ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

EARTH Dialogue: Fashion Revolution Week 2023 και Κυκλική μόδα

By  | 


 Στο τρίτο EARTH Dialogue η Οργάνωση Γη συναντάει το Fashion Revolution και μας καλεί σε ένα event γιορτή της Βιώσιμης Μόδας. Συμμετέχουμε στο Great Fashion Revolution Clothing Swap για να ανταλλάξουμε τα παλιά μας ρούχα με καινούργια, παρακολουθώντας live συνεντεύξεις και γνωρίζουμε ανθρώπους της βιώσιμης μόδας που καινοτομούν. 

Την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 18.30 στο Κ44 (πλησίον μετρό Κεραμεικός) το Fashion Revolution Week 2023 γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων από το Rana Plaza και μιλάει για την Κυκλική ΜόδαΗ μόδα αλλάζει πρόσημο και εμείς αλλάζουμε τη σχέση μας με τα ρούχα μας για να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα μας. Το Fashion Revolution Week 2023 γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων από το Rana Plaza και μιλάει για την Κυκλική Μόδα. 

Τα ρούχα μας αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο τον τέταρτο υψηλότερο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και τον τρίτο υψηλότερο βαθμό στη χρήση νερού και γης από την άποψη του παγκόσμιου κύκλου ζωής. Τα ρούχα μας είναι από τις κύριες πηγές μόλυνσης μικρομορίων πλαστικού των ωκεανών μας (35%) διότι περίπου το 60% των ρούχων μας είναι συνθετικές, δηλαδή από παράγωγα πετρελαίου, η ποσότητα αυτή αυξάνεται. Ενώ τέλος δημιουργούμε 5,8 εκατομμύρια τόνους φύρας στην ΕΕ, περίπου 11 κιλά ανά άτομο, και κάθε δευτερόλεπτο κάπου στον κόσμο ένα φορτηγό με υφάσματα καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτεφρώνεται. Η βιωσιμότητα στον συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται ότι είναι κάτι περισσότερο από μια τάση. Γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας και αποτελεί μια φιλοσοφία στη βάση της οποίας αναπτύσσονται νέες πρωτοβουλίες και νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν καινοτόμα εγχειρήματα. “Thrifting”, “Fast Fashion”, “Fashion Circularity”, “Sustainability”, “Upcycling Fashion” είναι μερικές από τις νέες έννοιες με τις οποίες εξοικειωνόμαστε ως καταναλωτές στην προσπάθεια μας να κάνουμε πιο βιώσιμες επιλογές όσων αφορά την μόδα.

Το Earth Dialogue βασίζεται σε έναν από τους βασικούς μας στόχους, το Νούμερο #7 του FR Παγκόσμιου Μανιφέστο μας. Η μόδα δεν καταστρέφει ή απορρίπτει χωρίς λόγο όμως επανασχεδιάζει και ανακτά προσεκτικά με κυκλικό τρόπο. Η μόδα επιδιορθώνεται, επαναχρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται και αξιοποιείται. Οι γκαρνταρόμπες μας και οι χωματερές δεν πλημμυρίζουν από ρούχα περιζήτητα αλλά όχι αγαπημένα, που αγοράζονται αλλά δεν κρατιούνται.

Πρόγραμμα:

The Great Fashion Revolution Clothes Swap

Circular Fashion Costume Exhibition 

Fashion Film Documentary 

Interviews and Dialogue

DJ set Mikki & Panos Giannoulatos

Drinks and Finger Food από το Κέντρο της Γης

The Great Fashion Revolution Clothes Swap. Swap it, don’t shop it!

Σας περιμένουμε να ανταλλάξουμε τα ρούχα μας. Ο κάθε ένας μπορεί να φέρει από 1-5 ρούχα ή/και αξεσουάρ (γυναικεία, ανδρικά και παιδικά) και να τα ανταλλάξει αντίστοιχα με αυτά που επιθυμεί. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση. Κάθε ρούχο συνδέεται με μια προσωπική μας ιστορία. Ελάτε λοιπόν να ανταλλάξουμε και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας!

Αναλυτικό Πρόγραμμα Διαλόγου:

Εκπαίδευση & Κυκλική Μόδα

Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δρ. Στέλλα Αποστολάκη, Executive Director of Center of Excellence in Sustainability American College of Greece

Ευτυχία Παναγοπούλου, Managing Director PANSiK 

Earth Dialogue

ΣυντονίστριαΣοφία Μανδηλαρά 

Βαλεντίνα Βασιλάτου, Σχεδιάστρια και Ιδρύτρια VV Conscious Swimwear

Γαρυφαλιά Πιτσάκη, Ιδρύτρια 3QUARTERS

Γεωργία Χιόνη, Head Designer SKiN iT

Δανάη Ντανάκα, Σχεδιάστρια, Ιδρύτρια του Art & Industry, Συν-Ιδρύτρια Kilo Shop

Έλενα Στάμου, Συν-Ιδρύτρια Swaplanet

Ηλέκτρα Κουλουμπή, Regenerate & Thrive Lead Circle Economy

Σωτήρης Ζαϊρές , Ιδρυτής Wardrobly

Live Interview 

Constantin Papakonstantinou, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος

Anthony Karlovits, Campaign Coordinator FR Greece

Είσοδος ελεύθερη. Πέμπτη, 27 Απριλίου, 18:30 στο Κ44, Κωνσταντινουπόλεως 44, (πλησίον μετρό Κεραμεικός) . Κλείστε τη δωρεάν θέση σας στο eventbrite link: https://www.eventbrite.com/e/earth-dialogue-vol3-fashion-revolution-week-tickets-615063299887 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο: greece@fashionrevolution.org Φιόρη Ζαφειροπούλου 6941687080 και fashrevgr.media@gmail.com FR Media Team

Περισσότερα για τους Δημοσιογράφους¨

Σχετικά με τα EARTH Dialogues 

Το 2023, η Οργάνωση Γη οργανώνει τα EARTH Dialogues, μια σειρά μηνιαίων ανοιχτών συζητήσεων που διευκολύνουν τη μετάβαση μας σε ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. 

Σήμερα, είναι πλέον σαφής η σύνδεση της ευημερίας μας με την υγεία του περιβάλλοντος, ενώ η λήψη των αποφάσεων βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην επιστήμη. Παράλληλα, η “Πράσινη Μετάβαση” βρίσκεται στο τραπέζι όλων των συζητήσεων μεταξύ κυβερνήσεων, εταιριών, ακαδημαϊκής κοινότητας, θεσμικών φορέων, οργανώσεων και ενεργών πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, οι προεκτάσεις των περιβαλλοντικών ζητημάτων που μας αφορούν άμεσα και έμμεσα είναι πολλές και η κατανόηση τους μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε ενεργά στις τρέχουσες εξελίξεις.

Τα EARTH Dialogues φέρνουν κοντά ανθρώπους από όλους τους τομείς, σε ανοιχτές συζητήσεις για όλα αυτά τα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. 

Υπό την Αιγίδα: UN HABITAT (Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών για τους Αστικούς Οικισμούς), World Urban Campaign & Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα.

Λίγα λόγια για την Οργάνωση ΓΗ

Η Οργάνωση ΓΗ είναι μια διεθνώς βραβευμένη, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2010. Βασικός σκοπός της είναι η προώθηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής μέσω της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, προτάσσοντας παράλληλα την κοινωνική συμπερίληψη. Οι δράσεις της περιλαμβάνουν βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων, δημιουργία αστικού πρασίνου και διοργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό ανθεκτικών κοινοτήτων.

Σχετικά με το Fashion Revolution Week 

Μανιφέστο για μια επανάσταση της μόδας.

Αγαπάμε τη μόδα. Αλλά δεν θέλουμε τα ρούχα μας να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους ή να καταστρέφουν τον πλανήτη μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ως παγκόσμια κοινότητα για να κάνουμε το μανιφέστο μας πραγματικότητα.
Σκεφτείτε παγκόσμια, ενεργήστε τοπικά. Ο Απρίλιος του 2023 σηματοδοτεί τη 10η επέτειο της τραγωδίας του Rana Plaza. Χρησιμοποιώντας τα 10 σημεία του μανιφέστου μας ως δομικά στοιχεία, το παγκόσμιο δίκτυο Fashion Revolution φέρνει τους ανθρώπους κοντά για να οικοδομήσουν ένα όραμα για ριζική αλλαγή.

Σχετικά με το Fashion Revolution

Το Fashion Revolution είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα, για σχεδόν 10 χρόνια, αγωνιζόμαστε με πάθος για μια καθαρή, ασφαλή, δίκαιη, διαφανή και υπεύθυνη βιομηχανία μόδας. Πιστεύουμε σε μια παγκόσμια βιομηχανία μόδας που διατηρεί και αποκαθιστά το περιβάλλον και εκτιμά τους ανθρώπους έναντι της ανάπτυξης και του κέρδους. 

Το Fashion Revolution ιδρύθηκε  από την Carry Somers και την Orsola de Castro μετά την καταστροφή του Rana Plaza το 2013. Έχουμε εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κίνημα ακτιβισμού μόδας στον κόσμο, κινητοποιώντας πολίτες, brands και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης και της συνηγορίας. Είμαστε ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που κάνουν τη βιομηχανία της μόδας να λειτουργεί. Είμαστε οι άνθρωποι που φοράμε τα ρούχα. Και εμείς είμαστε οι άνθρωποι που τα φτιάχνουμε.

Είμαστε σχεδιαστές, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, ηγέτες επιχειρήσεων, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, brands, λιανοπωλητές, έμποροι, παραγωγοί, κατασκευαστές, εργαζόμενοι και λάτρεις της μόδας. Είμαστε η βιομηχανία και είμαστε το κοινό. Είμαστε πολίτες του κόσμου. Είμαστε η Επανάσταση της Μόδας. Το όραμα μας: Μια παγκόσμια βιομηχανία μόδας που διατηρεί και αποκαθιστά το περιβάλλον και εκτιμά τους ανθρώπους έναντι της ανάπτυξης και του κέρδους.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds