Διάφορα

Ένα πρόγραμμα «όνειρο» για τους φοιτητές

By  | 

Περισσότερες από 2.600 υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει χορηγήσει το Ιδρυμα Μποδοσάκη

γράφει ο
Απόστολος Λακασάς

Η Ιζαμπέλα Πρίφτι, πτυχιούχος του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Λουντ στη Σουηδία.

«Η αγάπη και ο ενθουσιασμός μου για τον κλάδο της μοριακής βιολογίας αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για να μην το βάλω κάτω. Η αφοσίωση και η αποφασιστικότητά μου για την επίτευξη των στόχων μου. Η προσαρμοστικότητά μου στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις, εντατικοποιώντας τους ρυθμούς μου ώστε να ανταποκρίνομαι με επιτυχία. Ο ζήλος και η φιλοδοξία μου για βελτίωση και προσωπική ανάπτυξη», λέει στην «Κ» για την επιτυχία της η Ιζαμπέλα Πρίφτι, πτυχιούχος του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. «Αν δεν είχα την υποτροφία, η καθημερινότητά μου στις ΗΠΑ θα ήταν σαφώς πιο δύσκολη οικονομικά, λόγω του συγκριτικά υψηλού κόστους ζωής, ιδίως τον τελευταίο καιρό με τις μεγάλες αυξήσεις τιμών ακόμα και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά», συμπληρώνει ο Γιάννης Ασμάνης, ο οποίος είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Η Ιζαμπέλα και ο Γιάννης έχουν λάβει υποτροφία από το Ιδρυμα Μποδοσάκη. Η Ιζαμπέλα για μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Λουντ στη Σουηδία και ο Γιάννης για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη φέτος κλείνει 51 χρόνια ζωής και έως τώρα έχει χορηγήσει περισσότερες από 2.600 υποτροφίες σε άριστους φοιτητές για μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Λαμβάνει ετησίως περί τις 500 αιτήσεις, ενώ το σύνολο των ετήσιων υποτροφιών είναι περίπου 70. Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτές οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές με προθεσμία έως και τις 15 Φεβρουαρίου καθώς και για το Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών στη μνήμη «Σταμάτη Γ. Μαντζαβίνου», για το οποίο η περίοδος των αιτήσεων λήγει στις 15 Μαρτίου. Επιπλέον, για το ακαδ. έτος 2023-2024 προστίθεται ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών για επιστημονική έρευνα σε ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, για επιστήμονες που διαμένουν στην Ελλάδα, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων τη 12η Απριλίου.

Η διαδικασία αξιολόγησης

Η «Κ» φιλοξενεί υποτρόφους που είδαν την επιθυμία τους να γίνεται πραγματικότητα – Μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου είναι ανοιχτές οι αιτήσεις για μεταπτυχιακό και διδακτορικό.

Οι άριστες επιδόσεις είναι ένα βασικό κριτήριο για την επιλογή των υποψηφίων, αλλά δεν είναι το μόνο. Η διαδικασία αξιολόγησης για το Ιδρυμα Μποδοσάκη πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο γίνεται έλεγχος των ακαδημαϊκών προσόντων, της συνάφειας του επιστημονικού πεδίου των επιδιωκόμενων σπουδών με τα πεδία της εκάστοτε προκήρυξης, των συστατικών επιστολών, καθώς και της οικονομικής κατάστασης των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Παράλληλα, μελετώνται οι απαντήσεις στα ερωτήματα της αίτησης, καθώς και τα στοιχεία που παρέχονται σε σχέση με το ερευνητικό έργο των υποψηφίων, τις διακρίσεις τους, τις δημοσιεύσεις και τις συμμετοχές τους σε συνέδρια. Στο δεύτερο στάδιο εξέτασης, πραγματοποιείται προσωπική συνέντευξη, κατά την οποία οι υποψήφιοι αξιολογούνται σε επίπεδο προσωπικότητας, ως προς την πνευματική ικανότητα και τον προσωπικό χαρακτήρα. Αξιολογούνται χαρακτηριστικά όπως η ανθεκτικότητα, η δημιουργικότητα, η εργατικότητα και η στοχοπροσήλωση.

Ένα πρόγραμμα «όνειρο» για τους φοιτητές-1
Το 1988 έλαβε την υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη ο καθηγητής Φωτονικής κ. Μιχάλης Ζέρβας.

Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι υποψήφιοι να ξεχωρίσουν; «Θα τους συμβουλεύαμε πρωτίστως να είναι ο εαυτός τους. Η συνέντευξη αποτελεί αξιακά για το ίδρυμα μια πολύ σημαντική διαδικασία, η οποία αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση στην αξιολόγηση μιας υποψηφιότητας. Πέρα από τα πτυχία, τις διακρίσεις και την αξία των επιδιωκόμενων σπουδών που καταγράφονται στην αίτηση, είναι μείζονος σημασίας η διαμόρφωση μιας σαφούς εικόνας για την προσωπικότητα του νέου. Δεν πρόκειται για στείρα προφορική εξέταση πανεπιστημιακών γνώσεων, αλλά για ευχάριστη κουβέντα, στην οποία μας δίνεται η δυνατότητα να γνωριστούμε. Στο πλαίσιο της αναγνωριστικής αυτής συζήτησης, βοηθάει πολύ όταν οι υποψήφιοι είναι άνετοι, ειλικρινείς και ομιλητικοί», λέει η Τζένιφερ Κλαρκ, διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών του Ιδρύματος. «Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υποψήφιος μπορεί να μιλήσει για τα μελλοντικά του σχέδια και τις φιλοδοξίες του. Εχει επίσης τη δυνατότητα να ρωτήσει όσα επιθυμεί να μάθει και να λάβει συμβουλές για τις επιδιωκόμενες σπουδές του.

Για την καλύτερη προετοιμασία, θα πρότεινα σε κάθε υποψήφιο να καταγράψει επιγραμματικά τα σημεία-σταθμούς στην πορεία του, τα επόμενα βήματα και τις φιλοδοξίες του, καθώς και όποιες ερωτήσεις έχει. Αυτό θα τον βοηθήσει να οργανώσει τις σκέψεις του και μπορεί να του φανεί χρήσιμο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης», προσθέτει ο κ. Σοφοκλής Δανασσής-Αφεντάκης που έχει αναλάβει τη διαχείριση προγραμμάτων στον τομέα της Παιδείας του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

«Να μη φοβούνται», αυτό συμβουλεύει τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους ο κ. Μιχάλης Ζέρβας, που έλαβε την υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη το 1988 και σήμερα είναι καθηγητής Φωτονικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, τονίζει: «Να βάζουν υψηλούς στόχους και να τους κυνηγούν με αστείρευτο ενθουσιασμό και αλύγιστη θέληση. Να μη φοβούνται το καινούργιο και άγνωστο και να θυμούνται ότι όταν είσαι νέος και ξεκινάς την πορεία σου έχεις την πολυτέλεια και να αποτυγχάνεις».

Ένα πρόγραμμα «όνειρο» για τους φοιτητές-2
Στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια κάνει το διδακτορικό του ο Γιάννης Ασμάνης.

πηγή:https://www.kathimerini.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds