διεθνή νέα

Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη: «Η Ρωσία είπε ψέματα»

By  | 

Η συμμαχία θα στείλει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει περισσότερα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη, απαντώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η συμμαχία χαρακτηρίζει «βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη» την εισβολή, κατηγορώντας το Κρεμλίνο ότι την σχεδίαζε από καιρό.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι η συμμαχία αναπτύσσει τη δύναμη ταχείας αντίδρασης και πως θα συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία, σημειώνοντας πως η Ρωσία προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση στο Κίεβο. «Για πρώτη φορά αναπτύσσουμε τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Την ίδια στιγμή οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής κατήγγειλαν τη Ρωσία πως φέρνει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτή τη σύγκρουση, λέγοντας πως έχει απορρίψει το μονοπάτι της διπλωματίας και του διαλόγου που της προσέφεραν επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι. Έχει παραβιάσει θεμελιωδώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ».

«Η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι ένα τρομερό στρατηγικό λάθος, για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, για τα επόμενα χρόνια» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σημειώνουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Συναντηθήκαμε σήμερα για να συζητήσουμε τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία επέτρεψε η Λευκορωσία. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει από τον δρόμο της επιθετικότητας που επέλεξε. Αυτή η από καιρό σχεδιασμένη επίθεση στην Ουκρανία, μια ανεξάρτητη, ειρηνική και δημοκρατική χώρα, είναι βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη. Λυπούμαστε για την τραγική απώλεια ζωών, τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της Ρωσίας. Η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ριζικά κλονιστεί. Ο κόσμος θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία, καθώς και τη Λευκορωσία για τις πράξεις τους. Καλούμε όλα τα κράτη να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα αυτήν την ασυνείδητη επίθεση. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή τη σύγκρουση. Έχει απορρίψει το μονοπάτι της διπλωματίας και του διαλόγου που της προσέφεραν επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι. Έχει παραβιάσει θεμελιωδώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ. Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης κατάφωρη απόρριψη των αρχών που κατοχυρώνονται στην Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας: η Ρωσία είναι αυτή που έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της, βάσει του Νόμου. Η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι ένα τρομερό στρατηγικό λάθος, για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, για τα επόμενα χρόνια. Τεράστιες και πρωτοφανείς κυρώσεις έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ».

Στόλτενμπεργκ: Τραγικό στρατηγικό λάθος του Πούτιν η επίθεση

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον ανόητο πόλεμο αμέσως, να σταματήσει την επίθεσή της, να αποσύρει όλες τις της δυνάμεις από την Ουκρανία και να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου μακριά από την επιθετικότητα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην ομιλία του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Όπως σημείωσε, οι στόχοι του Κρεμλίνου δεν περιορίζονται στην Ουκρανία. «Η Ρωσία έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές συμφωνίες για τη διακοπή περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα αμφισβητεί ανοιχτά την ευρωπαϊκή διεθνή τάξη και χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να πετύχει τους στόχους της«, επισήμανε.

Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τώρα κάνουμε σημαντικές, πρόσθετες αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

πηγή:https://www.lifo.gr/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds