Άρθρα

Σας συγχωρώ και πάω παρακάτω

By  | 

Συγχώρεση δε σημαίνει ότι δέχομαι μια συμπεριφορά ή ότι εμπιστεύομαι πάλι.Σημαίνει συγχωρώ για εμένα, για να μπορέσω να πάω παρακάτω.Από μικρή όταν κάποιος με πείραζε και μου ζητούσε συγνώμη, του έλεγα “σε συγχωρώ”. Δεν ήξερα τι πραγματικά σήμαινε, απλά το έλεγα.Μέσα μου με ενοχλούσε για αρκετό καιρό, με πόναγε, αλλά και πάλι το έλεγα. Χωρίς να καταλαβαίνω, εννοείται. Ίσως ήθελα να του δώσω να καταλάβει, ότι δε με ενοχλεί άλλο, για να μη στενοχωριέται.Έλα ντε, όμως, που το ξανάκανε.Δε βαριέσαι.Ήρθε ένα καλοκαίρι, όμως, που κατάλαβα πραγματικά τι σημαίνει συγχώρεση.Συγχώρεσα την «κολλητή»μου που με κακολογούσε πίσω από την πλάτη μου χωρίς να σημαίνει ότι την εμπιστευόμουν και πάλι.Όταν πέθανε η μητέρα μου, πολλοί από αυτούς που περίμενα να είναι δίπλα μου, εξαφανίστηκαν. Ίσως γιατί δεν άντεχαν να είναι, δύσκολο πράγμα το πένθος, δεν το αντέχουν όλοι. Ίσως γιατί δεν ένιωθαν όπως εγώ, δηλαδή δεν έκαναν αυτό, το αυτονόητο για μένα, που θα έκανα εγώ σε αντίστοιχη περίπτωση. Πάντα μέσα μου όμως, έβρισκα μια δικαιολογία.

Συγχώρεσα όλους τους “κακούς” του παρελθόντος μου, γιατί δεν έβρισκα νόημα να κρατώ κακίες. Κρατώ την απόσταση που πρέπει να κρατήσω κι είναι υπεραρκετό.Έκανα ειρήνη με το παρελθόν κι έτσι επέτρεψα στην ψυχή μου να μπει η γαλήνη που δεν μπορούσε τόσα χρόνια. Πολλές χαραμάδες ρε παιδί μου, πολλές.Τώρα ‘ντάξει, το φως μπαίνει μέσα ελεύθερα!! Κι είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη που τα κατάφερα.

Συγχώρεσα ανθρώπους και συμπεριφορές που πραγματικά με είχαν πονέσει πάρα πολύ!! Αυτό με βοήθησε να κοιμάμαι πιο ήσυχα τα βράδια γιατί δε σκέφτομαι πια, αρνητικά!!!Ακόμα κι όταν μαθαίνω ότι η ζωή γυρνάει λίγο άσχημα γι αυτούς, δε σκέφτομαι αρνητικά. Σκέφτομαι, μοναχά, πως η ζωή ξέρει τι κάνει και πότε το κάνει.Όσοι, λοιπόν, μου κάνατε κακό, καλά να είστε, υγιείς να είστε, κι όσο μπορείτε μην πληγώνετε τους άλλους!Το “συγγνώμη” δεν είναι καραμελίτσα.


Εγώ σας συγχωρώ και πάω παρακάτω. Σας έχω ήδη ξεπεράσει και περνάω καλά γιατί η συγχώρεση είναι ο μόνος δρόμος που σε πηγαίνει παρακάτω!

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds