Άρθρα

Ηλιούπολη: Ήπιαμε καφέ στην κοινωνική καφετέρια Sun City που εκπαιδεύει ΑμεΑ

By  | 

Η κοινωνική καφετέρια Sun City άνοιξε πριν από λίγες μέρες στην Ηλιούπολη με σκοπό να εκπαιδεύσει επαγγελματικά άτομα με αναπηρία. Την επισκεφθήκαμε, ήπιαμε τον καφέ μας και συζητήσαμε με τον υπεύθυνο του προγράμματος για αυτό το αξιοθαύμαστο εγχείρημα.

Οι κόποι του Σωματείου Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής ΑμεΑ “Παναγιά Ευαγγελίστρια” και η συνεισφορά του Δημάρχου Γιώργου Χαζτηδάκη και του Δήμου Ηλιούπολης, έφεραν ως αποτέλεσμα την λειτουργία της κοινωνικής καφετέριας Sun City στις παρυφές του Υμητού, στην οδό Αρχιμήδους 52. Σκοπός της κοινωνικής καφετέριας είναι να δώσει τη δυνατότητα ενός ενεργού ρόλου στην κοινωνία σε ανθρώπους με αναπηρία.

Κοινωνική καφετέρια Ηλιούπολη

Εκεί, έξι -προς το παρόν- ΑμεΑ εκπαιδεύονται στα πόστα μιας καφετέριας, από την προετοιμασία του καφέ, μέχρι το σέρβις. Ο υπεύθυνος προγράμματος, Χρήστος Λαζαρίδης, μίλησε στο NouPou για την όμορφη ενέργεια που ξεκίνησε στην Ηλιούπολη και τα μελλοντικά σχέδιά τους, όπως το delivery με ηλεκτρικά πατίνια.

Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε, όπως ο εξηγεί ο κ. Λαζαρίδης, τα μέγιστα ο Δήμος Ηλιούπολης με την παραχώρηση του χώρου και την πληρωμή των λειτουργικών εξόδων του. Από την κοινωνική καφετέρια που φέρει το αγγλικό όνομα της Ηλιούπολης και βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μαύρας, μπορεί κανείς βεβαίως να περάσει για να πάρει τον καθημερινό καφέ του!

Χρήστος Λαζαρίδης Κοινωνική καφετέρια
Ο υπεύθυνος του προγράμματος. Χρήστος Λαζαρίδης

Πότε ξεκίνησε το εγχείρημα και πόσο καιρό βρίσκεστε εδώ;
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης μας ενημέρωσε πως υπάρχει χώρος ο οποίος μπορεί να γίνει κοινωνική καφετέρια. Τελικά, πέσαμε πάνω στον κορονοϊό, οπότε και μεταφέρθηκαν οι εργασίες για ενάμιση χρόνο μετά. Τα εγκαίνια της κοινωνικής καφετέριας-εργαστηρίου τα κάναμε πριν από λίγες μέρες. Στον χώρο μας υπάρχουν και τραπεζοκαθίσματα στα οποία μπορεί ο κόσμος να απολαύσει τον καφέ του. Για την κατασκευή του μπαρ και του πάγκου βοήθησε με εργάτες ο Δήμος Ηλιούπολης, ενώ τα υπόλοιπα ανέλαβε το Σωματείο μας. Το graffiti που υπάρχει στον τοίχο το έκανε ο Νίκος Φλιπ όπως είναι το ψευδώνυμό του και τον ευχαριστούμε πολύ που το έκανε εθελοντικά.

Κοινωνική καφετέρια Ηλιούπολη

Πώς ακριβώς δουλεύετε και ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας;
Το εργαστήριο λειτουργεί προσωρινά τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ από τον Φεβρουάριο θα λειτουργεί για έξι ώρες καθημερινά, από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι. Όποιος θέλει, μπορεί να έρθει να πάρει τον καφέ του, δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο ακόμα, παρά μόνο ένας κουμπαράς στον οποίο μαζεύονται άτυπα χρήματα τα οποία μοιράζονται μετά τα έξι παιδιά της καφετέριας, ο Κώστας, η Νίκη, ο Χρήστος, η Λίνα, η Μαρία κι ο Κωνσταντίνος. Βέβαια, αν υπάρξουν περισσότερα άτομα με αναπηρία τα οποία θέλουν να εκπαιδευτούν στην εστίαση, τότε η κοινωνική καφετέρια θα λειτουργήσει και το απόγευμα. Για όλη την εκπαίδευση των παιδιών, υπεύθυνη είναι η κυρία Δήμητρα Κοντογιάννη, η οποία έχει εμπειρία στην εστίαση και μαθαίνει στα παιδιά από την παρασκευή καφέ μέχρι το σερβίρισμά τους. Μελλοντικά στην κοινωνική καφετέρια θα ενσωματωθεί και το delivery με ηλεκτρικά πατίνια σε συγκεκριμένα σημεία στην περιοχή της Ηλιούπολης.

Κοινωνική καφετέρια Ηλιούπολη
Ο Κώστας, η Νίκη, ο Χρήστος, η Λίνα και η Μαρία. Στην κεντρική φωτογραφία, μαζί τους η κυρία Δήμητρα.

«Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να πάρει τον καφέ του. Δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο ακόμα, παρά μόνο ένας κουμπαράς στον οποίο μαζεύονται άτυπα χρήματα τα οποία μοιράζονται μετά τα 6 παιδιά».

Πώς έγινε η επιλογή των ΑμεΑ που συμμετέχουν στην κοινωνική καφετέρια; Υπάρχει χρηματική ανταμοιβή για αυτούς;
Η επιλογή των παιδιών για την κοινωνική καφετέρια έγινε τελείως αυτόματα καθώς η ομάδα ήταν έτοιμη. Όταν μας έγινε η πρόταση να ανοίξουμε τον χώρο, πήραμε τα παιδιά που ήδη ξέραμε από το Σωματείο μας. Προς το παρόν, δεν πληρώνονται γιατί λειτουργεί ως εργαστήριο. Μόνο τα χρήματα που αφήνει ο κόσμος με δική του θέληση, εισπράττουν. Αν λειτουργήσει μετά ως ΚοινΣΕπ (Κοινωφελής Επιχείρηση) τότε τα άτομα με αναπηρία θα εργαστούν χωρίς να χάσουν το επίδομα αναπηρίας που παίρνουν. Αυτό, διότι αν ένα άτομο με αναπηρία δουλέψει, αυτόματα χάνει το επίδομά του, εκτός και αν δουλέψει σε επιχείρηση μέσω του οργανισμού ΚοινΣΕπ.

Κοινωνική καφετέρια Ηλιούπολη
Ο κουμπαράς της κοινωνικής καφετέριας Sun City

*Το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής ΑμεΑ ” Παναγία Ευαγγελίστρια” έχει στην λειτουργία του 3 Δομές. Εκτός από την κοινωνική καφετέρια Ηλιούπολης “Sun City”, υπάρχουν ακόμα οι ΚΔΑΠ ΑμεΑ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ αλλά και ο ΚΔΗΦ αμεα (Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία) χρηματοδότηση μέσω ΙΚΑ.

Κοινωνική Καφετέρια Sun City: Αρχιμήδους 52 Ηλιούπολη, τηλ: 2109941486

πηγή:https://www.nou-pou.gr/stories/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds