Ιατρικά Θέματα

Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε πλήρη ίαση έως 97%

By  | 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού.  Όλα τα μέλη του, οι εθελόντριες, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού. Στα χρόνια λειτουργίας του, ο Σύλλογος αριθμεί πλέον πάνω από 2.500 μέλη, ενώ διαθέτει ένα μεγάλο σώμα εκπαιδευμένων εθελοντριών, βοηθώντας εκατοντάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Liveit.gr, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» κ. Παρασκευή Μιχαλοπούλου, μιλά για τους φόβους της γυναίκας που νοσεί με καρκίνο του μαστού και για την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, η οποία οδηγεί σχεδόν σε πλήρη ίαση.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες λειτουργίας του συλλόγου «Άλμα Ζωής» ;

Το όραμα του Συλλόγου είναι να μην υπάρχει κανένας θάνατος από καρκίνο του μαστού. Αποστολή μας είναι κάθε γυναίκα που θα νοσήσει από καρκίνο μαστού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να έχει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την ασθένεια και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα. Επίσης κάθε γυναίκα, να είναι ενημερωμένη για τη σημασία της πρόληψης και την αξία και τις μεθόδους της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Ποιοι είναι οι βασικότεροι φόβοι της γυναίκας που νοσεί από καρκίνο του μαστού;Ακούγοντας μια γυναίκα τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έρχεται αντιμέτωπη με το φόβο για το μέλλον και τη ζωή της, ενώ στη συνέχεια η έκβαση της ασθένειας και ο φόβος της υποτροπής κυριαρχούν. Ταυτόχρονα οι πολλές αλλαγές που καλείται να αντιμετωπίσει ξεκινώντας απο τη λειτουργικότητά της λόγω του πάσχοντος σώματος, την καθημερινότητα, το ρόλο της, την εργασία οδηγούν στην αίσθηση της απώλειας του ελέγχου της ζωής. Τέλος, όλα αυτά σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά την επαφή της με το σύστημα υγείας και τις παρενέργειες των θεραπειών, δημιουργούν μια αίσθηση ευαλωτότητας με όλες τις επιπτώσεις που προκύπτουν από αυτό.

Επηρέασε η πανδημία τη διαχείριση της νόσου;

Ο καρκίνος του μαστού δεν εξέλιπε λόγω της πανδημίας, αντίθετα η πανδημία διόγκωσε τα προβλήματα σε κάθε φάση της ασθένειας. Δυσκολίες στην πρόσβαση, μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού, τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα για τον ιό προστέθηκαν στα ήδη αυξημένα οικονομικά βάρη, δυσκολίες στην επικοινωνία με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και μια συνεχής αγωνία για την επαφή με τον ιό, ενώ λόγω των μέτρων όλα αυτά η γυναίκα καλείται να τα φέρει εις πέρας μόνη.

Στον τομέα δε της δευτερογενούς πρόληψης ήταν μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που ανέβαλαν τις εξετάσεις τους λόγω των δυσκολιών στην πρόσβαση κυρίως τον πρώτο χρόνο, αλλά και λόγω του φόβου της μετάδοσης του ιού.  Τα αποτελέσματα λόγω καθυστερημένων διαγνώσεων ήδη έχουν φανεί με διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο με ότι ανησυχητικό σημαίνει αυτό για την πορεία της νόσου και την επιβίωση.

Ποια είναι η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την πορεία της νόσου;

Η πρόληψη αφορά την πρωτογενή πρόληψη και τη δευτερογενή πρόληψη. Η πρωτογενής πρόληψη σχετίζεται με τον τρόπο ζωής μας και αφορά τη φυσική άσκηση, τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, την αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ, ηλιακής ακτινοβολίας τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο έως και 40%. Επομένως η πρωτογενής πρόληψη ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Η δευτερογενής πρόληψη σχετίζεται με τις απαραίτητες εξετάσεις που οφείλουμε να κάνουμε ανάλογα την ηλικία, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό τις οποίες θα καθορίσει ο ειδικός γιατρός με εξειδίκευση στο μαστό με στόχο την έγκαιρη διάγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε πλήρη ίαση έως 97% με καλή ποιότητα ζωής.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που μπορεί να νικηθεί;

Η εξέλιξη της επιστήμης και της έρευνας, η ανάπτυξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα καινοτόμα φάρμακα έχουν οδηγήσει στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση της ασθένειας. Κάθε γυναίκα σχεδόν έχει το δικό της καρκίνο. Έτσι υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν ιαθεί σχεδόν πλήρως, υπάρχουν γυναίκες με πολλά χρόνια επιβίωσης και καλή ποιότητα ζωής, ενώ και για τον προχωρημένο/μεταστατικό καρκίνο του μαστού οδηγούμεθα στη χρονιότητα της νόσου. Έτσι μπορούμε να μιλάμε πλέον σήμερα για επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν από πλευράς της Πολιτείας για τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού; Ποιες ενέργειες έχει κάνει το «Άλμα Ζωής» προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι βελτιώσεις που μπορεί και οφείλει να κάνει η Πολιτεία είναι πολλές και για κάθε φάση της ασθένειας. Θα αναφερθώ στις κυριότερες εξ αυτών. Αρχικά πρέπει να γίνει το μητρώο ασθενών με καρκίνο μαστού ώστε να γνωρίζουμε πόσες γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, σε ποιο στάδιο, σε ποια περιοχή της χώρας, πόσες είναι οι γυναίκες με προχωρημένο/μεταστατικό καρκίνο μαστού, πόσοι είναι οι θάνατοι από τη νόσο. Χωρίς τα στοιχειώδη στατιστικά στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος και διαχείριση της ασθένειας, δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή της.

Ταυτόχρονα είναι πολύ ουσιαστικό για κάθε γυναίκα να υπάρχουν Κέντρα Μαστού Ολοκληρωμένης Φροντίδας όπου διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων στο μαστό θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες περιλαμβάνοντας την κλινική εξέταση, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την επιβίωση, την ανακουφιστική φροντίδα και την ψυχοκοινωνική στήριξη. Η υπάρχουσα κατάσταση με τις κατακερματισμένες υπηρεσίες οδηγεί σε αναποτελεσματική διαχείριση τόσο για τις ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας.

Επίσης η επαγγελματική επανένταξη με ομαλό τρόπο για τις γυναίκες που βιώνουν ή βίωσαν την ασθένεια είναι ένας απαραίτητος τομέας παρέμβασης με κατάλληλα μέτρα της Πολιτείας που οδηγεί σε όφελος όλης της κοινωνίας. Τέλος, οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας για κάθε ασθενή και τον/τη φροντιστή/στρια είναι οι στοιχειώδεις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται από την Πολιτεία για μια αξιοπρεπή ζωή μέχρι τέλους.

Το Άλμα Ζωής έχει κάνει καταγραφή όλων των προβλημάτων σε κάθε φάση της ασθένειας και σε συνεργασία με τις ιατρικές εταιρείες ΕΧΕΜ, ΕΕΑΜ και ΕΟΠΕ έκανε ένα υπόμνημα με τις θέσεις του το οποίο γνωστοποίησε σε κάθε αρμόδιο φορέα συμπεριλαμβανομένων του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Υγείας, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, των βουλευτών/τριών και των ευρωβουλευτών/τριών.

Η ανταπόκριση ήταν θετική αλλά στην πράξη προχώρησαν ελάχιστα πράγματα οπότε συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε για κάθε εξέλιξη και δεν σταματάμε να παρεμβαίνουμε στους αρμόδιους φορείς για όλα όσα αφορούν τα θέματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»https://almazois.gr/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds