεία τους αναγκάζονται ολοένα και περισσότεροι διαβητικοί εξαιτίας της έλλειψης που υπάρχει τόσο στο φαρμακευτικό σκεύασμα «Οzempic» όσο και στην εναλλακτική επιλογή της ντουλαγλουτίδης (Trulicity).

Ειδικότερα, αρκετοί πολίτες, έπειτα από ένα εξουθενωτικό «σαφάρι» στα φαρμακεία για να βρουν το σκεύασμα που αγόραζαν πριν αυτό γίνει «μόδα», αναγκάζονται πλέον να λαμβάνουν άλλη, τροποποιημένη αγωγή, με κίνδυνο όχι μόνο να απορρυθμιστεί το σάκχαρό τους, αλλά και να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές.

«Πρώτη εβδομάδα χωρίς το Ozempic»

O κ. Γιώργος Γανατόπουλος δεν έκανε την ένεσή του με το Ozempic αυτή την εβδομάδα. Δεν το βρήκε πουθενά. Σήμερα μέτρησε το σάκχαρό του και είδε πως είχε φτάσει 160, ενώ το περασμένο διάστημα η τιμή ήταν 110.

«Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η αναζήτηση ώστε να βρω κι εγώ ένα κουτί Ozempic. Χρειάστηκε να επισκεφτώ πάνω από οκτώ φαρμακεία, ωστόσο το Ozempic δεν υπάρχει πουθενά. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ προβληματισμένος καθώς το σάκχαρό μου είχε ρυθμιστεί με το Ozempic και τώρα βλέπω ήδη τις πρώτες αλλαγές στην υγεία μου», αναφέρει ο κ. Γανατόπουλος, ο οποίος επισημαίνει πως ο γιατρός του τον συμβούλευσε να περιορίσει κάποιες συγκεκριμένες τροφές αυτό το διάστημα και να συνεχίσει να λαμβάνει την υπόλοιπη φαρμακευτική αγωγή του μέχρι να βρεθεί λύση.

«Πρώτη εβδομάδα χωρίς την ένεσή μου» – Θύματα της φρενίτιδας για το Ozempic οι διαβητικοί-1

Γιατρέ, γράψε μου λίγη σεμαγλουτίδη

«Εχω δύο χρόνια που λαμβάνω το Ozempic. Από τότε έχασα 4-5 κιλά. Ωστόσο, όταν ο γιατρός μού συνέστησε το φάρμακο δεν ήταν για να αδυνατίσω, αλλά για να ρυθμίσω το σάκχαρό μου. Εν τέλει τα κατάφερα και τα δύο. Τώρα, όμως, νιώθω φόβο», αναφέρει ο κ. Γανατόπουλος, προσθέτοντας πως και η σύζυγός του νιώθει την ίδια αγωνία, καθώς οι δόσεις που έχει να κάνει με το Trulicity τελειώνουν και ήδη ακούει πως και το συγκεκριμένο σκεύασμα βρίσκεται σε έλλειψη.

«Εχω περίπου τρεις επιπλέον δόσεις, δηλαδή για τρεις εβδομάδες, μέχρι να χρειαστεί να αγοράσω ξανά Trulicity. Ελπίζω μέχρι τότε το πρόβλημα να έχει λυθεί, καθώς λαμβάνω θεραπεία για τον διαβήτη εδώ και 20 χρόνια, με αποτέλεσμα οι τιμές του σακχάρου μου να είναι σταθερές», τόνισε η κ. Βασιλική Γανατοπούλου.

«Εκεί που έκανα ένεση μία φορά την εβδομάδα, θα έπρεπε να κάνω καθημερινά»

Ο κ. Παντελής Ξανθίδης κάνει αγωγή με το Trulicity και έκανε τα αδύνατα-δυνατά προκειμένου να το βρει, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η θεραπεία του θα άλλαζε.

«Εξαιτίας της έλλειψης του Ozempic, πλέον υπάρχει μεγάλη έλλειψη και στο εναλλακτικό σκεύασμα για τον σακχαρώδη διαβήτη, το Trulicity. Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, επειδή δεν έβρισκα πουθενά το συγκεκριμένο φάρμακο, ο γιατρός μου με ενημέρωσε πως θα έπρεπε να αλλάξει η θεραπεία μου και, εκεί που έκανα ένεση μία φορά την εβδομάδα, τώρα θα λάμβανα νέα θεραπεία που θα απαιτούσε μία ένεση καθημερινά. Τότε πήγα από τον Πειραιά, όπου μένω, στην Αθήνα και άρχισα να ψάχνω για Trulicity από φαρμακείο σε φαρμακείο. Για καλή μου τύχη, χθες με ειδοποίησαν πως βρέθηκε ένα κουτάκι», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Ξανθίδης.

«Δεν υπάρχει Ozempic ούτε για δείγμα»

Φαρμακοποιοί περιγράφουν στην «Κ» τον αγώνα που δίνουν καθημερινά για να βρουν μια λύση για τους διαβητικούς ασθενείς που εξυπηρετούν εδώ και καιρό.

«Εχουμε ασθενείς που μπαίνουν σε αναμονή. Προσπαθήσαμε στην αρχή να τους βοηθήσουμε ψάχνοντας το σκεύασμα από φαρμακείο σε φαρμακείο και από φαρμακαποθήκη σε φαρμακαποθήκη. Ωστόσο, πλέον, δεν υπάρχει Ozempic ούτε για δείγμα», αναφέρει ο φαρμακοποιός, Στυλιανός Καλογερόπουλος, επισημαίνοντας πως η ζήτηση για το συγκεκριμένο φάρμακο έχει διπλασιαστεί έως τριπλασιαστεί από πέρσι.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Καβαλάρης, που διατηρεί φαρμακείο στα Ανω Πατήσια, επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή έχει δύο δικούς του πελάτες που αδυνατεί, λόγω της έλλειψης, να τους εξυπηρετήσει εδώ και 20 ημέρες.

«Ειδικά την τελευταία περίοδο επικρατεί χάος και δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Το πιο σημαντικό είναι πως εμείς, ως φαρμακοποιοί, πρέπει να παρέχουμε την αγωγή στον ασθενή, και αυτή τη στιγμή αυτό δεν γίνεται», σημειώνει.

Ο κ. Αδαμάντιος Ψαριανός δεν μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει τους πελάτες του φαρμακείου του στα Σεπόλια. «Καθημερινά έχουμε πάνω από δέκα πελάτες που έρχονται με τη συνταγή τους και ζητούν να προμηθευτούν το Ozempic. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τους προτείνουμε να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ώστε να τους προτείνει εναλλακτικές λύσεις», σημειώνει ο ίδιος. Προσθέτει επιπλέον πως στο φαρμακείο του παρατηρούνται ελλείψεις σε περισσότερα από 400 σκευάσματα, όπως στο Αugmentin σε μορφή χαπιού, αλλά και στο ελληνικό γενόσημό του.

«Πρώτη εβδομάδα χωρίς την ένεσή μου» – Θύματα της φρενίτιδας για το Ozempic οι διαβητικοί-2

Από την άλλη, ο κ. Κωνσταντίνος Σερμπίνης «φρόντισε να ενημερώσει από νωρίς για την έλλειψη του Ozempic ώστε να μιλήσουν οι ασθενείς με τους γιατρούς τους. Αυτή τη στιγμή πάνω από 100 σκευάσματα είναι σε έλλειψη στο φαρμακείο», τονίζει.

Ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός γιατρός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής, επισημαίνει, από την πλευρά του, πως πολλοί ασθενείς με παχυσαρκία «βαπτίζονται» από συναδέλφους ως διαβητικοί, με στόχο να έχουν την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι ένα ιδιαίτερο ακριβό φάρμακο.

«Πρόκειται για ένα φάρμακο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς με διαβήτη και ειδικά για όσους έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο», προσθέτει.

Οι κίνδυνοι από τη διακοπή του Ozempic

Ο καθηγητής Παθολογίας – Σακχαρώδους Διαβήτη και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Παπάνας, επισημαίνει στην «Κ» πως η έλλειψη του Ozempic εμποδίζει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να πετύχουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα που επιδιώκουν σε συνεργασία με τον γιατρό τους.

«Υπάρχει περίπτωση οι ασθενείς να μην καταφέρουν, λόγω της έλλειψης του φαρμάκου, να μειώσουν το σάκχαρό τους το πρωί, αλλά προπαντός μετά τα γεύματα. Επίσης, επειδή το φάρμακο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του βάρους σώματος, η διακοπή του αυξάνει τον κίνδυνο να αποκτήσουν περισσότερα κιλά. Τέλος, τα συγκεκριμένα άτομα στερούνται των προστατευτικών του δράσεων στα αγγεία, αλλά και στα όργανα του σώματος», τονίζει ο κ. Παπάνας.

«Δεν γίνεται αυτό το φάρμακο να δίνεται χωρίς ιατρική βεβαίωση»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Δ.Σ. στο Νοσοκομείο «Η Ελπίς», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επισημαίνει στην «Κ» πως δεν νοείται να απορρυθμίζεται η αγωγή ενός πολίτη για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα κάποιων άλλων, ειδικά τη στιγμή που το συγκεκριμένο φάρμακο έχει αρκετές θετικές επιδράσεις για τους ασθενείς με διαβήτη.

Αναφερόμενος στα περιστατικά που έχουν ακουστεί, σύμφωνα με τα οποία πολλοί πολίτες προμηθεύονται το Ozempic χωρίς να έχουν διαβήτη, με μοναδικό σκοπό να χάσουν βάρος, ο καθηγητής επισημαίνει πως ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος.

«Σύμφωνα με μελέτη, το φάρμακο αυτό που χορηγήθηκε σε κάποιους ασθενείς είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των φλεβικών θρομβώσεων κατά 266%. Αυτό δείχνει πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν γίνεται αυτό το φάρμακο να δίνεται χωρίς ιατρική βεβαίωση, καθώς ενδέχεται να κινδυνεύσει η ζωή κάποιου», επισήμανε.

Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο το φάρμακο

Η ενημέρωση που έχει ΠΦΣ από τις φαρμακαποθήκες και από την εταιρεία είναι ότι τα σκευάσματα Ozempic του 1ml θα είναι διαθέσιμα ξανά στην αγορά στα τέλη Ιουλίου. Τα σκευάσματα των 0,50 ml θα είναι διαθέσιμα ξανά σε έναν μήνα,ενώ τα σκευάσματα των 0,25 ml ακόμη υπάρχουν στην αγορά.

«Πρώτη εβδομάδα χωρίς την ένεσή μου» – Θύματα της φρενίτιδας για το Ozempic οι διαβητικοί-3

Οσον αφορά το εναλλακτικό προτεινόμενο σκεύασμα Trulicity, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τις φαρμακαποθήκες, που σημαίνει ότι τα φαρμακεία δεν λαμβάνουν επιπλέον σκευάσματα μέχρι να έρθει η επόμενη παραλαβή.

Ελεγχος συνταγογραφήσεων και καταγραφή των παρτίδων

Σχετικά με τα μέτρα που μπορούν ή μπορούσαν να ληφθούν, ώστε να μη φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση, οι περισσότεροι πιστεύουν πως η αναγκαία λύση είναι ο έλεγχος των συνταγογραφήσεων, η καταγραφή των παρτίδων, αλλά και η απαγόρευση εξαγωγής του συγκεκριμένου φαρμάκου μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

«Γνωρίζουμε πως η εταιρεία στέλνει στη χώρα μας συγκεκριμένη ποσότητα του φαρμάκου. Επομένως μια απλή καταμέτρηση των παρτίδων θα βοηθούσε στο να λυθούν πολλές απορίες, αλλά και να μην οδηγηθούμε στην έλλειψή του», σημειώνει ο κ. Χαλβατζιώτης.

Και ο κ. Φραγκούλης, από την πλευρά του, προτείνει να γίνεται έλεγχος των συνταγογραφήσεων. «Είναι κρίσιμο το υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να προτεραιοποιηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες φαρμάκων για τους ασθενείς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Παράλληλα, οφείλει να ελέγξει τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να εντοπίσει τις περιπτώσεις που δεν έχουν τις ενδείξεις για χορήγηση, αλλά και τους υπεύθυνους γιατρούς», καταλήγει.

πηγή:https://www.kathimerini.gr/society/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds