Διάφορα

ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ

By  | 

Φίλες και Φίλοι,

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

Τον μήνα που μας πέρασε πολλοί συμπολίτες μας έμαθαν ότι άνοιξε μια νέα δομή ψυχικής υγείας στη γειτονιά τους, η οποία προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες. Πράγματι, ο Απρίλιος ήταν αφιερωμένος στα εγκαίνια νέων μονάδων: στήριξη της ψυχικής υγείας για ενήλικες, για συμπολίτες μας με άνοια και για τη στήριξη της οικογένειας.

Αυτά τα τρία χρόνια δουλέψαμε με πάθος για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για όλους: Με εξειδικευμένες δομές, με γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης, με σύγχρονα εργαλεία τηλεψυχιατρικής και υπηρεσίες στις οποίες μπορούμε να απευθυνθούμε εντελώς δωρεάν, χωρίς να αισθανόμαστε ότι πρέπει να το κρατήσουμε μυστικό, χωρίς να αισθανόμαστε ότι πρέπει να κρυφτούμε.

Γιατί όλο αυτό το διάστημα δουλέψαμε συστηματικά για να καταρρίψουμε έναν γίγαντα με πήλινα πόδια που στέκεται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης της Ψυχικής Υγείας στην πατρίδα μας: το Στίγμα.Ήταν μια από τις σπουδαιότερες μάχες που δώσαμε, με εντολή του Πρωθυπουργού μας, και καταφέραμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στον μακρύ δρόμο της αποστιγματοποίησης.

Γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Και επειδή καθήκον μας, ως πολιτικοί, απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν, είναι, πρωτίστως, να ενισχύουμε τη δύναμη της φωνής τους και να εκφράζουμε τη βούλησή τους, γι’ αυτό, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα εργαζόμαστε με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια για μια σύγχρονη Ελλάδα, στην οποία επιθυμούμε να ζήσουμε.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΑΘΕΡΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ!

ENANEOKENTΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΜΕ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

Άλλη μια δομή με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» εγκαινιάσαμε για τους συμπολίτες μας: Ένα νέο Κέντρο Ημέρας για τη στήριξη της Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, με Κινητή Μονάδα, προς εξυπηρέτηση των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Λαυρεωτικής, Κρωπίας και Μαρκόπουλου – Μεσογαίας.

Η νέα δομή λειτουργεί σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ατομικής και οικογενειακής ψυχοθεραπείας, ψυχιατρική παρακολούθηση και συνταγογράφηση, κοινωνικοπρονοιακή υποστήριξη και διασύνδεση με τις υπηρεσίες της κοινότητας.

Τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας συμπληρώνει η Κινητή Μονάδα, η οποία προσφέρει κατ’ οίκον υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στις μετακινήσεις τους.

Καλή αρχή!

ΜΙΑ ΛΑΜΠΕΡΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΑΣ

Δυο χρόνια μετά την πανδημία, σε μια βραδιά αφιερωμένη στην έρευνα και την καινοτομία στο χώρο της Υγείας, είχα την τιμή να απονείμω το βραβείο “Galien Scientific Research Award” στον Δρ. Χρήστο Κυρατσού, τον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα στις ΗΠΑ που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα και Αντιπρόεδρο Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιϊκών Φορέων της Αμερικανικής Εταιρείας Regeneron.

Ο Δρ. Χρήστος Κυρατσούς συνέβαλε σημαντικά με το έργο του για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και να σωθούν οι ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ως Έλληνες είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν.

Όμως και για έναν ακόμα λόγο: Ο Δρ. Κυρατσούς ήταν ο επιστήμονας που ανακάλυψε πριν από μερικά χρόνια το φάρμακο κατά του Έμπολα και συμπεριελήφθη από το περιοδικό BusinessInsider ανάμεσα σε αυτούς που αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας.

Θερμά συγχαρητήρια και εις ανώτερα!

ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά, εγκαινιάσαμε την πρώτη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, στην Ελλάδα, στην πόλη της Τρίπολης.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και καινοτόμο νέα δομή και υπηρεσία, που δημιουργήθηκε, μετά από διαγωνισμό, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» και λειτουργεί σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς».

Απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες που είτε έχουν υποστεί το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο είτε υπάρχει υποψία για εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσηςκαι παρέχει δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας, αποκατάστασης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης.

Στην πατρίδα μας ετησίως καταγράφονται περί τα 3.500 νέα περιστατικά εκδήλωσης συμπτωμάτων ψύχωσης. Τα συμπτώματα αυτά πυροδοτούνται μετά από έντονα στρεσογόνα γεγονότα, όπως είναι ο στρατός, οι Πανελλαδικές εξετάσεις, μια ερωτική απογοήτευση ή ένας θάνατος μέσα στην οικογένεια.
  
Και δεν σταματάμε εδώ: Συνολικά οκτώ (8) τέτοιες πρωτοποριακές δομές πρόκειται να λειτουργήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στην Επικράτεια.
 
ΤΟ «ΚΑΡΕΛΛΕΙΟ» ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ALZHEIMER ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΩΣ ΕΞΕΧΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΑΛΛΗΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Σε κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησα με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο «Καρέλλειο» Πρότυπο Κέντρο Alzheimer, βρήκα την ευκαιρία να μοιραστώ μερικές στιγμές ζεστασιάς με υπερήλικες συμπολίτες μας που διαμένουν στη δομή, και να δω από κοντά ένα εξαιρετικό έργο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ».

Επαίνεσα το έργο του Μακαριότατου, καθώς και την αδιάλειπτη συνεργασία με την Εκκλησία στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Η συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας αποδεικνύει περίτρανα ότι έχουν γίνει πολλά και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα προς όφελος των συνανθρώπων μας.
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑ ΕΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ

Επισφραγίζοντας για μια ακόμα φορά την πολυεπίπεδη συνεργασία μας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, υπογράψαμε με τον Πρύτανη, Καθ. Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο, πέντε προγραμματικές συμβάσεις, στο πλαίσιο της δράσης «Μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εθισμών», για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0».

Τα έργα αυτά αφορούν σε:Εκπαίδευση των εργαζομένων σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας,Ψυχολογική υποστήριξη καρδιοπαθών,Βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας συμπολιτών μας με διαταραχές ύπνου,Ψυχολογική υποστήριξη ψυχιατροδικαστικών ασθενών.Ψυχολογική υποστήριξη ηλικιωμένων.Η υπογραφή των πέντε (5) νέων προγραμματικών συμφωνιών, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης δομών και δράσεων  Ψυχικής Υγείας σε όλη την επικράτεια, το οποίο προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

 Ευχαριστούμε θερμά το ΕΚΠΑ για αυτή τη συνεργασία!
 
«ΕΛΠΙΔΑ» ΚΑΙ «ΑΓΑΠΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ένα μήνα μετά τα εγκαίνια του Οικοτροφείου «ΦΑΡΟΣ» για ψυχιατρικούς ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, εγκαινιάσαμε στο Κερατσίνι τα δύο νέα Οικοτροφεία «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΑΓΑΠΗ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο».

Με τη δημιουργία των δύο νέων Οικοτροφείων παρέχεται πλέον κοινοτική φροντίδα σε συνολικά τριάντα (30) συμπολίτες μας με χρόνια ψυχογηριατρικά προβλήματα στα πλαίσια της υλοποίησης της αποασυλοποίησης, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, που παρείχε την χρηματοδότηση με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής (2014 – 2020).
 
ΣΤΑΘΕΡΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Συναισθανόμενοι το βαρύ χρέος που φέρουμε όλοι απέναντι στους ηλικιωμένους μας, εγκαινιάσαμε το πρώτο Οικοτροφείο άνοιας τελικού σταδίου στα Μέγαρα Αττικής, το οποίο υλοποιήθηκε κατόπιν διαγωνισμού, από την ΑΜΚΕ «Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας», με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0».

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Οικοτροφείου από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι δωρεάν και περιλαμβάνουν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική στήριξη των συνανθρώπων μας με εικοσιτετράωρη ιατρική, ψυχολογική, νοσηλευτική, παρηγορητική φροντίδα, φυσικοθεραπεία, καθώς και στήριξη των οικείων τους.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, για την υποστήριξή του και την παραχώρηση του κτιρίου.
 
ΣΤΑΘΕΡΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ

Πρόσφατα υπέγραψα τρεις προσκλήσεις για την προκήρυξη τριάντα (30) επιπλέον νέων μονάδων ψυχικής υγείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0».

Και συγκεκριμένα:Έξι (6) οικοτροφεία και τρία (3) κέντρα ημέρας για συμπολίτες μας που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού,Τρία (3) κέντρα ημέρας για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας μέσω της τέχνης,Δέκα (10) κινητές μονάδες για τη μεταφορά ασθενών που χρήζουν ακούσιας νοσηλείας καιΟκτώ (8) κινητές μονάδες για υποστήριξη κατ’ οίκον σε παιδιά και εφήβους.Εργαζόμαστε καθημερινά μέχρι το τέλος της θητείας μας για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
 
ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Ένα χρόνο μετά το σχεδιασμό του, γιορτάσαμε πρόσφατα, την επίσημη έναρξη του πρωτοποριακού προγράμματος πολιτιστικής συνταγογράφησης, μετά την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο εντάσσεται στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0», η τέχνη αξιοποιείται ως θεραπευτικό μέσο στην υπηρεσία των συμπολιτών μας, για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας τους και την πρόληψη και θεραπεία των ψυχικών ασθενειών.

Και χωρίς να χάνουμε καθόλου χρόνο, δημιουργούμε τρία (3) νέα Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας μέσω προγραμμάτων τέχνης, μετά από διαγωνισμό.
 
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ


Με μεγάλη χαρά εγκαινιάσαμε το πρώτο Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης της Οικογένειας στο Περιστέρι Αττικής, το οποίο δημιουργήθηκε κατόπιν διαγωνισμού από τον Φορέα ΘΑΛΠΟΣ – Ψυχική Υγεία, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0».

Η νέα δομή παρέχει υποστήριξη ολιστικά σε παιδιά, εφήβους, νεαρούς ενήλικες, καθώς και σε γονείς ή φροντιστές τους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες ή διαταραχές. Επίσης, αναπτύσσει δράσεις για επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, σχολικές μονάδες και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν και περιλαμβάνουν πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και διασύνδεση με δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Καλή αρχή!
 
Φίλες και φίλοι,

Τα εγκαίνια και οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το μήνα που μας πέρασε αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα της δουλειάς που έχει συντελεστεί εδώ και τρία χρόνια.

Μιας δουλειάς που μας πρόσφερε απέραντη ικανοποίηση, καθώς αναλάβαμε ένα νεοσύστατο τότε χαρτοφυλάκιο και δημιουργήσαμε ένα σημαντικό κοινωνικό οικοδόμημα ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, προς όφελος όλων των συμπολιτών μας:

Νέες δομές στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν ανάλογα με την περίπτωση, γραμμές ψυχοκοινωνικής υποστήριξηςσύγχρονα εργαλεία τηλεψυχιατρικής και υποστήριξης κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών.

ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΙΣΩ!

Στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές της 21ης Μαΐου, η οποία μόλις ξεκίνησε, οραματιζόμαστε ήδη την υλοποίηση των πέντε στόχων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός μας:

Καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους, αύξηση μισθών,  αποτελεσματικό Δημόσιο, στήριξη στους νέους μας και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Τα οραματιζόμαστε με τη μορφή μιας ισχυρής Ελλάδας, με φωνή που ακούγεται παντού, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτές τις εκλογές ας κλείσουμε οριστικά την πόρτα στο χθες. Ας υλοποιήσουμε, όλοι μαζί, το όραμά μας και ας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία ώστε με σιγουριά, συνέπεια και συνέχεια να οικοδομήσουμε μαζί την αυτοδύναμη Ελλάδα, που όλοι ονειρευόμαστε.

Την 21η Μαΐου ψηφίζουμε για τη ζωή μας!



Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds