ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2022

By  | 

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2022.

Σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2022 και από το 2001 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα.  Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1981 και στόχος της είναι να διαδώσει και για να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης είθισται να προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2022 επικεντρώνεται στον ρατσισμό με σύνθημα «Δώστε τέλος στον ρατσισμό. Κάντε ειρήνη». Άλλωστε όπως αναφέρει και ο ΟΗΕ όλοι και όλες παίζουμε σημαστικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και αντιμετωπίζοντας τον ρατσισμό μπορούμε να συμμετάσχουμε στην παγκόσμια προσπάθεια προώθησης της ειρήνης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων για το συγκεκριμένο θέμα:

«Ο ρατσισμός συνεχίζει να δηλητηριάζει τους οργανισμούς, τις κοινωνικές δομές και την καθημερινή ζωή σε κάθε κοινωνία. (Ο ρατσισμός) συνεχίζει να είναι οδηγός μίας επίμονης ανισότητας. Και συνεχίζει να αρνείται σε ανθρώπους θεμελιώδη δικαιώματά τους. Αποσταθεροποιεί τις κοινωνίες, υπονομεύει τις δημοκρατίες και διαβρώνει την εγκυρότητα των κυβερνήσεων. Και οι δεσμοί ανάμεσα στον ρατσισμό και την ανισότητα των δύο φύλων είναι εμφανείς».

Δεδομένου πως οι πολεμικές συρράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζονται φέρνντας τεράστιες επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων, στα σύνορα εντοπίζεται φυλετικόες ρατσισμός, ενώ όσο ο κορωνοϊός «επιτίθεται» στις κοινωνίες άτομα συγκεκριμένων εθνικοτήτων δέχονται μεγαλύτερα πλήγματα από άλλους. Παράλληλα, όσο η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» αντιμετωπίζοντας μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, η ρητορικής μίσους και η βία σε μειονότητες κατά κύριο λόγο φυλετικές αυξάνεται.

Ως εκ τούτου η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2022 είναι σημαντικό να αποτελέσει έναυσμα, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και η αντίδρασή μας απέναντι σε ανθρώπους που αν και διαφορετικής καταγωγής, είναι επίσης θύματα μίας παγκόσμιας γενικευμένης κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Δεδομένου ότι εν έτει 2022 ερχόμαστε αντιμέτωποι με τόσους πολέμους και εγκλήματα, τα οποία στερούν σε ανθρώπους τη ζωή τους ή αγαπημένα τους πρόσωπα, το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες στο Twitter, μέσω του οποίου ζητάει «ειρήνη σε ολόκληρο τον πλανήτη και για όσους/όσες ζουν την φρίκη του πολέμου» ακούγεται πιο επίκαιρο από ποτέ.

πηγή:https://www.neolaia.gr/2022/09/21/pagkosmia-imera-eirinis-2022/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds